McLaren, F1 a týmové příkazy

Hamilton, Lewis | foto: McLaren

Týmové příkazy jsou po kritice Ferrari za jejich používání ve prospěch Michaela Schumachera zakázány v platných pravidlech. Při včerejším závodě v Monaku je zřejmě použil McLaren a FIA začala případ vyšetřovat.

Netřeba asi připomínat oč šlo, šéf týmu McLaren Mercedes Ron Dennis otevřeně přiznal, že nařídil Alonsovi i Hamiltonovi po první zastávce v boxech udržet vozy na trati a dojet bezpečně do cíle. Británie mu ale nyní vyčítá, že zvýhodnil dvojnásobného šampiona a nedal Hamiltonovi šanci vyhrát.

„Kdokoliv z nich mohl vyhrát, nevím jaká byla naše skutečná rychlost, ale vím, že oba mohli jet ještě rychleji. Zpomalit je bylo nebezpečné, neboť je pak těžší udržet soustředění, ale je to má práce," reaguje Dennis, jehož tým získal včera cenné double ve velmi prestižním závodě.

22letý Hamilton měl po závodě s protaženou tváří pronést, že se ani příliš nediví, neboť má na voze dvojku, je proto týmovou dvojkou. „Lewis je zklamaný a frustrovaný, ale tvářil by se jinak, pokud by bylo pořadí včera obrácené a vyhrál by závod on. Nikoho nezvýhodňujeme a bude ještě mnoho příležitostí, kde dostanou volnou ruku, ulice Monte Carla však nejsou tímto případem."

Dennis ještě vysvětlil, že pokud by došlo ke kolizi jeho vozů navzájem mezi sebou, což je při předjíždění podobně rychlých monopostů na úzkém okruhu nanejvýš pravděpodobné, všichni by se ptali, který idiot ten tým řídí.

Včerejším případem se začala zabývat i Mezinárodní automobilová federace, která nyní bude posuzovat, zda příkaz vedení stáje byl v souladu nebo v rozporu s pravidly. Šéf McLarenu odmítá, že by porušil příslušné ustanovení, nešlo o týmovou režii ve prospěch Alonsa, šlo o závodní taktiku týmu. „Nemám s tím problém, mám čisté svědomí."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy