Janiš si vyzkouší formuli 1 na počátku prosince

Jarek Janiš absolvuje své první testovací jízdy s vozem formule 1 Jordan Ford počátkem prosince na okruhu Jerez...

ve Španělsku. Rodák z Olomouce se stane druhým Čechem, který si vyzkouší řízení formule 1.

Při posledním závodu Mezinárodního šampionátu FIA F3000 dohodnul Janišův manažer Antonín Charouz poslední detaily o již dříve oznámeném testu pro tým Jordan. Jízdy jsou plánovány na 3. a 4. prosince letošního roku v Jerezu, který leží na jihu Španělska a i v zimě nabízí dobré podmínky.

Antonín Charouz: "Jarek dostane šanci ukázat své schopnosti za volantem vozu formule 1 a to je pro něj hodně důležité. Výsledkově skončila letošní sezona poněkud za očekáváním, ale na druhou stranu jsme do ní šli s tím, že nejdůležitější je naučit se všechny okruhy. Zvolené řešení českého týmu představovalo trochu krok do neznáma, ale po všech stránkách šlo o nejlepší variantu. Při testu s Jordanem bude mít možnost poznat špičkovou techniku a naučit se další nové věci, pro jeho kariéru to bude přínosem."

Jarek Janiš - otázky a odpovědi

Jak jste reagoval na bližší informace o vašem testu?
Jsem rád, že už vím všechny podrobnosti. Nemusím asi říkat, že se na jízdu s vozem formule 1 hodně těším, budou to dlouhé dva měsíce čekání. Volba Jerezu mě potěšila, protože okruh znám, loni jsem tam závodil i testoval s F3000. Určitě je lepší jet s neznámým vozem na okruhu, který už znáte. Přál bych si, abych jel na suché trati, protože si snáze zvyknete na nové věci.

Máte představu, co vás čeká?
Jsem hodně zvědavý, jak se bude vůz F1 na trati chovat, jednou z jistých odlišností bude to, že budu muset brzdit levou nohou. Ale takto se jezdí v motokárách, takže v tom nevidím velký problém. Další novinkou bude kontrola prokluzu a vůbec další elektronika, kterou jsou vozy formule 1 prošpikovány.

Nemáte obavy z dlouhé přestávky po skončení sezony F3000?
Je pravda, že šampionát skončil o víkendu v Monze, ale do závodního vozu se mezitím určitě posadím. Hned o tomto víkendu mě čeká závod českého mistrovství s Mercedesem DTM a v říjnu pojedu týmem MENX závěrečný závod šampionátu FIA GT v Monze. Mimo to se konají i oficiální testy F3000, kde snad také nebudu chybět. Myslím, že příliš dlouhou přestávku mít nebudu.

Co od sebe za volantem F1 očekáváte?
Těžko si stanovovat konkrétní cíle, když jsem dosud ve voze neseděl. Nepůjde jen o rychlost na trati, ale tým si bude určitě pečlivě všímat komunikace, jak dokáži třeba popsat chování vozu, a dalších věcí, které jsou při testech důležité. Pokud bude tým spokojen, pak budu spokojen i já.


www.jarek-janis.cz

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy