Vettel je přesvědčen, že Halo koncept mohl zachránit lidské životy

Vettel uznává přednosti Halo konceptu, i když se mu také zrovna nelíbí

Vettel uznává přednosti Halo konceptu, i když se mu také zrovna nelíbí | foto: Scuderia Ferrari

Od premiéry při čtvrtečních testech, kdy s nainstalovanou ochranou kokpitu monopostu F1 vyrazil Räikkönen, se kolem tohoto řešení rozpoutala obvyklá směsice názorů. Jedni jsou pro, další proti, někteří si vůbec neumí F1 v této podobě představit.

Jedním ze zastánců Halo konceptu je i čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel. Jemu estetika nevadí a upřednostňuje skutečnost, že může zachránit zdraví nebo i životy pilotů F1. Vettel si vyzkoušel zařízení během dnešních testovacích jízdu.

Jestliže Hamilton označil vozy s Halo konceptem za "nejhůře vypadající záležitost v F1" a Hülkenberg volil stručný výraz "hrozné", Vettel řeší spíš otázku, jak by byl Halo koncept zásadní při haváriích, které potkaly Justina Wilsona nebo Henry Surteese. Oba zahynuli poté, co byli zasaženi do hlavy letícími předměty. V případě syna mistra světa F1 1964 Johna Surteese šlo o utržené kolo, a přesně tímto způsobem byl Halo koncept úspěšně testován (vyjádření k testu zde).

"Předně chci říci, samotné zařízení je OK. Vidíte, co potřebujete vidět. Co se týče estetiky, tam lze dosáhnout nějaké změny včetně dalších, od toho máme simulátory; myslím, že už brzy dojde k dalšímu pokroku. V zásadě souhlasím, že to moc hezky nevypadá, ale důležité je, že to zvýší bezpečnost a pomůže zachránit životy," obhajuje Vettel Halo koncept.

"Minimálně dva piloti během posledních čtyř let by mohli žít, kdyby tento systém měli - Justin Wilson a Henry Surtees. Bude to znít nepříjemně, ale nic nemůže ospravedlnit, že už ti dva nejsou mezi námi," domnívá se Vettel. Jeho názor se může stát předmětem bouřlivých rozprav, protože tak trochu připomíná obviňování Nikiho Laudy po tragédii v Imole, kdy chtěl Rakušan v návalu emocí po smrti Brazilce Senny a Rakušana Ratzenbergera celou Formuli 1 zrušit. Na co by pak o dvacet let později pěl ódy? Jak tomu po vítězství Mercedesu v předloňské sezóně učinil?

Diskuze:

Počet příspěvků: 22 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu