Jaké je poslání nové komise výrobců FOMA?

Goeschel - Theissen | foto: BMW Motorsport

Světová rada Mezinárodní automobilové federace ustanovila novou komisi, jejíž poslání však není vůbec jasné. Zastoupeni v ní budou představitelé bývalé opozice i zástupci FIA.

Jak už napovídá název, komise výrobců (Formula One Manufacturers' Advisory) byla ustanovena pro zástupce automobilových výrobců angažovaných ve Formuli 1. Budou v něm zasedat zkušení starší manažeři a oficiální představitelé automobilek BMW, DaimlerChrysler, Ferrari, Honda, Renault a Toyota. Mezinárodní automobilovou federaci bude reprezentovat Max Mosley, Charlie Whiting, Tony Purnell a Peter Wright. Předsedou komise byl zvolen bývalý vysoký činitel BMW a aktuálně šéf asociace výrobců GPMA Burkhard Goeschel.

To jsou známá fakta. Neznámou však zůstává odpověď na otázku, proč vůbec komise výrobců vznikla, jaký bude její vztah s komisí Formule 1. Bude nová FOMA sloužit jako předstupeň před zmíněnou komisí Formule 1, jež bude podnikat legislativní kroky pouze ve věcech, na kterých se představitelé FIA i výrobců shodnou u kulatého stolu právě v Komisi výrobců?

Z tohoto pohledu se zdá být vše v pořádku a představitelé obou táborů se nebudou muset věnovat odděleně přípravě nových programů, které budou následně smeteny ze stolu, jako například diskutovaný CDG spoiler.

Je tu však ještě druhá strana mince, a tou je postavení nezávislých soukromých týmů, které by se měly začít obávat o jednací sílu svých hlasů po vypršení stávající Concorde Agreement…


Foto: BMW Motorsport

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy