Mosley vidí nedělní kvalifikaci pozitivně

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) vidí možnost nedělní kvalifikace jako přínos pro diváky, týmy i samotnou Formuli 1 jako takovou.

Mosley pro BBC radio potvrdil, že rozhodnutí o postavení na startovním roštu nedělní Grand Prix by mohlo být známo jen pár hodin před samotným závodem. „V sobotu by se jela kvalifikace s prázdnými nádržemi, a ta by určila pořadí startu v nedělní kvalifikaci,“ řekl nejvyšší představitel FIA k diskutované změně.

Autorem myšlenky nedělní dopolední kvalifikace je supremo F1 Bernie Ecclestone, a ta odráží maximální snahu o přilákání diváků k televizním obrazovkám, ale především na samotné závodní okruhy tím, že jim hlavní organizátoři nabídnou ve stejném čase více zábavy a napětí.

Bernieho návrh počítá s tím, že by se pátek věnoval několika hodinám testů. Mosleymu se tato myšlenka velmi zamlouvá a je přesvědčen, že právě díky takové úpravě dojde k vytouženému snížení finančních nákladů. „Potřeba samostatných testů tak zmizí a náklady na Formuli 1 by měly výrazně poklesnout,“ myslí si Max Mosley.

Prezident FIA je dle svého vyjádření velice spokojen s novými změnami předpisů, které vstoupily v platnost začátkem letošního roku. Týká se to kvalifikace na jedno letmé kolo, zákazu tankování a úprav nastavení vozů mezi 2. kvalifikací a závodem i dalších změn. „Funguje to lépe, než jsme si vůbec mohli přát,“ potvrdil spokojenost se změnami, které FIA tak razantně prosadila.

Nakonec však připustil, že velkou roli na tom nese srovnání McLarenu a Williamsu s Ferrari. „Ferrari je pod tlakem, který v loňském roce neznalo. Vypadá to tak, že letos budeme svědky bitvy až do konce sezony,“ dodal závěrem Max Mosley.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy