1958 Indianapolis: Smrt ve třetí zatáčce

Indianapolis 500 | foto: IndyCar Media

Rozruch mezi osazenstvem vyvolal pětinásobný mistr světa formule 1 Juan Manuel Fangio. Podal totiž přihlášku na slavnou „pětistovku“ a měl v úmyslu se jí zúčastnit.

Cesta za účastí v Indy 500 je vždy dlouhá a jezdci musí projít velkým sítem kvalifikací, vždyť na Indy se pravidelně přihlásí několik desítek jezdců. Fangio nejprve oficiálně trénoval a pak se ke smutku všech přihlížejících rozhodl do kvalifikace nenastoupit. Důvodem byl příliš pomalý a nespolehlivý monopost.

Takže pole-position v čistě americké záležitosti získal Dick Rathmann na voze McNamara Special, po jeho boku startoval Ed Elisian. Všech třiatřicet monopostů projelo první dvě zatáčky bez úhony, ale v té třetí si ovál vyžádal další ze svých mnoha obětí. Ed Elisian ztratil nad vozem kontrolu a vrazil do zdi, sebou vzal i vedoucího Dicka Rathmanna. Jimmy Reece, těsně sledující vedoucí dvojici, dostal smyk. Zezadu do něj vrazili Bob Veith a Pat O´Connor. Poslední jmenovaný se s monopostem převrátil a utrpěl smrtelná zranění.

Ale hromadná kolize ještě nekončila. O něco vzadu přeletěl Jerry Unser, zakladatel významné závodnické rodiny, zeď lemující pravý okraj dráhy a další a další vozy do sebe narážely. Unser vyvázl z hrůzostrašné havárie pouze s vymknutým ramenem. Celkem patnáct vozů se zapletlo do havárie a proto musel být závod zastaven.

Po restartu se ujal vedení Jimmy Bryan, ale v 18. kole první místo ztratil. Až do 125. kole se na čele vystřídalo pět jezdců a vedení závodu se změnilo celkem sedmnáctkrát. Pak se na první místo znovu probojoval Jimmy Bryan a nikým nepřekonán získal vítězství v Indy 500.

foto: IndyCar Media
Indianapolis 500 (Indianapolis Motor Speedway)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1.   Jimmy BRYAN usaEpperly 83:44:13.80
2.   George AMICK usaEpperly 6+ 27.6
3.   Johnny BOYD usaKurtis Kraft 4+ 1:09.9
4.   Tony BETTENHAUSEN usaEpperly 4+ 1:34.8
5.   Jim RATHMANN usaEpperly 2+ 1:35.6
 
 Nejrychlejší kolo:
    Tony BETTENHAUSEN Epperly
Offenhauser 4.5 L4
Firestone   1:02,370
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy