Dva roky starý Red Bull RB5 položil základy bezchybného vozu RB7

Petr Hlawiczka, 13. prosince 2011, 07:00 Google+

Red Bull RB7 byl jasně nejrychlejším vozem letošní sezóny. Kde vzal základ pro své dominantní výkony a v čem spočívala jeho síla?

Počet komentářů:  20 komentářů (Poslední 14.12. 07:43) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Změny v pravidlech - naděje na změnu před letošní sezónou
Před letošní sezónou mnozí doufali, Red Bull nebude tak dominantním vozem jako v roce 2010. Nová pravidla mohla leccos změnit: zákaz dvojitých difuzorů a F-kanálů, zavedení nového systému pro snížení odporu na zadním křídle (DRS) či znovuzavedení KERSu, s nímž rakouský tým neměl žádné zkušenosti.

K tomuto mixu je třeba přidat nového dodavatele pneumatik, pevné rozložení hmotnosti a začátek platnosti Dohody o omezení zdrojů (RRA), a máme poslední věc, kterou by si tým s technickým náskokem přál: novou filozofii designu s minimem času na jeho řádné prozkoumání. Dle podobných případů v historii se měl Red Bull trápit, místo toho však přišel s triumfálním vozem RB7.

Dva roky staré základy
Tým však měl velmi dobrý výchozí bod - mohl stavět na RB5 z roku 2009, kdy jako jediný dokázal prohánět Brawny a v závěru sezóny jim dokonce ujíždět. V posledních třech závodech tehdy získal za starého bodovacího systému 43 bodů, zatímco tým Rosse Brawna pouze 19 (při dnešním bodování by skóre činilo 105:51 ve prospěch Red Bullu).

"Největší změnu v pravidlech pro letošní rok představovala ztráta dvojitých difuzorů. To obnášelo celkem velkou změnu ve filozofii vzhledem k tomu, jak rozvrhnete zadní část vozu - nejen fyzické tvary, ale také aerodynamické vlastnosti," říká šéf vývoje Paul Monaghan.

"Kdybyste si mohli lehnout pod naše auto a mohli si jej dobře proměřit s metrem, zřejmě byste si všimli podobnosti s vozem RB5. Domnívám se, že nám nabídl výchozí bod, z něhož jsme mohli těžit při vývoji této oblasti vozu.

Myslím, že jsme z toho měli užitek a na něm začali stavět pokroky. Samozřejmě není moc těžké přijít na to, v čem se liší vozy z roku 2009 a 2011, což samozřejmě ovlivní to, jak tvarujete podlahu," pokračuje.

redbull
Přední část Red Bullu RB7 (foto: Red Bull)

Rozvoj foukání - zvýraznění náskoku
Obrovskou změnou letos samozřejmě bylo foukání při nesešlápnutém plynovém pedálu (off-throttle) a zvyšování přítlaku difuzoru pomocí výfukových plynů. Díky tomu měl monopost RB7 obrovskou výhodu. Renault totiž dokázal i bez sešlápnutého plynu emulovat 100 % výfukových plynů, jako při sešlápnutém pedálu. Mercedes pohánějící McLaren to uměl pouze z 80 %, stejně jako Ferrari. Cosworth byl na tom nejhůře - byť to trochu uměl, jak našem serveru exkluzivně přiznal Jan Charouz (rozhovor zde).

Soupeřům doslova spadla čelist, když si Webber dovolil během předsezónního testování projet poslední zatáčku v Barceloně s otevřeným křídlem. Totéž piloti Red Bullu běžně prováděli v zatáčce 130R v Suzuce. Soupeřům nezbylo než jednoduše přijmout fakt, že RB7 má na rozdíl od jejich vozů přítlaku na rozdávání. Bylo by však chybou hledat silnou stránku pouze ve výfukovém difuzoru.

"Myslím, že je špatné vybrat pouze jednu oblast a říct, že je mnohem lepší než konkurence, protože to naznačuje na pouhé vynahrazování nedostatků jinde. Vůz je však konkurenceschopný celkově: není slabý v žádné oblasti.

Máme báječný aerodynamický balík, který funguje v každém prostředí, kterému jsme jej vystavili. Nikdy se nepřestal vyvíjet: lidé v továrně pracují neuvěřitelně tvrdě na tom, abychom se udrželi na čele, byť letos změnu budou zřejmě menší než minulý rok," hovoří o plném pracovním nasazení uvnitř týmu Monaghan.

redbull
Baterie KERSu v bočnicích RB7 (foto: Ben Wileman)

Dokonalá spolehlivost
"Dostalo se nám požehnání v podobě mechanicky spolehlivého vozu, lidé v garáži odváděli fenomenální práci pod velkým tlakem. Vezměte v potaz tyto věci a uvědomíte si, proč jsme vyhrávali závody," podotýká Monaghan. Pravdou je, že letos kvůli selhání vozu (pokud nepočítám defekt Vettelovy pneumatiky v prvním kole v Abú Zabí) Red Bull nemusel ani jednou odstoupit ze závodů a během zastávek v boxech patřili jeho mechanici vždy k absolutní špičce.

Bude dominance pokračovat?
Jak to bude příští rok? Mění se předpisy ohledně umístění výfuků, které se budou muset nacházet v horní části vozu a zakázáno bude i foukání, což představuje příležitost pro změnu a soupeřům dává možnost stáhnout náskok. Red Bull se na druhou stranu při změně regulí prokázal být vždy bystřejší než konkurence, technickému oddělení velí geniální konstruktér Adrian Newey a Sebastian Vettel letos prokázal, že vyzrál ve špičkového pilota.

"Dozvíme se to až na konci roku 2012. Podle mě je škoda, že jsme uzavřeli tuto kapitolu, protože výfuky budou mít vždy vliv na aerodynamiku, takže se přeme o relativní pojem," neskrývá zklamání z omezení výfuků Monaghan.

"Znamená to, že do nové sezóny vstupujeme s určitým prostorem pro změny. Kreativní části týmů si jednoduše vždy najdou oblasti, v nichž mohou s ostatními soupeřit. A to je také dost vzrušující," dodává.

redbull
Zadní část RB7 - nejvýše ze všech letošních vozů (foto: Red Bull)

Vytisknout

Diskuze: Dva roky starý Red Bull RB5 položil základy bezchybného vozu RB7

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 20, poslední 14.12.2011 07:43 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 20 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Renault

Senna je ochoten přijmout místo třetího pilota

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  3. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud