Exkluzivně: Může mít Cosworth opravdu na boj s Mercedesem? Proč neměl dobrou pověst?

Petr Hlawiczka, 21. července 2017, 06:00 Google+ Exkluzivně

Mark Gallagher, který šéfoval F1 divizi Cosworthu, pro F1news.cz uvádí důvody, proč britský nezávislý výrobce motorů může opravdu mít na to, aby bojoval se současnou špičkou v podobě Mercedesu a Ferrari. Také nás zajímalo, proč na sklonku své poslední epizody v F1 neměl špičkovou pověst.

Počet komentářů:  11 komentářů (Poslední 21.07. 22:07) Napište svůj názor
F1 atmosférický motor Cosworth

F1 atmosférický motor Cosworth | foto: www.cosworthformula1.com

Sdílejte článek

english icon English

Proč si myslíš, že Cosworth bude opravdu schopný bojovat s Mercedesem nebo s Ferrari, když se vrátí do Formule 1? Podívej se na přetrvávající potíže Hondy, která má podstatně větší zdroje!

Mark Gallagher: Za nové sady pravidel pro rok 2021 může Cosworth rozhodně přijít s konkurenceschopným motorem, a to hned z několika důvodů.

Zaprvé, současné hybridy obrovsky popohnali vývoj ICE (motoru s vnitřním spalováním), který představuje základní schopnost Cosworthu, obzvlášť v souvislosti s návrhem spalování, efektivitou a se současnými technologiemi. Pokud jde navíc o přeplňované motory, tak pochybuji, že existuje na světě jiné společnost s tak rozsáhlými odbornými znalostmi ze závodění.

Za druhé, návrh na zjednodušení systému pro rekuperaci energie a potenciální zrušení MGU-H (motorgenerátoru pro rekuperaci tepelné energie) bude Cosworthu opět vyhovovat. Jednoduše proto, že to řešení zjednoduší a zlevní.

img-responsive

Cosworth podle Marka Gallaghera může mít proti Hondě při svém návratu do F1 určité výhody | foto: Honda Racing F1

A nakonec, na rozdíl od Hondy, Cosworth nepřišel o svou závodní kulturu ani hluboké porozumění požadavkům, které jsou kladeny na dodavatele motorů Formule 1. Vedoucí personál má v tomto oboru třicetileté zkušenosti. Proto nepodcení technické výzvy ani časovou náročnost.

Má také výrobní schopnosti. Vzpomeňte si na éru let 2010 - 2013, kdy dokázal vyrábět pro 4 týmy 80 motorů ročně. Ve skutečnosti byla kapacita plánována pro 100 motorů ročně, než odpadl tým USF1.

Jak dobrý byl Cosworth, než se po roce 2013 stáhl z F1? Týmy si jeho výkony moc nepochvalovaly.

MG: Týmy výkony Cosworthu veřejně nechválily z několika důvodů. Některým z nich vyhovovalo naznačování, že motor Cosworth přispívá k jejich nekonkurenceschopnosti - to by byl dobrý vtip až na to, že nám to moc směšné nepřišlo.

Pokud vaše auto rychlostně zaostává o 4 sekundy a váš motor je po Mercedesu druhý nejsilnější, tak stížnosti na vyšší spotřebu Cosworthu nebo poskytování krouticího momentu ve středním pásmu otáček nebyly ničím jiným, než běžnou výmluvou.

img-responsive

Team Lotus (později Caterham) přešel v roce 2011 z Cosworthů na motory Renault, moc si ale nepolepšil | foto: Caterham F1 Team

Přijde mi zajímavé, že následné rozhodnutí dvou zákazníků přejít od Cosworthu k Renaultu nevedlo k znatelnému přínosu. Rozhodně je to ale stálo obrovské množství peněz.

Další věcí je to, že od doby, co Ford prodal Cosworth, tak se vytvořil mýtus, že Cosworth už jednoduše neumí postavit konkurenceschopný motor. Je přirozené, že jaké nezávislá společnost bez finančních zdrojů automobilky nemáte moře peněz, které byste mohli utratit.

Na druhou stranu má ale Cosworth výhodu ve skvělé infrastruktuře, kterou mu Ford zanechal, a v neodlučné schopnosti konstruovat a vyvíjet motory z pohledu nákladů mnohem efektivněji než automobilky.

Má také akcionáře, kteří téměř dekádu a půl stále podporují společnost a investují do ni. Tato stabilita, jeho kořeny v F1 jsou důvodem, proč je Cosworth ideálně situovaný pro to, aby se od roku 2021 mohl stát nezávislým dodavatelem.

Děkuji za rozhovor, Marku!

 

_______________________________________________________________




english icon English version

Why do you think Cosworth will be ready to compete with Mercedes or Ferrari when it comes back to F1? Look at persisting struggles of Honda with much bigger resources.

Mark Gallagher: Under a new set of rules for 2021 Cosworth could definitely produce a competitive engine for a number of reasons.

Firstly the current hybrids have driven huge development of the ICE (Internal Combustion Engine) which is an inherent capability of Cosworth, particularly in relation to combustion design, efficiency and current technologies. In addition, when it comes to turbocharged engines I doubt there is another company in the world with as much racing expertise.

Secondly the proposal for a simplified energy recovery system, and the potential elimination of the MGU-H, will again suit Cosworth, simply because it will make the solution more straightforward and less expensive.

Cosworth could have some advantages over Honda during its return back to F1

Cosworth could have some advantages over Honda during its return back to F1 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Finally, unlike Honda, Cosworth has neither lost its racing culture nor deep understanding of the demands placed on being a Formula one engine supplier. Its senior staff have 30 years of experience in this field.

It will not under estimate the technical and time-line challenges, and it has the production capability. Remember that during the 2010-2013 era it had the capability in place to produce 80 engines per year for four teams, and in fact we had planned for 100 engines per year until USF1 fell away.

How good was Cosworth before it pulled out of F1 in 2013? Teams didn't praise its performances too much.

MG: Teams did not praise Cosworth’s performances publicly for several reasons. It suited some of the teams to imply that the Cosworth engine contributed to their uncompetitiveness; this would have been a good joke except we did not find it very funny.

If your car is 4 seconds off the pace and your engine is the second most powerful after the Mercedes, complaining about Cosworth’s marginally higher fuel consumption or mid-range torque delivery was nothing other than a convenient excuse.

Team Lotus (Caterham F1 Team) switched from Cosworth to Renault engines without improvement in 2011

Team Lotus (Caterham F1 Team) switched from Cosworth to Renault engines without improvement in 2011 | zdroj: Caterham F1 Team

I found it interesting that the subsequent decision to swap from Cosworth to Renault produced no discernible benefit for two of our customers, and it certainly cost one of them a great deal more money.

The other point is that, since Ford sold Cosworth, a myth had been created that Cosworth simply did not have the capability to produce a competitive engine any more. Naturally it is a fact that as an independent company, without the financial resources of a car manufacturer, you do not have a reservoir full of money to waste.

However, on the other side, Cosworth has the benefits of having a great infrastructure left to it by Ford and an inherent capability to design and develop engines on a much more cost-effective basis than car manufacturers.

It also has shareholders who have continued to support and invest in the company for almost a decade and a half. That stability, and its F1 racing pedigree, is why Cosworth is ideally placed to become the independent supplier from 2021 onwards.

Thank you for answering, Mark!

Vytisknout

Diskuze: Exkluzivně: Může mít Cosworth opravdu na boj s Mercedesem? Proč neměl dobrou pověst?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 11, poslední 21.07.2017 22:07 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 11 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Kimi Räikkönen v kvalifikaci v Monaku

Kde jsou ti sponzoři? Manchester United jich má přes 90, F1 pouze pět. Proč?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud