V Číně s tabákem a nebo bez něj?

Zdá se, že tabákové koncerny by mohly přijít zkrátka, ale také i čínská Grand Prix.

Čína bude příští rok hostit Formuli 1 vůbec poprvé a platný kontrakt zaručuje její opakování každoročně, včetně sezony 2010. Asijská velmoc však přijala konvenci Světové zdravotnické organizace, která omezuje prodej licencí zahraničním tabákovým výrobcům.

Pokud by byla konvence skutečně naplněna, tabákové koncerny by se na čínský trh nedostaly, a to je bezesporu jejich cílem. Spolu s touto konvencí souvisí i zákaz veřejně reklamy, což je ze světa Formule 1 již velmi dobře známé téma.

Podle Yu Zhifeie, zástupce generálního okruhu v Šanghaji, má váda pravomoc povolit v Číně tabákovou reklamu. „Naši lidé jsou dost moudří na to, aby se nedokázali s reklamou na tabákové výrobky vypořádat správně,“ dodal Yu.

Jeho stejně smýšlející kolega Shi Tianshu, prezident Čínského motoristického svazu, k tomu poznamenal: „Čína je rozvíjející se země a vývoj by tedy měl být prioritou. F1 přinese reklamy a zisky spolu se zlepšením souvisejícího průmyslu a místními pracovními příležitostmi.“ Nemyslí si také, že by snad reklamy na závodních vozech zvýšily počet kuřáků.

Na straně druhé však vystoupil Yang Gonghuan, viceprezident Sdružení pro pomoc kuřákům, jenž věří, že případné reklamy na tabákové výrobky budou v rozporu s platnými zákony a přijatými závazky.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy