Znovuzrození Kyalami a návrat F1 do JAR

Rosberg, Keke | foto: Lucky Strike B.A.R Honda

Jihoafrická republika prostřednictvím společnosti Gauteng Motorsport Company potvrdila vážný zájem o návrat formule 1 na jih černého kontinentu. Přípravy nejsou jen ve fázi teorií, do Kyalami zavítal Charlie Whiting za FIA a Hermann Tilke, dvorní architekt F1.

„Jsme rádi, že jsme se do projektu GP Jižní Afriky pustili. Jsem přesvědčen, že nejde pouze o náš sen, ale přání celé Jižní Afriky. Společnost Gauteng má prostředky i možnosti a je nejvyšší čas, aby se špičkový formulový seriál vrátil do naší země,“ uvedl na tiskové konferenci včera předseda rady společnosti Mandla Nkomfe.

Vše směřuje k tomu, že bude místem pořádání případného závodu F1 znovu Kyalami, jež patří ve formuli 1 k pamětníkům její historie, Grand Prix zde hostovala už dvacetkrát. Debut proběhl v roce 1967 a šňůra čtrnácti závodů trvala až do roku 1980. Následující sezonu okruh z kalendáře vypadl, aby se o rok později F1 do Jižní Afriky na čtyři roky zase vrátila. Po následující šestileté pauze se uskutečnily v roce 1992 a 1993 poslední dva závody.

Dnes majitelé okruhu hostí závody A1GP a šampionát superbiků. Zatím není známo, zda půjde o rekonstrukci stávajícího a v podstatě do značné míry původního okruhu a nebo o stavbu kompletně nové závodní dráhy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy