Grand Prix USA v údajích

Máte-li chuť si zavzpomínat, nebo jste zvědaví a máte rádi čísla, pak je pro Vás článek tím pravým.

Letošní závod bude čtvrtým, který se bude konat na okruhu Indianapolis. Při debutu F1 na nově připraveném okruhu v roce 2000 zvítězil Michael Schumacher. Rok nato triumfoval Mika Häkkinen a v loňském roce Schumacherův týmový kolega Rubens Barrichello poté, co jezdci Ferrari pokazili reklamní projetí dvou vozů vedle sebe cílem závodu.

Formule 1 se v minulosti představila na území USA celkem 46krát. První Grand Prix USA se jela v Sebringu a zvítězil Bruce McLaren s vozem Cooper Climax. O rok později se kolotoč F1 přesunul na okruh Riverside a v dalších letech hostil Grand Prix USA okruh Watkins Glen.

Od roku 1976 se 8krát konala ještě Grand Prix USA Západ, a to na okruhu Long Beach, tedy jednalo se ročně o dva závody. Od roku 1980 se přestalo závodit ve Watkins Glen a okruh byl nahrazen závody v Las Vegas, jedenkrát v Dallasu a 7krát v Detroitu. Od roku 1989 do roku 1991 se Grand Prix USA konala ve Phoenixu. Od roku 1992 do roku 1999 se Grand Prix USA nekonala vůbec.

Okruh pro Formuli 1 je vestavěn v prostoru klasického legendárního oválu a využívá cílovou rovinku a část klopené zatáčky, což představuje 1822 metrů. Okruh je ve zbývající části tvořen technickou pasáží, která čítá 13 zatáček. Celková jeho délka je 4192 metrů a závod je vypsán na 73 kol, což představuje 306,016 kilometrů.

Hodnota loňského Pole position je 1:10,790 a držitelem je Michael Schumacher. Start bude posunut na 13 hodinu tamního času, což odpovídá 20 hodině našeho časového pásma.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy