Na delší kus řeči se Sebastianem Vettlem

Andrea Kubíková, 25. září 2010, 23:53 Google+

O průběhu celé sezóny, boji o titul, o tom, jak zvládá své "mladické pošetilosti" a ještě o mnoho dalším...

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Sebastian Vettel je i přes několik kiksů stále ještě ve hře o titul. Zklamání z Belgického závodu už je dávno zapomenuto a čtvrté místo z Itálie jej stále drží v kontaktu s vedoucími jezdci. Co si Vettel myslí o celé sezóně a o svých šancích na zítřejší závod?

Q: Sebastiane, zaznamenal jste v letošní sezóně sedm výher v kvalifikaci z možných patnácti, ale vyhrál jste pouze dvakrát. Děsí vás to?
Sebastian Vettel: Ne, protože vždy víte, proč se co stalo a můžete z té zkušenosti čerpat pro své sebevědomí. Každý závod, který jsem odstartoval z pole position, má svou vlastní historii a drama. Velmi důležitou věcí je, když přijdete večer domů a jste schopni se na sebe podívat do zrcadla – nezáleží na tom, jaký ten závod byl. Je velmi důležité být k sobě upřímný a nesnažit se něco nalhávat a nosit růžové brýle. Potom můžete žít život jednodušeji, ať vám přijde do cesty cokoliv.

Velmi důležitou věcí je, když přijdete večer domů a jste schopni se na sebe podívat do zrcadla.

Q: Vypadá to, že se dokážete přes takové věci přenést jednoduše. Nejste vystrašený z takových „co kdyby“. Jak to jen děláte?
SV: To nemůžu říct! Myslím, že můj otec skousne daleko víc věcí než já. Já to mám tak, že pokud pochopím, co se stalo a proč, potom to jsem schopný přijmout. Například – jste ve vedení a vybouchne motor a vy potom přirozeně chcete pochopit, proč se to stalo. Okamžitě se vám do hlavy vkrade myšlenka, jestli to byla vaše chyba nebo jestli jste byl příliš agresivní. Ale pokud to nebyl ani jeden z těchto faktorů a vy jste pochopil, co se stalo, potom se můžete posunout dál. Tohle je jediná cesta, jak se můžete vypořádat s takovými situacemi.

Myslím, že pokud se posunete až na vrchol hory a vzduch tam nahoře řídne, tak musíte být silný vedoucí. Hádal bych se, že tu je hodně jezdců, kteří dokážou jezdit neuvěřitelně rychle, ale být schopen dosáhnout konečného cíle je něco, co si musíte rozhodnout ve své hlavě. Musíte být připraven, když je to potřeba. Myšlenky o tom být prokletý – jakkoli – znamená to, že vaše hlava je plná, a vy pravděpodobně skončíte v sebenaplnění proroctví. A to není nic pro mě!

Q: Některé věci, které se vám stávaly během této sezóny, jsou nazývány mladickou pošetilostí. Jak byste reagoval na tyto kritiky?
SV:
Myslím, že početná část věcí se stala uvnitř týmu, ale není mým stylem ventilovat to veřejnosti. Když je tu nějaký problém, jsem zvyklý řešit to interně. Nemyslím tím můj vztah k mému týmovému kolegovi, ale všechno, co nefunguje tak, jak by pravděpodobně mělo, například defekty na mém voze. Naše auta jsou postavena na takovém limitu, že je tu vždy šance, že věci nebudou fungovat tak perfektně, jak se předpokládalo. Nejsem ale ten typ člověka, co ukáže prstem a umyje si ruce bez jakékoli účasti. Nejsem také ani takový kluk, co spadne do toho populárního systému, kdy říká: „Já bych vyhrál, kdyby se stalo tohle a nestalo tohle.“ Jsme tým a vyhráváme společně, stejně tak společně prohráváme. Pokud nevyhráváme, musí existovat důvod, proč tomu tak není. Ale nikdy jsem neobviňoval nikoho jiného jen proto, abych vypadal lépe. Myslím, že vím, co se stalo – pokud se něco stalo. Pro spoustu jezdců to je jako horská dráha – včetně mě. Přiznávám, že jsem udělal dvě chyby – menší chybky, které vzrostly ve velké následky. Jiní jezdci také dělají chyby, ale moc mi nepomůže, když Fernando Alonso – dvojnásobný mistr světa – se roztočí na trati ve Spa nebo když Lewis (Hamilton) v Monze, když se snaží najít místo, jak předjet Felipeho (Massu), když žádné takové není. Žádná z těchto věcí nezmění mou situaci. Dokážu žít se svými chybami a poučil jsem se z nich.

Q: Když se podíváte zpět na těch čtrnáct závodů, kolik z nich podle vás byly pokaženy nějakou chybou a kolikrát jste byl obětí technických závad nebo konkurentů?
SV:
Byl tu pouze jeden závod, kde bych řekl, že jsem byl sám tím důvodem, kdy jsem neskóroval maximum možných bodů, tím je Spa a doufám, že to je všechno. Jeden ze čtrnácti závodů – s tím dokážu žít a chodit s hlavou vzpřímenou za to, co jsem dokázal. Chtěl jsem předjet Jensona (Buttona) a malá chyba, kterou jsem udělal, způsobila velké následky. Máme auto, které mi nedovolí předjet McLareny nebo Mercedesy na rovinkách, takže to musím zkoušet na brzdách. Když se to stalo, byl jsem očividně rychlejší a viděl jsem šanci a chtěl jsem jí využít. Bohužel to nevyšlo – ztratil jsem kontrolu nad autem a bohužel sestřelil Jensona. Tak malé chyby se stávají a občas mívají obrovské následky. Dále tu pak byly jen dva další závody, kdy jsem neviděl šachovnicovou vlajku. Jeden z nich byla Austrálie, kde jsme měli problém na předním levém kole a ten další byl v Turecku. Už jsem řekl svůj názor na tuto věc a stále si za ním stojím.

Q: Stále existuje spousta lidí, co věří, že vyhrajete šampionát. Nesmíte je přeci zklamat…
SV: To nesmím. Ale upřímně ten největší impuls jde přímo ze mě. V autě jste vy pro sebe všechno a v tom momentu není žádné místo pro naděje ostatních. Myslím, že jednou pochopíte, že kokpit je osamělé místo a všechno máte ve svých rukou, abyste uspěli, stanovili si svůj cíl a snažili se jej dosáhnout.



Q: Vloni jste po Singapuru vyhrál ještě dva další závody – V Japonsku a v Abu Dhabi. Jsou tyto dva závody vaše trumfy v rukávu?
SV: Myslím, že tratě, které nás čekají, by mohly našemu autu sedět a do toho zahrnuji i Singapur – velmi si užívám závody na tomto okruhu. Je to jeden z největších závodů pro jezdce na vyzkoušení své koncentrace. A Suzuka je hotový sen! Je to trať, kterou byste jen těžko postavili lépe. Korea je neznámá pro všechny. Všichni jsme na ní začali na nákresu. Nyní si budeme muset zjistit, jak se na ní cítíme. Brazílie a Abu Dhabi by také měly jít v náš prospěch. Víme, že můžeme vyhrát a víme také, že můžeme skončit vysoko na bodech. Pokud bychom byli schopni dosáhnout optima na zbývajících závodech a zakončit sezónu jako šampioni, tak by to samozřejmě bylo fantastické. Pokud se nám to nepovede, tak to potom nebylo ale kvůli posledním pěti závodům. To, co dělají ostatní, není v našich rukách, ale myslím si, že máme velmi dobré šance.

Q: V tuto chvíli je ve hře o titul stále ještě pět jezdců. Podle medailového systému by vaše šance na titul byly slabší. Jak to vidíte ze své perspektivy?
SV: No, každý systém má svá pro a proti. Myslím si, že bodový systém vyrostl z historie a proto si myslím, že je velmi rozumný. Ano, je důležité vyhrávat závody, ale také je důležité ukázat konzistentnost během celé dlouhé sezóny. Myslím tím, že skončit závod na třetím nebo pátém místě s autem, které není konkurenceschopné, může být také velkým úspěchem. Medailový systém by mohl zmařit vaše úsilí.

Q: Flavio Briatore posledně řekl, že se domnívá, že jste trochu příliš přemýšlivý a doporučil vám, že byste měl více poslouchat své vnitřní pocity…
SV: No, Flavio je stále ještě velmi úzce svázán s Markem – a Mark je mým nejbližším protihráčem, takže si myslím, že je jasné, že podporuje jeho. Ale já s ním měl vždy dobrý vztah. Vždy se mnou jednal s respektem, už od začátku, i v době, kdy jsem nedokončil závody tak blízko předku závodního pole. Ale nakonec se tu objeví vždy legie lidí, kteří si myslí, že by mohli situace rozsoudit lépe než vy. Viděli jsme je jít kupředu po Spa, když se snažili dávat hodiny jízdy. Ale skutečnost je ta, že já jsem tím, kdo sedí v autě – a tak je to správně.

Nakonec jsem to já, kdo to auto řídí.

Q: Kdo je vaším nejdivočejším protivníkem v boji o titul?
SV:
Všichni čtyři. Když se podíváte na body, tak byste měl jmenovat Lewise a Marka, takže je to na nich, ubránit svou výhodu – a pro nás tři je úkolem tuto výhodu eliminovat. Stále máme před sebou pět závodů a jejich výhoda není větší než výhra závodu, takže všechno je možné. V případě Alonsa – teoreticky byl mimo hru ve dvou příležitostech – a stále je tu a bojuje, takže ano, může se stát cokoli. Vzpomínáte si na rok 2007, kdy Kimi (Räikkönen) byl jasným poraženým a i přesto dokázal titul vyhrát?

Q: Nepodařilo se vám v Singapuru získat osmé pole position, ale i tak jste v první řadě. Jaká jsou vaše očekávání pro závod?
SV:
Auto vypadá dobře – tomu tak je po celý víkend. Pravděpodobně prostřední sektor nebyl úplně optimální, ale s tím dokážu žít. Největším rizikem bude počasí. Trať schne velmi pomalu a s podmínkami, které se zde nedají předpovědět, hrozí, že budeme hrát loterii na městském okruhu. Ale nezáleží na tom, jaké podmínky panují, zaručeně jsme silní na to, abychom dojeli vepředu!

Vytisknout

Diskuze: Na delší kus řeči se Sebastianem Vettlem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Lando Norris v těsném souboji

Norris je rychlejší než Verstappen, domnívá se šéf McLarenu

Pohonná jednotka Hondy bude Red Bully poháněn příští rok naposled

Ford reaguje na zprávy o údajně slabém výkonu nového motoru Red Bullu

Logan Sargeant během prvních předsezónních testů v Bahrajnu

Je Sargeantova sedačka v ohrožení? Američan sebevědomě odmítá jakýkoli tlak

Carlos Sainz se stává velmi horkým zbožím na trhu pilotů F1

Sainz jr. u Sauberu? Pro někoho nesmysl, leč mající svůj smysl

Konečně! Tak většina soupeřů i médií hodnotí první Norrisovo vítězství (ilustrační foto).

GP MIAMI: PROHLÁŠENÍ po závodě - zářící Norris a zástup gratulantů

Lando Norris se po patnácti pódiích konečně dočkal vítězství (ilustrační foto)

GP MIAMI: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace mění pořadí

Valtteri Bottas je jedním z těch, kteří navzdory neúspěšné pozici na startu věří v progres

PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Lewis Hamilton tentokrát zabránil blamáži, ale optimální formu stále nemá

Verstappen poprvé vyhrál v Miami kvalifikaci, Leclerc mu šlapal na paty

Daniel Ricciardo dokázal ubránit velmi cenné umístění

SPRINT MIAMI: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

  • Pátek

    • 1. Trénink (13:30 - 14:30)
    • 2. Trénink (17:00 - 18:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (12:30 - 13:30)
    • Kvalifikace (16:00)
  • Neděle

    • Závod (15:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton, Lewis

Hamilton: Na Red Bull máme!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Je Sargeantova sedačka v ohrožení? Američan sebevědomě odmítá jakýkoli tlak

  2. Norris je rychlejší než Verstappen, domnívá se šéf McLarenu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud