Stinná stránka zmrazení vývoje motorů

GP Malajsie (Sepang) | foto: Panasonic Toyota Racing

Mezinárodní automobilovou federací (FIA) prosazované zmrazení vývoje motorů může přinést snížení rozpočtů týmu Formule 1, ale také nemusí.

Vývoj hnacích agregátů je nesporně drahou záležitostí. V F1 panuje nyní nebývalá konkurence několika automobilek a soukromého Cosworthu. Každý chce vítězit a bez vývoje a jistých větších či menších prostředků to nepůjde.

Z tohoto pohledu se jeví návrh zmrazení vývoje motorů na určitou dobu ideálním krokem. Na co se však pozapomnělo je to, že mnoho specializovaných odborníků ztratí práci a kromě tohoto nepříznivého aspektu je tu ještě další. Tým schopný zajistit současný rozpočet při umělém snížení potřebných nákladů převede vzniklou rezervu do jiné oblasti, čímž ve skutečnosti k žádné úspoře nedojde a nadále budou probíhat závody nejen o mistrovské body, ale i o výši možného rozpočtu. Méně bohaté či vznikající týmy budou mít situaci znovu stejně obtížnou. Zmrazení vývoje v případě motorů se tak jeví poněkud polovičatým řešením, tolik charakteristickým pro Formuli 1 posledních let.

Když redukovat náklady uměle, pak se souhlasem všech a pořádně. Podobně jako v případě kvalifikace, také v tomto směru by mohlo jít příkladem Formuli 1 německé mistrovství cestovních vozů DTM, kde redukci finančních nákladů museli řešit také. Vyjma drobných změn přesně specifikovaných byl zmražen vývoj ve všech oblastech a s handicapovým systémem přítěže jsou závody divácky velmi atraktivní a o přední umístění bojují i jezdci s papírově méně konkurenceschopnými stroji, což lačné oko někdy znuděného diváka zaručeně přivede zpět k pozornosti…


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy