"Alonso chce zůstat, zbývá doladit pár detailů." Boullier o trpkém rozchodu s Hondou a důsledcích

Petr Hlawiczka, 20. září 2017, 06:40 Google+

Závodní ředitel McLarenu Eric Boullier se pro oficiální stránky Formule 1 rozpovídal o důsledcích rozchodu s Hondou. Jak se vyrovnají se ztrátou statutu továrního týmu a finanční podpory? Co si slibují od Renaultu a jaký vztah s ním budou mít? A co otálející Fernando Alonso - zůstane ve Wokingu?

Počet komentářů:  10 komentářů (Poslední 21.09. 17:15) Napište svůj názor
Fernando Alonso s McLarenem MCL32 poháněným Hondou

Fernando Alonso s McLarenem MCL32 poháněným Hondou | foto: McLaren

Sdílejte článek

Ericu, rozchod McLarenu s Hondou je konečně oficiální. Mohl bys zdůraznit, které klíčové okamžiky k tomu rozhodnutí vedly?
Eric Boullier:
Klíčový okamžik nastal po [předsezónním] testování v Barceloně, když jsme se snažili spolupracovat s Hondou a pomoci ji během velmi krátké doby situaci zlepšit, včetně rozhovorů s dalšími výrobci motorů. Aniž bych zabíhal do detailů, začalo být zřejmé, že nesplní cíl, na kterém jsme se před sezónou dohodli. V létě jsme pak věděli, že se budeme muset rozhodnout: zda zůstat nebo nepokračovat.

Kdy nastal okamžik, po němž už nebylo návratu? Bylo to v létě?
EB:
Nemůžu říct datum, ale do léta nebylo splněno několik cílů.

Kvalifikace v Singapuru vypadala opravdu slibně - oba vozy v Q3! Šlo o výjimku nebo o znamení toho, že jste se rozhodli o pět minut dříve?
EB:
No, když se podíváte na vlastnosti okruhu, tak je Singapur trochu jako Budapešť nebo Monako. A na takových konfiguracích tratí dělá rozdíl ve výkonu motorů menší rozdíly. Tehdy můžeme ukázat potenciál našeho vozu.

Rozchodem s Hondou se McLaren vzdává statutu továrního týmu a stává se motorovým zákazníkem. Bylo to na tom to nejtěžší?
EB:
No, těžko teď říct. Jsme "privilegovanými zákazníky" Renaultu. Máme stejný motor a přístup k informacím jako Enstone nebo Red Bull, takže jde o skutečné partnerství s Renaultem. Také máme možnost s nimi spolupracovat - přispívat pro budoucnost svými nápady, které mohou vzít v potaz. To nám umožní ovlivňovat budoucí vývoj.

img-responsive

McLareny budou od příštího ročníku pohánět motory Renault | foto: Renault Sport F1

Ale ano, plný tovární tým je odlišný od naší situace v roce 2018. Je to však jako ve škole: díváte se na plusy a mínusy. A když se podíváme na všechny plusy a mínusy našeho rozhodnutí, pak věříme, že jsme pro McLaren udělali to nejlepší minimálně pro následující tři roky.

A co finance? Místo peněz od svého motorového partnera teď budete muset za pohonné jednotky platit. Jak moc to bolí?
EB:
No, když se podíváte na poslední tři roky, šlo pro nás z pohledu důvěryhodnosti a získávání nových sponzorů o pořádnou katastrofu. A musíte se zamýšlet i nad dlouhodobým hlediskem: jsem si jistý, že v příštích pěti letech se vrátíme tam, kam McLaren patří. A s tím odrazem nahoru získáme zpět důvěryhodnost a vybudujeme portfolio sponzorů.

Může to dva či tři roky trvat. Jsme v šampionátu devátí. Se špičkovým motorem bychom podle mě byli teď čtvrtí a jen odměny FOM by pokryli motory, takže to z peněžního hlediska nebude velkým riskem. Díky akcionářům, kteří byli dostatečně odvážní, aby přijali sportovní rozhodnutí a nepoškozovali dále McLaren. Mohli také říct: 'Počkejme, dokud se Honda neprobere.'

Zvenčí často vznikal dojem, že McLaren mluvil o voze a Honda o koze. Je na tom něco pravdy?
EB:
Nemyslím si. Myšlenka vlastně byla skvělá - oživit příběh McLarenu. Podle mě šlo spíše o počáteční přístup k projektu. Věci se mohly vyvinout úplně jinak, kdyby na začátku padla jiná rozhodnutí. Ale to se vždy snadno řekne při zpětném pohledu.

img-responsive

Ve Wokingu se na nového motorového partnera těší, práce na vývoji nového vozu však v důsledku pozdního rozhodnutí nabraly zpoždění | foto: McLaren

Renault teď bude zásobovat tři týmy: ten svůj tovární, Red Bull a McLaren - oba velké soupeře pro vlastní ambice Renaultu. Kde v pořadí vidíš McLaren? Tovární tým bude určitě vždy na 1. místě.
EB:
řekněme to takto: z právního a smluvního pohledu jsme si rovni. Ale ano, srdce je někdy velké a projevy přízně jsou dané. Ale jak jsem řekl, z právního a smluvního hlediska bude zacházeno se všemi stejně.

Pomáhá to, že znáš Renault velmi dobře? Krajané to mají vždy snazší.
EB:
No dobře, žiju 9 let ve Spojeném království a rozhodně dokážete vnímat rozdíl v kultuře. A když přijde na porozumění odlišným kulturám, s Hondou jsem udělal obrovský pokrok. Ale jako cizincem ve Spojeném království jsem byl občas mírotvůrcem, pokud jde o tón a překonávání rozdílů mezi kulturou Hondy a McLarenu. Ale abych byl upřímný, už jsme měli s naším novým partnerem schůzku ohledně kulturních rozdílů. Snažíte se tyto věci zmírnit, abyste měli co nejlepší vztah.

Je Fernando Alonso součástí balíku? Vyhrál své dva tituly s Renaultem a určitě to je těžké ho přesvědčit, aby absolvoval čtvrtou náročnou sezónu.
EB:
Ano a ne. Abych byl upřímný, nemyslím si, že by byl právě v takovém stádiu. Jen se zajímá o konkurenceschopné auto, což říká už měsíce. To je pro něj vše.

img-responsive

Fernando Alonso chce i příští rok zůstat u McLarenu - moc jiných možností mu v F1 ostatně ani nezbývá | foto: McLaren

My, McLaren, jsme spokojeni s tím, že akcionáři učinili sportovní místo obchodního rozhodnutí a změnili motor. V DNA McLarenu je být konkurenceschopní - tým vždy patřil mezi tři nejlepší a my se tam vrátíme. Dneska víme, že máme slušné šasi, které by nám s rovnocenným motorem znovu umožnilo být mezi třemi nejlepšími.

Pro nás je tedy z obchodního hlediska důležité být konkurenceschopnými, bez ohledu na roli, kterou hraje Fernando. Museli jsme udělat toto rozhodnutí kvůli sobě. Ale když chcete být konkurenceschopní, nepotřebujete jen motor, ale i jezdce. A tady do toho zapadá Fernando. Udělali jsme nejprve pro McLaren to, co jsme udělali - ale balík obsahuje i jezdce.

Jak blízko máš k Fernandovi?
EB:
Velmi blízko. Fernando chce zůstat. Můžete to vidět z řeči jeho těla a z toho, jak mluví. Existují marketingové detaily, které je třeba vyřešit, a Zak [Brown] na tom pracuje.

Jaký je plán pro několik následujících měsíců?
EB:
Pracujeme naplno na voze pro rok 2018. Dojde na spoustu změn, pokud jde o uspořádání motoru, takže musíme přepracovat některé díly, které jsme už měli v myslích. Rozhodnutí se trochu zpozdilo - byl bych býval moc rád, kdyby k němu došlo o pár týdnu dříve. Pak musíme uzavřít Fernanda.

img-responsive

Honda bude od sezóny 2018 spolupracovat s Toro Rosso | foto: Honda

Jak se Honda vyrovnává s vaším rozhodnutím? Jak těžký byl pro ně rozchod?
EB:
Hodně těžký. Celý příběh byl pro ně i pro nás o tom, aby došlo k opětovnému vytvoření dědictví z minulosti. Na papíře vypadalo všechno správně. Jen způsob, jakým se to dělalo, očividně správný nebyl.

Naštěstí jsme došli k přátelské dohodě a oni pochopili, že za veškeré investice, které učinili, by měli v určité době sklidit odměnu. My nemůžeme čekat, ale oni tu odměnu mohou získat s někým jiným. Jsem moc rád, že se rozhodli v F1 zůstat a spojit své síly s dalším týmem. Osobně mi je z toho trochu smutno, že to nevyšlo, šlo ale o velmi intenzivní tři roky.

Toro Rosso pojede příští rok s motory Honda. Jakou radu bys dal jeho šéfovi, Franzovi Tostovi?
EB: Žádnou - je to soupeř (smích)!

Vytisknout

Diskuze: "Alonso chce zůstat, zbývá doladit pár detailů." Boullier o trpkém rozchodu s Hondou a důsledcích

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 10, poslední 21.09.2017 17:15 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 10 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Kimi Räikkönen po nehodě před sebou hrne Red Bull Maxe Verstappena

"Katastrofa, všechno špatně!" Italská média mohutně kritizují Ferrari a Vettela

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud