Cosworth je minulostí Formule 1

Cosworth | foto: www.auto-news.cz

Značka Cosworth byla dlouho ve spojitosti s F1 synonymem úspěchu, na konci loňského roku však musela britská společnost svoje aktivity v královské disciplíně automobilových okruhových závodů definitivně ukončit a návrat je v nedohlednu.

S Fordem a především Cosworthem byl dlouhé roky úzce spjat i trojnásobný šampion F1 Jackie Stewart. Motory Cosworth ho dovezly k 25 vítězstvím a třem titulům, ale společně získali v roce 1999 triumf při GP Evropy i jako partneři na poli majitele stáje a dodavatele motorů.

„Společnosti přicházejí a odcházejí, tak tomu zkrátka je, ale je velká škoda, že právě Cosworth, jenž toho dal F1 tolik, nemohl zůstat," lituje stále Skot, ale nepředpokládá, že by se měl poslední ze soukromých dodavatelů motorů v brzké době do F1 vrátit. „Není to sice nemožné, ale potíž je v tom, že je zde příliš mnoho schopných výrobců."

Cosworth se snažil jako jediný soukromý výrobce motorů vzdorovat tlaku automobilek a investoval do nového osmiválcového motoru povinného pro sezonu 2006 nemalé prostředky, spolupráce se stájí Williams však přes počáteční slibné náznaky úspěch neměla.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy