GP Mexika je nepravděpodobná

Ginther, Richie | foto: Lucky Strike B.A.R Honda

Středoamerická destinace bývá spojována s formulí 1 stejně často, jako závod v Rusku či Indii. Ale podle posledních odhadů je návrat F1 do Mexika stále více nepravděpodobný.

Mexiko bylo součástí kalendáře F1 poprvé v roce 1963 a hostilo zlatou éru závodů grand prix až do roku 1970. O rok později zahynula velká domácí naděje a přední pilot Pedro Rodriguez, načež organizátoři závod odvolali.

Závodní okruh v hlavním městě byl později upraven a v roce 1980 ho poctila svojí návštěvou americká formulová série CART. Popularita motorsportu byla v Mexiku vždy velká a země se rozhodla financovat velkou přestavbu za cílem přilákat formuli 1.

K tomu v roce 1986 skutečně došlo. K závodu se váží střevní potíže řady favoritů a vítězství začínajícího Gerharda Bergera na papírově slabém Benettonu BMW, ale okruh už velkou popularitu ve startovním poli nezískal a v roce 1992 se konala derniéra.

Závod F1 v Mexiku bývá nyní spojován s úplně novým okruhem na poloostrově Yucatan, ale zatím zůstalo jen u plánů a ty se podle odborných odhadů od reality stále více vzdalují.

Velký podíl na tom má nepříliš dobrá ekonomická situace v USA, okruh měl být součástí mohutné zástavby zaměřené na cestovní ruch a bohatou zahraniční klientelu rekrutující se především z USA....

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy