Ferrari, Sauber a Barrichello

Nic není zadarmo a v F1 platí toto pravidlo dvojnásob. Pokud budou totiž automobilky dodávat své motory levněji, kompenzací bude něco jiného.

V německých denících se objevily úvahy, dle kterých by mohl odejít Rubens Barrichello již po sezoně 2003 k Sauberu a do druhého vozu vedle Michaela Schumachera by usedl Felipe Massa. Tato možnost není nereálná, ale vše bude záviset především na tom, pro jakého dodavatele motorů se Sauber rozhodne. Barrichello má však platný kontrakt ještě i pro příští sezonu, ale v F1 je vše nestálé a relativní.

Stáj Sauber nakupuje zákaznické motory Ferrari za přibližně 23 milionů USD na sezonu a používá je pod označením Petronas. Série technických poruch těchto agregátů v poslední době ale přinesla další vrásky na čelo šéfa týmu Petera Saubera, jenž vidí prioritu především ve vyřešení technických problémů.

Pokud by Mercedes nenabídl obdobné motory za poloviční cenu, pokračovala by pravděpodobně úzká spolupráce dále. „Spolupráce s Ferrari trvá již 7. rok. Celkově vzato byla velice dobrá, takže by bylo logickým řešením v ní dále pokračovat. Na straně druhé je tu nabídka Mercedesu, který je ochoten dodávat motory výrazně levněji. A já jsem dlužen tuto nabídku zvážit s ohledem na našeho partnera, společnost Petronas,“ prohlásil Sauber pro F1.Racing.net.

Tým Sauber má tak po letech možnost volby. Buď bude mít levnější motory Mercedes a nebo může díky nabídce německého výrobce výrazně stlačit cenu motorů Ferrari. A jak to bude s Rubensem Barrichellem? Tak tato otázka nebude pravděpodobně ještě dlouho s konečnou platností zodpovězena. Nicméně závěr tohoto zamyšlení vypovídá o něčem jiném.

Výrobci motorů sice přijdou o část svého zisku, ale získají na druhou stranu možnost svým způsobem více či méně zasahovat do dění v soukromých týmech, což je možná z celkového pohledu daleko výnosnější.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy