S Briatorem o platících pilotech, nových motorech, Singapuru 2008 a "krádeži" Schumachera

Petr Hlawiczka, 29. dubna 2013, 06:30 Google+

Rozhovor časopisu F1 Racing s bývalým šéfem závodního týmu Renault nejen o "Crashgate," "zbytečné" změně současných motorů, na kterých nevidí nic špatného, ale také o snižování nákladů, zvyšování atraktivity Formule 1 či údajné "krádeži" Michaela Schumachera Eddiemu Jordanovi v roce 1991.

Počet komentářů:  34 komentářů (Poslední 02.05. 20:53) Napište svůj názor
Briatore, Flavio

Briatore, Flavio | foto: Lotus F1 Team

Sdílejte článek

"Žádný platící pilot nebyl nikdy opravdu rychlý"

Přišla ti loňská sezóně vzrušující? Vím, že F1 by měla být podle tebe především zábavnou.
Flavio Briatore: Vzrušující, ano. Ale myslím si, že problém, který F1 momentálně má, spočívá v tom, že tři či čtyři týmy platí své piloty a u ostatních si za závody platí pilot. Hovořili jsme o tom mnohokrát a problém je stejný: náklady na vedení týmu jsou astronomické.

Jakékoliv množství peněz, které týmy dostanou od Bernieho, utratí. Myslím, že to je rozdělováno 60 % týmům a 40 % FOM, ale ať už to dělíte jakkoliv, není v tom rozdíl: peníze utratí. A když platí jezdec, tak si nejsem jistý, že budete mít ty nejlepší piloty v F1.

Tak to ale v současnosti chodí, Formule 1 je tak neuvěřitelně soutěživým prostředím, že pilot s penězi musí být také rychlý.
FB: Já vím, ale ještě nikdy jsem neviděl platícího jezdce, který by byl opravdu rychlý. Pro většinu pole je pilot jen součástí rozpočtu. Tak tomu dříve nikdy nebylo. V Benettonu jsme pilotům platili, možná ne tolik, ale platili. Tým jako Jordan vyplácel alespoň jednoho. Teď to je úplně jiné.

briatore
Flavio Britaore na boxové zídce Renaultu v roce 2002 (foto: Renault F1 Team)


"Nechápu, co je na současných motorech špatného"

Jaký je tvůj názor na změnu motorů ve formuli příští rok, což bude velmi drahé?
FB: Celé věky jsem bojoval za zmrazení specifikací motorů. Byl to můj nápad. Tlačil jsem na to u Maxe a prošlo to. Bylo to pro všechny neuvěřitelnou úsporou. Nechápu, co je špatného na současných motorech. F1 je neuvěřitelně vyrovnaná a soutěživá. Proč potřebujeme měnit motory?

Argumentem je, že by měly být více souviset se silničními vozy a brát ohled na životní prostředí. Nemyslíš si, že by se na to v závodění nemělo hledět?
FB: Když se díváte na DTM, rozpoznáte Audi od Mercedesu atd. Pokud byste všechny vozy F1 na černo, nedokázali byste rozlišit McLaren od Ferrari či Force Indie. F1 je událostí, závodem. Pokud chcete hovořit o motoru při propagování F1, snad je možné něco udělat. Ale abych byl upřímný, nevím, proč by měly být motory F1 spojovány se silničními vozy.

Divákům nejde o silniční vozy. Zajímají se o jezdce a souboje mezi nimi. Věřím, že tomu tak je u 99,9 % diváků, ať už máte jakýkoliv motor... Všem to je jedno. Když jsme vyhráli šampionát, nikdo se neptal na to, kolik jsme měli válců. Jediné, o čem chtěli hovořit, byl závod.

Jestli to tým stojí 50 tisíc či 100 milionů dolarů, to je divákům jedno. Myslíte, že by to lidi zajímalo, kdyby Ferrari utrácelo 200 miliard? Pro mě je změna motoru šílenstvím. Na současném motoru není nic špatného.

Lidé si stěžují, že CVC Capital Partners odebírají ze sportu příliš mnoho peněz. Podle tebe by to neměl být argument, protože týmy v každém případě dostávají dost?
FB: Absolutně. FOTA zavedla určitou disciplínu do využívání aerodynamických tunelů. Když tedy trávíte 50 nebo 300 hodin v aerodynamickém tunelu, jaký je v tom rozdíl, pokud je to stejné pro všechny? Ušetříte spoustu peněz. Nikdo ve Formuli 1 nemyslí na diváky, nikdo se nestará o lidi, kteří ji sledují v televizi.

Potřebujeme přivést zpět do sportu více automobilek jako je Honda?
FB: Ano, ale pouze tehdy, pokud budou náklady v F1 rozumné. Pro mě to je kolem 120 - 150 mil. Eur (přibližně 3 - 3,85 miliardy Kč) pro velké týmy. F1 vylepšuje podívanou, závody jsou pohlednější a zábavnější. Takže je velká šance na to, že se konstruktéři vrátí, pokud bude byznys ziskový - jako tomu bylo tehdy, když Benetton koupil Toleman a mohli jste fungovat.

Proč utrácet 60 - 70 milionů liber jenom za to, abyste byli vždy poslední? Něco takového byste dělali jen tehdy, kdybyste byli úplní cvoci. Pokud neexistuje šance na to, abyste se stali špičkovým týmem nebo vyhráli, pak máte jedinou jistotu, že budete mít nejhorší jezdce.

renault rs27
Briatore nechápe, co je na současných motorech špatného či proč by měl mít nějaký vztah k motorům využívaných v běžných silničních vozech (foto: Renault Sport F1)

 

Singapur 2008, Crashgate

Nejvyšší soud v Paříži na začátku roku 2010 zamítl doživotní zákaz působení v F1, který na tebe uvalila FIA. Jak na to celé zpětně pohlížíš?
FB: Cítím to pořád stejně. Soud v Paříži byl jasný, nebyl jsem do toho vůbec zapletený. To je to, co bylo v onom dopise.

Opravdu to řekli? Stojí to v něm takto napsáno?
FB: Ano, je to oficiální. Nebyl žádný důkaz, že jsem byl v Singapuru zapletený. Což je ten důvod, proč jsem soud vyhrál. Nemám nic víc, co bych k tomu řekl, tvrdím to pořád.

Pokud by bylo pravdou to, co lidé tvrdí, proč bych potom uprostřed sezóny Piqueta vyrazil? Proč bych to riskoval? Proč bych s ním neobnovil kontrakt, kdy by to stálo o 30 či 40 % méně peněz a bylo by to všechno bez problémů - pokud by to byla pravda? Měl jsem Fernanda a druhý jezdec pro mě nebyl důležitý.

Respektuji to, co bylo během soudu řečeno. Poté jsem s Jeanem Todtem uzavřel dohodu, že se FIA nebude odvolávat. Nesl jsem morální zodpovědnost, protože jsem byl šéfem týmu. To je ale nyní pryč.

Bylo to pro tebe velmi těžké?
FB: Ano, ale v té době jsem chtěl stejně skončit. Chtěl jsem skončit už o rok dříve, ale Fernando se vrátil z McLarenu, takže by to pro mě nebylo správné. Ale byl jsem rád, že jsem skončil. F1 pro mě byla v té době hotovou záležitostí. Určitě to bylo těžké, protože vás lidé brali jako kriminálníka. Nebylo to fér.

Ve vyšetřování FIA figuroval svědek X, ale nikdo neví, o koho šlo. Obecně byl pan X důkazem, ale nikdy nepodepsal prohlášení. To podepsala FIA - ne on. Pro mě bylo jednodušší uvést, že respektuji přesně to, co říká soud a nechat to tak.

Tyto věci vás posílí. V F1 jsem prožil fantastickou dobu. Nyní prožívám skvělé časy se svou rodinou. Jsem velmi šťastný, protože se těším velmi dobrému zdraví. Nejsem závistivý. Nikomu se nechci mstít, žádné drama. Užívám si to, a to je tou nejdůležitější věcí.

briatore
Singapur 2008: plánování strategie pro závod? (foto: Renault F1 Team)


Jednotná šasi, lepší závody?

.. organizátoři si je nemohou dovolit kvůli vysokým nákladům.
FB: Ano, ale kdyby týmy utrácely méně, stačilo by jim méně a organizátoři by nemuseli tolik platit. Pak by měli více peněz na propagaci závodů. Nezapomínejte, že to je pro ně taky těžká doba. Ale je to jednoduché, kdyby týmy utrácely o 40 % méně, všechno by šlo o 40 % dolů. Navíc by vozy byly podobnější a závodění lepší.

Podívejte, nazýváme to mistrovství světa pilotů. Kdybyste vzali deset vozů z GP2, natřeli je všechny na žluto a posadili do nich 10 nejlepších jezdců, měli bychom úžasné závody a mohli byste vidět, kdo je z nich nejlepší.

Lidé by však namítali, že by v F1 neměli mít všichni stejné auto.
FB: Ale šasi netvoří výkonnost, proč tedy nedovolit mít stejné šasi? Proč utrácejí celé jmění za vedení vzduchu tam a zpět, tohle a tamto? OK, když si chcete hrát, hrajte si s křídly - jako za našich dob.

Nyní máte v továrně telemetrii. To je směšné. Musíte mít 30 lidí v továrně na to, aby podporovali závod. Úplné šílenství...  Některé týmy utrácejí spoustu peněz, a pak vám Kimi Räikkönen s Lotusem vyhraje závod. Opravdu věřím, že nejlepší auto v F1 měl minulý rok Lotus.

briatore - alonso
Fernando Alonso svého šéfa Flavia Britoreho odchodem k McLarenu naštval (foto: Renault F1 Team)


Návrat Michaela Schumachera do F1

Když už jsme u Räikkönena, myslíš si, že se měl Michael v roce 2010 vracet?
FB: Ne. Všichni z toho byli na počátku vzrušeni, ale já jsem to jako správnou věc nikdy nevnímal. Svět se změnil od - řekněme návratu Alaina Prosta v roce 1993. Měl velmi silné auto [Williams], ale když se vrátil Michael, bylo to velmi těžké, protože jste měli Fernanda, Hamiltona, Jensona.

A Mercedes nebyl nejlepší. Raději vzpomínám na Schumiho jako na vítěze, a ne na to, jak se trápí v kvalifikaci a dojíždí devátý. Není to image pro někoho výjimečného, jako byl Michael.

Když Fernando opustil Renault a v roce 2007 přešel k McLarenu, naštvalo tě to? Bylo to překvapení?
FB: Ano, protože mi to neřekl hned. Byl jsem zklamaný, protože u mě začínal od počátků. Podporoval jsem ho v těžkých dobách, jako když jsem ho posadil do auta místo Jensona. Tehdy jste si mysleli, že jsem šílený.

Jenson byl výjimečným pilotem, ale já jsem v té době věřil, že je Fernando ještě zvláštnějším. Neměl jsem nic proti Britům nebo proti nikomu jinému. V tom čase to byl fakt. Lidé tvrdili, že jsem to udělal kvůli tomu, že jsem byl Fernandovým manažerem, ale mou prací bylo nalézt pro Renault toho nejlepšího. Bylo to tak u všech týmů, které jsem měl.

schumacher
Michael Schumacher se podle Flavia do F1 v roce 2010 neměl vracet
(foto: Mercedes AMG F1 Team)

Začátky Schumachera v F1 - "uloupil" ho Jordanovi?

Vyfouknul si Eddiemu Jordanovi  Michaela Schumachera po jeho debutu ve Spa 1991. Co se tam přesně stalo?
FB: Věděli jsme už o Michaelovi, protože mi kamarád tehdy vyprávěl o třech pilotech, kteří jsou velmi rychlí: o Karlovi Wendlingerovi, o Heinzu-Haraldovi Frentzenovi a o Schumacherovi.  V té době se zdálo, že je nejrychlejší Frentzen. Proč jsem si tedy vybral Schumiho?

Jak si vzpomínáte, Bertrand Gachot byl uvězněn a Eddie hledal pilota pro Belgii. Vybral si Schumachera. Velmi mě zajímalo, jestli je ten kluk tak dobrý, jak mi kamarád tvrdil. Po kvalifikaci ve Spa [Schumacher byl na roštu sedmý]. Hovořil jsem s jeho manažerem, s Willim Weberem. Byl moc spokojený s rozhovory s Benettonem, protože Michael byl na cestě vzhůru.

Řekl mi, že Eddie chtěl - už si nepamatuji přesně kolik peněz - za další závod [VC Itálie]. Jeho sponzorem byl Tic-Tac. Odvětil jsem mu: 'Nedělej si starosti. Jestli Tic-Tac nezaplatí, můžeš závodit se mnou - a bez peněz.' V den, kdy peníze Tic-Tacu nedorazili, jsme podepsali smlouvu. Nikoho jsme "neukradli."

Jen jsme podepsali smlouvu s jezdcem, který byl k podpisu volný. V novinách byla spousta nesmyslů. Podepsal jsem kontrakt, pokud by to bylo špatně, šel bych k soudu. Pro Benetton to bylo důležité, protože jsme neměli rozpočet na zaplacení špičkových pilotů. Mysleli jsme si, že máme velmi dobré auto, ale když nemáte toho správného jezdce, tak nikdy nevíte.

Takže jsem musel najít někoho mladého s ohromným potenciálem nebo zaplatit někoho jako byl Gerhard Berger či Riccardo Patrese. Kdybych ale o tom promluvil s lidmi, smáli by se, protože říkali: 'Jste Benetton, výrobci triček.' Byl to tedy ten nejlepší způsob, protože jsme mohli mít tohoto kluka, který možná mohl růst s týmem - a přitom mě to nic nestálo.

Vytisknout

Diskuze: S Briatorem o platících pilotech, nových motorech, Singapuru 2008 a "krádeži" Schumachera

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 34, poslední 02.05.2013 20:53 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 34 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Marussia MR02

Ecclestone sahá na odměnu pro 11. tým, nově nedostane nic

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud