"Takové motory v F1 nemůžou zůstat." Ross Brawn vysvětluje proč

Petr Hlawiczka, 15. listopadu 2017, 06:30 Google+

Sportovní ředitel Formule 1 Ross Brawn obhajuje plány na zavedení nových, jednodušších, levnějších a hlučnějších motorů od roku 2021.

Počet komentářů:  34 komentářů (Poslední 24.01. 13:23) Napište svůj názor
Motor Hondy

Motor Hondy | foto: Honda

Sdílejte článek

Liberty společně s FIA představili minulý měsíc první návrh nových motorů, které by se v F1 měly začít využívat od roku 2021. Kvůli jejich přílišnému zjednodušení (po odstranění MGU-H) a vysoké míře standardizace se však ozvali velké automobilky a Ferrari dokonce pohrozilo svým odchodem.

Skvělý, ale drahý motor
Podle Brawna je však změna pro dlouhodobý prospěch F1 nezbytná: "Současný motor je neuvěřitelným kouskem inženýringu, nejde však o skvělý závodní motor. Je moc drahý, nedělá žádný hluk, obsahuje komponenty, které vedou k penalizacím na roštu kvůli nutnosti hlídat počet jejich využití, což z F1 dělá frašku. Ve výkonnosti soupeřů jsou velké rozdíly a nikdy tak nikoho nepřimějeme ke vstupu a k tomu, aby motory vyráběl."

Nechce je tvrdohlavě prosazovat a je ochotný se současnými čtyřmi automobilkami o představených návrzích diskutovat. Připouští, že ho jejich reakce "trochu šokovala," protože se účastnily předchozích schůzek, z nichž vize motorů pro rok 2021 vzešla.

img-responsive

Mercedes by chtěl současné pohonné jednotky zachovat | foto: Mercedes AMG F1 Team

Odlišným návrhům se nebrání
"Když o tom přemýšlím, možná jsme ji mohli představit jinak. Pokud to je věc, kvůli které jsou lidé nejvíce naštvaní, pak se omlouvám. Ale neztrácejme ze zřetele to, co se snažíme dosáhnout. Pokud se nám nelíbí způsob prezentace, tak to tak myšleno nebylo," pokračuje pro BBC Brawn, jenž je ochotný jednat o jiných řešeních, "pokud budou v souladu s cíli, které jsme stanovili."

"Pokud výrobce může prokázat, že existuje lepší způsob, jak to udělat, než bylo navrženo, to znamená, levnější, přitažlivější pro fanoušky, něco, co by nový dodavatelé mohli zvládnout - kterýkoliv z těchto faktorů, tak proč ne?" klade zkušený Brit řečnickou otázku.

"Nejsme pevně spjati s konkrétními řešeními. Myslíme si, že vzhledem k odborným znalostem, jež máme, a k odvedené práci, jde o řešení, která mohou fungovat. Pokud někdo navrhne nějaké jiné, o kterém se bude domnívat, že s ním dosáhne stejného cíle, pak neřekneme ne," tvrdí Brawn.

img-responsive

Náklady na současné špičkové jednotky jsou příliš vysoké - podle FIA i na F1 | foto: Honda Racing F1

Využitelnost technologií pro silniční vozy a pochopení pro výrobce
Současné F1 technologie podle něj nejsou moc využitelné pro běžná silniční auta: "Stala se velmi exkluzivní, nepolapitelnou a já si nemyslím, že jde o to správné řešení pro sport. FIA uznává, že za tu špičkovou technologii se zřejmě platí příliš vysoká cena i pro F1. Mezi využitelností pro silniční vozy, technologií a tím, co je ten nejrozumnější motor pro F1, musí být rovnováha, protože náklady na motory se dostaly tak vysoko!"

Současné automobilky v F1 se snaží pochopit: "Chápu, že je důležité udržet identitu motoru Ferrari nebo Mercedes. Musí být schopni prohlásit: 'Tohle je náš motor.' Nemyslím si, že bychom překročili takovou hranici, ale když teď máme na stole ten návrh, tak se potřebujeme s těmito lidmi sejít a pochopit, s čím spokojeni jsou a s čím ne. Všem výrobcům se zamlouvá velká část návrhu, jen není stejně velká."

Mercedesu se nelíbilo, že po odstranění MGU-H půjde o úplně nový motor a že se budou muset tři roky paralelně věnovat vývoji dvou různých projektů, což podle nich povede k obrovskému růstu nákladů. Ty přenesou na zákazníky a navíc není zaručeno, že v roce 2021 někdo nový do F1 opravdu vstoupí.

Podle Brawna se to však týmům nakonec vrátí - i po finanční stránce: "Já to beru, že jde o nový motor, ale myslím si, že to jeho ekonomika ospravedlní."

img-responsive

Ferrari se nelíbí návrh na spravedlivější dělení příjmů | foto: Scuderia Ferrari

Peníze a budoucí dělení příjmů
Nechce ani, aby se jednání zadrhla kvůli dělení finančních odměn: "Musíme týmy přesvědčit, aby nemluvně nevyhazovaly z vany. Musí proběhnout větší diskuse o celkové komerční stránce. To bude tvrdé a těžké, máme však technickou, komerční a nákladovou stránku sportu, kterou se pokusíme prosadit."

"Pokud to pokazíme, protože vedeme tuhle debatu o komerčních záležitostech, pak jsme hloupí, protože tohle učiní sport lepším a udržitelnějším. Mnoho let lidé kritizovali nedostatek vývoje F1 po komerční stránce - sociální média, péče o fanoušky a všechny ty věci.

A teď to děláme, to bude něco stát. Tyto investice a rozjezd těchto věcí mají nějaký vliv a z mého pohledu se to během několika let vyplatí. Zlepší se to. Uvědomujeme si, že týmy potřebují mít větší míru předvídatelnosti o tom, jak se čísla vyvíjejí," pokračuje Brawn, který věří, že do F1 v roce 2021 pak vstoupí další účastníci.

Vytisknout

Diskuze: "Takové motory v F1 nemůžou zůstat." Ross Brawn vysvětluje proč

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 34, poslední 24.01.2018 13:23 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 34 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Christian Horner při tiskovce v Barceloně

Kritika Liberty ze strany Mercedesu podle Red Bullu není fér

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud