Alain Prost volá po nacionalismu

Čtyřnásobný šampion formule 1 je zklamán současnou situací jeho země ve vztahu k F1. Po krátké přestávce je sice ve startovním poli zásluhou Bourdaise znovu Francouz, ale letošní GP v Magny Cours je poslední a Bernie Ecclestone prodloužení smlouvy odmítá.

Přitom od startu mistrovství světa F1 v roce 1950 se ve Francii nejelo pouze jedinkrát jednou, a to v hluboké historii v roce 1955. Prost volá především po tom, aby byl i nadále základním centrem šampionátu starý kontinent, kde sídlí továrny všech týmů, ať už jsou vlastněny Evropany, Japonci nebo Indy.

„Je velmi důležité pro zemi jako je Francie, mít vlastní závod formule 1," tvrdí šestinásobný vítěz GP Francie. „Nejde totiž jen o závod samotný, je to událost a je důležitá pro automobilový průmysl země."

Prost si uvědomuje zásadní problém Magny-Cours, špatnou dostupnost a nekvalitní zázemí. „Závod v Paříži by byl ideální vzhledem k tomu, co si dnešní doba žádá, ale to nebude v roce 2009, rok 2010 je nadějnější, nicméně stavba nového okruhu a příprava takového podniku není snadná.“

Přesto současný okruh, který patří mezi jezdci k těm oblíbenějším, neodepisuje, jen je potřeba investovat a udělat z víkendové akce slavnost se vším všudy, a to podle něj Francie v případě zájmu umí, ať už jde o mistrovství světa ve fotbale, ragby nebo F1.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy