Vše mohlo být jinak: Racing Point málem nedal dohromady auta pro GP Sáchiru, chyběly díly

Syn kanadského miliardáře Lawrence Strolla v pátečním tréninku v Sáchiru | foto: Racing Point F1 Team

Šéf Racing Pointu Otmar Szafnauer prozradil, že po GP Bahrajnu měli nedostatek dílů k postavení dvou vozů pro následující závod. Zachránil je soukromý tryskáč majitele Lawrence Strolla, který narychlo uskutečnil let do Velké Británie.

V GP Sáchiru si dojel Sergio Pérez pro vítězství, Lance Stroll skončil třetí - šlo o nejlepší výsledek Racing Pointu (bývalé Force Indie) v historii v F1. Vše však mohlo být jinak a minimálně jeden z vozů mohl na startu chybět.

Týden předtím totiž skončil Stroll koly vzhůru po kolizi v prvním kole s Daniilem Kvjatem, zatímco Pérez 3 kola před koncem odstoupil s kouřícím vozem po závadě MGU-K. Poškození vozů v závěrečné fázi sezóny týmu dělalo starosti a měl co dělat, aby dal do 5 dnů vše dohromady.

"Minulý týden jsme měli velkou bouračku a také nám jeden vůz začal hořet, takže jsme měli po neděli nedostatek součástek a náhradních dílů, zbýval přitom jen týden," vzpomíná Szafnauer na krušné chvíle po GP Bahrajnu.

"Nemohli jsme dát dohromady dvě auta. Ale všichni v továrně tvrdě pracovali ve dne v noci. Poslali jsme zpět Lawrencovo letadlo. Počkalo tam do čtvrtku, aby přiletělo s díly, takže jsme mohl postavit dva vozy. O tom to celé je - vítězství nebylo o jedné osobnosti," připomíná šéf Racing Pointu.

Vítězství bylo pro ně podle Szafnauera o to sladší, že před týdnem jim pódium po předchozím vynikajícím výkonu Péreze proklouzlo těsně mezi prsty, když se mu zakouřilo z motoru dodávaného Mercedesem kvůli závadě MGU-K. "Ty skutečně nejhorší okamžiky, jež jsme zažili o týden dříve, učinily ty vrcholné zážitky ještě sladšími," pochvaluje si.

První a třetí místo a zisk 40 bodů v jediném podniku katapultovalo Racing Point mezi konstruktéry na třetí příčku o 10 bodů před McLaren, do konce sezóny přitom zbývá již pouze Velká cena Abú Zabí, která se jede tento víkend.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy