FIA pozměňuje tvář šampionátu. Masi končí, Ferrari nové varianty vítá

Carlos Sainz, Mattia Binotto a Charles Leclerc | foto: Scuderia Ferrari

Skoro se zdálo, že kontroverzní závěr loňského šampionátu nakonec vyšumí do ztracena, ale tento týden FIA přednesla návrhy pro inovaci dohledu nad závody. Nové kroky samozřejmě nejlépe prověří až první závody sezóny 2022, v mnoha směrech výjimečné.

Nepůjde jen o dlouho připravovanou změnu pravidel, FIA pochopitelně po událostech v Abú Zabí nemohla strčit hlavu do písku, ale z chování jejich zástupců bylo zřejmé, že jen tak "odstřelit" Michaela Masiho nepůjde. Na počátku tohoto týdne byly předloženy týmům návrhy na úpravu struktury pravidel v této oblasti. Především by funkce závodního ředitele měla být nahrazena "rotující pozicí ředitele" (těmi mají být Niels Wittich a Eduardo Freitas) včetně permanentního poradce (Herbie Blash) a přibýt má "virtual race control room" ke zlepšení řízení samotné Grand Prix. První ohlasy se nesly v duchu "Také F1 bude mít svůj VAR".

Carlos Sainz na třetí příčce po sobotním sprintu v Brazílii | foto: Scuderia Ferrari

Uvedené změny podpořila stáj Ferrari a její piloti i vedení se vůči Masimu vyjádřilo s respektem. Například Carlos Sainz jr. je přesvědčen, že by Masi měl nadále pokračovat na jiné vedoucí pozici ve FIA, ačkoliv takový návrh ještě nepadl: "Osobně bych mu rád popřál vše nejlepší na novém postu. Jsem si jist, že bude mít k řešení spoustu povinností; piloti, nebo alespoň já sám mu věřím ve všem, co v poslední době udělal, neboť tak činil v zájmu F1. Rovněž vítám zřízení funkce ředitelů závodů - jistě je čeká velmi obtížný úkol. Dokládá to posledních pár let v F1, zejména zaplnění mezery po Charlie Whitingovi, jenž nám všem rozhodně velmi chybí. Ale také akceptujeme, že tato role musí být vykonávána správně. Její činnost musí být schválena a podpořena podle plánů FIA. Líbí se mi a doufám, že naše sportovní odvětví lze nadále zlepšovat, aby bylo přehlednější nejen pro piloty, ale i týmy a fanoušky."

Jeho kolega v maranellské stáji Charles Leclerc předpokládá, že rozhodnutí týkající se Masiho bylo provedeno na odpovědném jednání FIA. "Mám k Masimu velký respekt, i k tomu, co všechno udělal. V posledních letech byl často ve složité situaci, zejména v Abú Zabí. Takový konec by byl vždy kontroverzní. FIA učinila nějaké rozhodnutí, protože dozajista má mnohem víc informací než já. Takže plně věřím, že jde o rozhodnutí správné," připojil Monačan svůj názor k Sainzovi.

Charles Leclerc po závodě v Soči | foto: Scuderia Ferrari

Šéf týmu Mattia Binotto zdůraznil, že dlouho trvající šetření ohledně posledního závodu sezóny trvalo tak dlouho jenom naznačuje komplikovanost situace pro Automobilovou federaci: "Události z Abú Zabí byly po týdny a měsíce diskutovány a analyzovány, což jasně ukazuje na komplikovanou záležitost. Upřímně si myslím, že teď se lze jen zlepšit. Pokud došlo k poučení, zastávám názor, že změny byly nutné - my je určitě podpoříme. Můj osobní názor mě vede k přesvědčení, že je důležitá plná nezávislost FIA ve všech rozhodnutích, stejně jako v jejich strukturálním způsobu. K tomu ovšem potřebují plnou důvěru a my jako tým Ferrari jim plně důvěřujeme," prohlásil Binotto.

Mattia Binotto a Christian Horner v Bahrajnu | foto: Red Bull Content Pool

Pochopitelně se vstřícné hodnocení Masiho a přístupu FIA ze strany italského týmu stalo předmětem četných debat, v nichž jako jedna z hlavních námitek zní, že Ferrari událostmi v Abú Zabí nebylo nijak zvýhodněno ani poškozeno. Proto nejčastěji kladený dotaz zní: Zaznělo by z Maranella tolik chápavých slov, kdyby byl jeden z jejich pilotů na místě Lewise Hamiltona?

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 78 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy