Přechod F1 na biopaliva už odstartoval

Test Barcelona | foto: www.auto-news.cz

S rostoucími cenami ropy a jejím nedostatkem musí řešit ekologické otázky i formule 1. V tomto směru jsou za oceánem dál a zřejmě se královna motoristického sportu vydá stejnou cestou.

Prezident FIA Mosley, šéf formule 1 Ecclestone a řada dalších odborníků se domnívá, že je etanol vyráběný z běžně pěstovaných plodin jako kukuřice a cukrová třtina jednou z možných alternativ zelenější formule 1.

Bernie Ecclestone je proslulý svým odhadem pravých příležitostí, díky čemuž je vždy o nějaký ten krůček před soupeři. Mistr E se už loni zjevil v Brazílii, nikoliv však na okruhu u Sao Paula, ale jako host největší tamní společnosti vyrábějící etanol pro spalovací motory. Obecně se dá říci, že v Brazílii je používání biopaliva velice rozšířenou alternativou klasického automobilového benzínu.

Dvojnásobný šampion formule 1 Brazilec Emerson Fittipaldi tehdy Brita doprovázel a poukázal na úspěšné průkopnické snahy americké formulové série IndyCar.

„Jsem si jistý, že bude sérii IndyCar za chvíli následovat řada dalších," uvedl Fittipaldi a dodal, že on sám financuje novou velkou rafinérii na zprostředkování cukrové třtiny, kterou jeho společnosti pěstují.

Spotřeba energií neustále roste a biopaliva se zdají být na první pohled snadnou náhradou tenčících se zásob ropy, je tu však i odvrácená strana mince, na kterou upozorňují ekologové a různé nadace. Pokud totiž bude výhodnější pěstovat plodiny na výrobu paliv, budou mnozí řidiči trpět za volantem hlady...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy