Toro Rosso řeší těžkou situaci

Toro Rosso | foto: GEPA pictures GmbH

Stáj Toro Rosso se dočkala konkurenceschopných výsledků, ale s nimi přišly potíže existenčního rázu. Nevyjasněná situace kolem zákaznických šasi a vytrvalý odpor nejslabšího samostatného konstruktéra směřuje k arbitráži. Situace je těžká i pro majitele 50% akcií a oznámil zájem balík akcií prodat.

Tým Spyker podal ještě loni žalobu proti Toro Rosso, základem je tvrzení, že stáj z Faenzy používala v roce 2007 stejné šasi jako Red Bull Racing. Přestože vedení obou stájí Toro Rosso a Red Bull tuto skutečnost odmítá, právníci placení Dietrichem Mateschitzem tvrdí, že formulace Concorde Agreement i tak nasazení zákaznického šasi umožňuje. Oba týmy totiž kupují šasi od další společnosti Red Bull Technologies.

Červencová arbitráž by měla rozhodovat o tom, zda je důležitější litera nebo duch ustanovení. Prohra v arbitráži by znamenala nejen konec současného systému spolupráce stájí STR a RBR, ale i ztrátu všech bonusů získaných v loňském roce, včetně finančních prostředků, jež stáj Toro Rosso získala z prodeje komerčních práv formule 1. Ještě horší skutečností by však byla nemožnost získat tyto výhody v dalších třech letech! Následkem toho podnikají právníci obou stájí kroky, aby k arbitráži nedošlo.

Snaha domluvit se s nástupcem Spykeru stájí Force India je proto pochopitelná. Údajně proto obdržel indický tým návrh na kompromis, do kterého by se měl zapojit i další tým čelící žalobě, japonský Super Aguri. Všechny tři týmy by se měly o zisky z roku 2007 podělit rovnoměrně, ale je otázkou, zda to bude pro Silverstone dost, neboť v případě pro ně kladného arbitrážního řízení by dostal Force India vše.

Se zákaznickými šasi je ale potíž i v roce 2008, ačkoliv je pravidla Mezinárodní automobilové federace nevylučují a nová Concorde Agreement nebyla po jejím skončení platnosti na konci roku 2007 podepsána...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy