Symonds: Proč a jak se v F1 měří průtok paliva

Petr Hlawiczka, 4. srpna 2014, 00:00 Google+

Proč se v F1 stanovilo omezení pro množství paliva na závod i na jeho okamžitý průtok? Jak fungují a jak přesné průtokoměry, jejichž vylepšenou verzi týmy obdrželi před závodem v Silverstone? A jak týmy řídí spotřebu paliva v průběhu velkých cen? Odpovídá technický ředitel Williamsu Pat Symonds.

Počet komentářů:  13 komentářů (Poslední 07.08. 09:50) Napište svůj názor
gill sensors

gill sensors | foto: Gill Sensors

Sdílejte článek

Jaký je rozdíl mezi omezením paliva pro závod a omezením průtoku paliva?
Pat Symonds: Zjednodušeně řešeno, omezení celkového množství paliva - v současnosti na 100 kg na závod - určuje průměrný výkon, který může poskytnout motor s vnitřním spalováním jakožto součást pohonné jednotky. Omezení průtoku paliva určuje horní hranici výkonu, který poskytuje.

Mám-li to vysvětlit jinak, představte si, že byste žili v bytě s elektroměrem na peníze. Za každou minci, kterou byste do něj vložili, byste si mohli zakoupit určité množství energie. To může představovat vaše množství paliva - tedy celkové množství energie, kterou můžete použít.

Pak si můžete zvolit, zda chcete používat 60wattové či 100wattové žárovky. Wattový výkon odpovídá maximální rychlosti průtoku paliva. 100wattová žárovka bude výkonnější, ale s vaším množstvím energie si pak nevystačíte tak dlouho.

Proč tedy potřebujete obojí?
PS: Omezení celkového množství paliva žene inženýry k vyšší efektivitě za všech provozních podmínek motoru, zatímco omezení průtoku posouvá efektivitu za podmínek, kdy je zapotřebí vysokého výkonu. Zároveň ale také omezuje celkový dostupný výkon, aby se zamezilo excesům s neomezeným navyšováním výkonu turba.

Jsou tedy nové pohonné jednotky mnohem efektivnější než staré V8 motory?
PS: Ano, jejich efektivita je úžasná. V8 motory byly vlastně docela efektivní při plném plynu, protože efektivita je příslovečným rčením konstruktérů závodních motorů ještě déle než u konstruktérů silničních motorů.

Nové pohonné jednotky představují ohromný skok v efektivitě za všech podmínek, což je nejzřetelněji vidět na tom, že týmy nyní potřebují k dokončení závodu kolem 65 % paliva, které potřebovaly minulý rok - a to poskytují podobný výkon.

A co je ještě radostnější: mnoho nových zavedených hybridních technik se během několika příštích let rozhodně objeví v silničních vozech, což výrazně přispěje k snížení účtů za palivo a CO2 emisí.

gill sensor
Na délku měří pouze 15 cm, váží 240 g a velmi přesně pracují
v drsném prostředí vozu F1   (foto: Gill Sensors)

Jak se měří průtok paliva?
PS: Přesné měření průtoku paliva není snadné. Na dynamometru vybavení pro měření průtoku paliva váží 60 kg a zabírá výrazně větší objem než palivová nádrž ve voze F1. Snížení hmotnosti na 240 gramů a zmenšení délky na 150 mm bylo velkou výzvou. Přesnost musela být nespornou. Zařízení navíc nemohlo viset jen tak pověšené na zdi u dynamometru, ale musel přežít kruté podmínky po namontování do vozu.

V pozadí komplexního průtokoměru to je věda založená na vysílání ultrazvukových pulzů skrz protékající palivo v měřiči. Tyto pulzy jsou vysílány dvěma směry: jeden ve směru protékajícího paliva a druhý proti němu. Průtok paliva ultrazvukový pulz na jedné straně urychluje, na druhé zpomaluje. Měřením toho, co je označováno jako "doba letu" v obou směrech, lze určit rychlost průtoku paliva.

Je to přesné?
PS: Je to ohromně přesné, protože každý průtokoměr je individuálně kalibrován pro typ paliva, který týmy používají, a také pro danou teplotu toho paliva. Dost výpočtů se odehrává v zařízení a vypočítané množství paliva se pak odesílá systému vozu pro sběr dat. Odtud putuje v reálném čase k FIA.

Jak poznáte, že tým pro závod natankoval více než 100 kg paliva?
PS: Mohou si vézt více než 100 kg a skutečně přesně to i dělají kvůli kolům, kdy najíždějí na rošt a kdy se po závodě vracejí do boxů. Vše se ale do poslední kapky měří, a pokud množství spotřebované mezi zhasnutím světel a projetím cíle překročí 100 kg, pak bude vůz následně diskvalifikován.

pohonna jednotak 2014
Nové pohonné jednotky jsou podstatně efektivnější než loňské V8 motory
(foto: Renault Sport F1)

A co překračování omezení průtoku?
PS: Z různých technických důvodů se tohle zvládá mnohem náročněji, což skutečně tvořilo příčinu kontroverze v letošní Velké ceně Austrálie, která skončila diskvalifikací Daniela Ricciarda poté, co měl jeho Red Bull překročit omezení průtoku paliva. Znovu: probíhá spousta matematických výpočtů, aby k tomu nedošlo, a je povolena jen drobná odchylka ve výši 3 gramů paliva na kolo nad rámec maximálního limitu 100 kg/hod.

Jak tým zvládá řízení paliva v závodě - existuje nebezpečí, že by mu došlo?
PS: Palivové výpočty kontroluje mnoho inženýrů, protože jakýkoliv nadbytek v množství paliva zpomaluje časy na kolo. To není nic nového, i před zavedením letošních omezení byl management paliva klíčový.

Jakmile jsou vozy natankovány, počítá se každá kapka s cílem zastavit vůz v parc fermé pouze s takovým množstvím, které je potřebné pro odebrání kontrolního vzorku. Protože je množství spotřebovávaného paliva neustále přenášené zpět do boxů, dokáží inženýři zvládat motor a radit jezdci, aby udrželi optimální využívání paliva.

Jak může tým ušetřit palivo, aniž by ztrácel čas na kolo?
PS: Existuje několik technik včetně tzv. "lift and coast," kdy pilot trochu povolí plynový pedál před sešlápnutím brzd. To je efektivní způsob, jak šetřit palivo s minimální ztrátou času na kolo. Piloti mohou také nacvičovat procedury na simulátoru. Například často mohou natočit auto více do zatáčky za ubrání plynu, aby dosáhli podobných výsledků.

Vytisknout

Diskuze: Symonds: Proč a jak se v F1 měří průtok paliva

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 13, poslední 07.08.2014 09:50 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 13 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Häkkinen, Mika

Häkkinena nepřekvapuje spojování Bottase a McLarenu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud