Rozhodování v F1 nefunguje

Briatore, Flavio | foto: Lotus F1 Team

Takový názor zastává šéf týmu Renault Flavio Briatore a navrhuje i řešení, jaké by přineslo pružnější rozhodování o důležitých věcech týkajících se Formule 1.

Současná dohoda “Concorde Agreement“ je koncipována tak, že v případě zájmu o změnu ze strany týmů, je pro její přijetí potřeba jednomyslného souhlasu všech stájí startovního pole, což je podle Briatoreho téměř nereálné v mnoha otázkách, zejména pak v používání zákaznických šasi. Dohoda vyprší koncem tohoto roku a nová stále není připravena.

„Do nové dohody musíme prosadit jiný systém rozhodování, osobně jsem pro většinový. Platilo by to, pro co by se při hlasování vyslovilo 51% týmů,“ navrhuje Ital v čele francouzské stáje.

A právě zde je onen kámen úrazu. Prostředí F1 je sice pompézní, ale zároveň velice kruté a jde o skutečně obrovské peníze. Současné rozložení sil jednoznačně zvýhodňuje šest továrních stájí proti pěti soukromým, ale nelze zapomínat ani na skutečnost, že i při vyrovnaném počtu na obou stranách, budou jazýčky vah ovlivňovat úzké vztahy s takzvanými B-týmy, kterým je například Super Aguri nebo očekávaný Prodrive.

Briatore by současně Bernieho Ecclestonea nechal i nadále v jeho rozhodující pozici a kontrolujícího komerční práva k F1. O následující poznámce a především jejím významu lze ale spekulovat. „Současně by mohl být Max Mosley prohlášen za diktátora,“ dodal Briatore.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy