PROHLÁŠENÍ po závodě: U Mercedesu nechápou, kam se poděla jejich rychlost + VIDEO

Jana Šrámková / Robert RoBertino Pavelka, 1. října 2017, 10:45 Aktualizováno 1.10.2017, 15:00 Google+

Max Verstappen po smlolných závodech oslavuje své dvacáté narozeniny stylovou výhrou v Sepangu. Jak hodnotí dnešní závod jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  14 komentářů (Poslední 02.10. 12:16) Napište svůj názor
Max Verstappen a Daniel Ricciardo v Malajsii

Max Verstappen a Daniel Ricciardo v Malajsii | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

RED BULL

Max Verstappen, 1. místo
Na začátku jsem hned cítil, že je auto dobré a viděl jsem, že se Lewis trápí s trakcí. Využil jsem baterii naplno a samozřejmě také Lewis má více co ztratit než já co se šampionátu týče, takže jsem do toho šel a potom už jsem jel svůj vlastní závod. Auto bylo neuvěřitelné, když jsem musel přidat, mohl jsem. Bylo to však náročné a je neuvěřitelné tu vyhrát.

Daniel Ricciardo, 3. místo
Na startu to vypadalo, že se Mercedes trápí. Snažil jsem se dostat Bottase co nejrychleji, ale dobře bránil. Seb byl opravu hodně rychlý ke konci a myslel jsem, že mi pěkně zavaří, ale nakonec měl jen jeden vážný útok a mohl jsem ujet. Hádám, že jsme hodně jeli sami, ale byl to náročný závod a je pěkné získat pódium. Gratuluji Maxovi, jel celý víkend skvěle a je to pro tým dobrý výsledek.

Christian Horner, šéf týmu
Férově a jasně porazit Mercedes, to překonalo naše očekávání. Myslel jsem, že máme dobré auto, ale stále jsme nemysleli, že až tak. Max si prožil tolik smůly a dnes jel skvěle a byl absolutně dominantní. Bravurně kontrolovaný závod. Ani ta smůla ho nepoložila. Jsem moc rád, že se to snad otočilo, protože poslední pódium bylo v dubnu. To si ani neumím představit a oslavil tu narozeniny. A tohle je něco, jak může začít tu novou éru. Tohle je ta injekce, co potřeboval.


MERCEDES

Lewis Hamilton, 2. místo
Moc Maxovi gratuluji a vše nejlepší. Odvedl fantastickou práci. Závod byl náročný, samozřejmě na tom byli o něco lépe než my. Máme tuto trať moc rádi, je hodně těžká a je to skvělé tu závodit. Cítím se dobře, ale myslím, že máme před sebou na voze kus práce. Během tohoto víkendu jsme pochopitelně neměli takovou rychlost, takže na tom musíme zamakat. Stále máme před sebou závody. Pár jich můžeme vyhrát, ale nesmíme polevit.

Valterri Bottas, 5. místo
Rozhodně to nebyl závod, který jsme tu očekávali, protože jsme tu mohli být silní, ale od pátku jsme se trápili. Dnes to bylo stejné, prostě chyběla rychlost. Myslím, že se tým trápí s nastavením vozu pro tyto podmínky a potom je tu něco dalšího s tím, proč chybí rychlost mně. Je tam podle mého názoru více důvodů a musíme na to přijít. Rozhodně nejsem nyní na vrcholu a není to nejlepší.

Toto Wolff, šéf týmu
Není mi vůbec hej. Nemůžete se ohlédnout za závodem jen s tím, že jsme získali více bodů než Ferrari. Ztratili jsme tolik rychlosti! Chybělo nám půl minuty na Ferrari a kdyby Max na konci zatlačil, chybělo by nám to i na něj. Jak může vůz, který je na tolika okruzích tak rychlý, ztrácet tolik kvůli přehříváním pneumatik, na jiných? V Singapuru jsme byli na mokru rychlí a nyní musíme udržet chladnout hlavu a podívat se na to.

Na základě rychlosti bychom dnes byli pátí a to není dobré. Máme pár dní než pojedeme do Suzuky, úplně jiné klima a okruh a snad budeme vědět víc. Na papíře by nám měla sedět. S Malajsií tam bylo pár otazníků, ale měli jsme být rychlejší, ale Suzuka by pro nás měla být lepší. Až to odezní, uvidíme šest bodů, které jsme získali na Ferrari, ale nyní to bolí.


FERRARI

Sebastian Vettel, 4. místo
Ve zpomalovacím kole jsem jel vnějškem a chtěl se postarat o pneumatiky a myslím, že Lance se nedíval a chtěl udělat to stejné. Ale už jsem tam byl já a dotkli jsme se. To bylo opravdu zbytečné, já si prostě myslím, že se nedíval. Co se penalizace a výměny převodovky nevím, ale věřím, že najdeme cestu. Nebyla to ale moje chyba, pokud někdo takhle narazí do druhého. 

Myslím, že jsme měli velmi dobré auto, kdybychom startovali z čela, mohli jsme vyhrát, ale to se samozřejmě nestalo. Většinu závodu jsme byli nejrychlejším autem, ale museli jsme startovat z chvostu. A navíc Kimi musel odstoupit ještě před startem, takže to bylo náročné.

Kimi Räikkönen, nestartoval
Netuším, jestli to byl ten stejný problém, jaký měl Seb včera. Nevím, co cítil, protože já jeho auto neřídím. Ale pochopitelně něco bylo špatně. Nevím ale, co. To nyní neví asi nikdo. Je to zklamání. Těžko říci, jestli bychom dokázali vyhrát, ale je jasné, že bychom měli velmi dobré auto.

Maurizio Arrivabene, šéf týmu
Celý víkend je jasné, že máme konkurenceschopný vůz. Kimiho první řada a Sebův boj polem to dokazuje. Ale i tak to byl nejnáročnější závod roku, protože jsem se potýkali s problémy a musíme je nyní analyzovat. Sebovi to zabránilo v kvalifikaci a Kimiho ve startu závodu. Bojovali jsme však dál a musíme se nyní podívat na to, co se stalo. Ale věříme si, máme vůz, tým i lidi a ducha na to bojovat až do úplného konce.


FORCE INDIA

Sergio Pérez, 6. místo
Byl to asi nejtěžší závod mé kariéry, dokonce jsem se obával, že budu muset vzdát. Je to úžasný výsledek, dělal jsem vše, abych jenom dojel do cíle. Musím poděkovat lékařům, že mi pomohli. Dobrý start byl pro závod klíčový, v osmém kole jsem předjel Vandoornea. Poté jsem dokázal vše zvládnout a v tomto směru jsem neměl problémy.

Byl jsem schopen prodloužit můj úvodní stint a dobře zacházet s pneumatikami. Byl jsem pod tlakem ze strany Vettela, ale to nebyl můj boj. Pro tým jsme dovezli důležité body a jsem rád, že se po náročném víkendu vracím domů s dobrým výsledkem. Doufám, že se v Japonsku vrátím v plné síle.

Esteban Ocon, 10. místo
Jsem zklamán a vůbec se necítím spokojeně. Kontakt v prvním kole s Massou způsobil únik vzduchu z pneumatiky a po druhém kole jsem musel do boxů, takže jsem jel prakticky celý závod na měkké směsi. Když vezmete v úvahu jejich stav na konci závodu, tak je to skvělý výsledek. Druhý špatný okamžik nastal ve chvíli, kdy jsem předjížděl Sainze a on do mě narazil. S ním jsem vůbec neměl soupeřit, ale kvůli defektu jsem se ocitl na zcela jiných pozicích. Nevím, co udělal, ale zavřel mi dveře, najel přímo do mě a důsledkem toho byly hodiny. Takže je to závod, na který bych raději zapomněl, protože rychlost auta byla dobrá, ale nebyla příležitost ji využít.

Robert Fernley, zástupce šéfa týmu
Gratuluji celému týmu za další dvě umístění na bodech, což posiluje naší čtvrtou pozici v šampionátu. Sergio odjel dokonalý závod a přestože se potýkal s nemocí, je šesté místo skvělou odměnou za jeho vytrvalost během celého víkendu. U Estebana se bohužel plno věcí nesešlo. Poškození pneumatiky v prvním kole ovlivnilo celý jeho závod a tak je desáté místo zúročením jeho fantastického úsilí. Náraz od Sainze byl hodně tvrdý, ale skutečnou výzvou pro něj bylo pilotovat vůz 53 kol na měkkých pneumatikách.

Tento víkend nám přinesl mnoho pozitivních výsledků, zejména co se týče rychlosti vozů v kvalifikaci a závodě. V nedávné době jsme udělali několik důležitých kroků, které nám umožnily bojovat o bodovaná místa ve všech zbývajících závodech.


MCLAREN

Stoffel Vandoorne, 7. místo
Konečně mohu říci, že tohle je můj nejlepší závod v F1.Celý víkend jsme byli silní a cítil jsem se dobře, po kvalifikaci jsme se cítili dobře a dojet sedmý je skvělý výsledek. Měl jsem dobrý start a věděli jsme, že bude těžké udržet za námi Force Indie a Williamsy. Ale předjel nás jen Pérez. Potom jsem měl dobrou rychlost. Tlačil na to během všech kol a udržoval si i pneumatiky a náskok na Strolla. Zvládl jsem to až do konce. Jsem moc spokojen. 

Fernando Alonso, 11. místo
Byl to dnes těžký závod. Od začátku ve druhé zatáčce, kde se dotkly dva Williamsy, jsem potom ztratil pár pozic. Výsledkem bylo, že jsem byl ve druhé skupině a jeli jsme pomaleji než jsme mohli. Nešlo předjíždět. Ztratil jsem hodně času, což nám pokazilo závod. Je to škoda, mohlo to být jinak dobré. Máme lepší dny a snad budeme v Japonsku zase silnější a budu moci přispět do poháru konstruktérů pro Hondu doma v Japonsku. Bodovali jsme v Singapuru i na Sepangu, což jsou dva odlišné závody, takže to je pro tým dobré. Snad budeme i ve zbytku závodů získávat body.
 
Eric Boullier, sportovní ředitel
Chci pochválit Stoffela, dojel podruhé v řadě sedmý a dokazuje to úsilí a snahu týmu. Před startem jsme věděli, že to nebude lehké a že budeme muset spoléhat na soucit rychlejších týmů za námi. Myslím, že můžeme být pyšní. Navíc tento okruh nám moc nesedl. Stoffel těžil z dobrého startu a měl příležitost se dostat vpřed, ale Fernandův závod byl ovlivněn již od druhé zatáčky. I když za to nemohl, ztratil pozice kvůli incidentu před ním. I přes dobrou jízdu a naši snahu se nedokázal posunout středem pole, kde bylo hodně incidentů. Ale i tak jel velmi dobře. Myslím, že se máme na do Suzuky na co těšit.


WILLIAMS

Lance Stroll, 8. místo
Bylo horko a vím, že každý mluví o tom, jaké to je závodit zde v Malajsii. Jsem za výsledek moc rád a měl jsem dobrý závod a souboje. Je to dobrý výsledek pro tým. Na konci jsem si kontroloval vše co se vypnutí auta týče a narazil jsem do Seba, když se přehnal kolem a jel vnějškem jako by se stále závodilo.

Felipe Massa, 9. místo
Měl jsem fantastický start a předjel hodně aut, takže jsem kvůli incidentu ve druhé zatáčce zklamaný. Ztratil jsem místa a poškodil podlahu. Cítím, že jsem mohl být víš. Ale celkově je to pro tým pozitivní výsledek. Získali jsme body proti Renaultu a Toro Rosso, takže nám to v šampionátu pomohlo.

Paddy Lowe, technický ředitel
Před závodem trošku sprchlo, ale při startu už trať oschla. Oba piloti měli dobrý start, ale Felipe se dostal do incidentu s Force Indiemi a ztratil místa. Poškodil si vůz. Po zastávce v boxech jsme vyměnili pozice našich pilotů. Dřívější pit-stop Massy měl pokrýt Hülkenberga, který stavěl o kolo dříve - nechtěli jsme ho pustit před nás.

Vzhledem k tomu, že Lance, který byl před zastávkami vpředu, se po nich propadl za Felipeho, cítili jsme, že je správné, aby se pořadí vrátilo. Bohužel při tomto úkonu jsme ztratili jedno místo ve prospěch Vandoornea, který využil výjezdu z boxů. Bylo to také způsobeno velmi dlouhým druhým stintem. Ale dojeli jsme na bodech a gratuluji oběma. 


HAAS

Kevin Magnussen, 12. místo
Odstartoval jsem slušně a v prvním kole získal několik pozic. Snažil jsem se výhodu udržet, ale neměli jsme dostatečnou rychlost, abychom si udrželi odstup. Byl to opravdu hodně dlouhý závod. Po závodě jsme si popovídali s Jolyonem o situaci v zatáčce 1 (39. kolo). Vždycky je těžké přesně poznat, co se vlastně stalo, když jste na trati, ale on mi řekl, že mu ustřelila záď jeho vozu.

Romain Grosjean, 13. místo
Neměl jsem nijak zázračný start. Myslím, že jsem stál na polovině trati, kde ještě bylo trochu mokro. Útočil jsem až do zatáčky 4, vjížděl jsem do ní po vnitřku a najednou jsem byl z trati na druhé straně. Byl jsem poslední a co můžete dělat, když jste po prvním kole na konci? Auto bylo zpočátku velmi obtížné zvládnout, po zastávce opět ožilo a vyvážení aerodynamiky začalo fungovat. Myslím, že jsme v tomto víkendu nezvolili správné technické nastavení, chci se do tohoto procesu zapojit. Z tohoto víkendu je třeba se poučit, jsem si jist, že v Japonsku budeme silnější.

Günther Steiner, manažer týmu
Konec víkendu dopadl lépe, než jsme očekávali, i když jsme nezískali žádné body, což je důvod, proč tu jsme. Ale když startujete z 16. a 17. pozice, je to k nim daleko. Myslím, že závod byl dobrý. Předjeli jsme několik soupeřů a ukázali jsme, co je v našem voze za potenciál. Naše včerejší hodnocení, že kvalifikace byla slabá, je správné. Musíme i pro kvalifikaci najít rychlost, jakou máme v závodě. Pokud budeme mít lepší výchozí pozici, vrátíme se na body. Všichni pracovali dobře, nikdo to včera nezabalil. Vrátili jsme se se v plné síle a vydali ze sebe vše. Celkově to byl pro všechny obtížný víkend. Bylo by hezké bodovat - což se nestalo - ale stále jsme hrdí na to, odkud jsme do závodu vyráželi a kde jsme nakonec skončili.


TORO ROSSO

Pierre Gasly, 14. místo
Pro mě to byl zvláštní závod, protože debut takový prostě je - den, na který nikdy nezapomenu. Byla to určitě dobrá zkušenost, lepší než jsem čekal. Fyzicky to bylo hodně těžké, nefungoval mi dobře nápojový systém a tekutina se mi rozlévala po celém obličeji, ale do úst se nic nedostalo. Měl jsem ale silnou podporu a adrenalin se mě držel až do konce.

Po celý závod jsem se držel blízko Magnussena, ale bylo těžké ho těsně dotáhnout. Myslím, že potřebuji trochu více zkušeností ohledně práce s pneumatikami - na konci jsem s nimi dost bojoval - a také si myslím, že v režimu modrých vlajek jsem si nepočínal vždy perfektně - ztratil jsem přitom něco času - ale to se odstraní s větší praxí. Teď se zaměřím na všechny věci, které mohu zlepšit pro další závod v Japonsku. Celkově opouštím Malajsii spokojený, byl to dobrý závod.

Carlos Sainz jr., nedokončil
Pro nás to byl celkem pozitivní den - tedy až do mého odpadnutí jsem si myslel, že zvládneme velmi dobrý závod. Byli jsme mnohem rychlejší než v kvalifikaci, pokud jde o závod, zdálo se, že dokážeme z auta vytěžit něco navíc a mohli jsme si zajistit slušné body, ale bohužel jsem nakonec musel odstoupit kvůli problémům s elektrikou.

Je to skutečně škoda, protože do té doby auto fungovalo velice dobře... Dobrou zprávou je, že máme za sebou další závod a můžeme se rychle začít zabývat japonskou Grand Prix. Dnes večer letím přímo do Japonska, takže si rychle zvyknu na zdejší režim. Už se těším na jeden z mých oblíbených závodů v roce!

Franz Tost, šéf týmu
Nejprve bych chtěl poblahopřát Maxi Verstappenovi a Red Bull Racing k fantastickému výsledku. Pokud jde o nás, bohužel to nebyl náš závodní víkend - myslím, že Carlos mohl dosáhnout na slušné body, předvedl opravdu dobré tempo a strategie, pro kterou se rozhodl tým, se zdála být funkční. Bohužel ho postihl problém s elektrikou týkající se pohonné jednotky, musel odstoupit. 

Pierre dnes odvedl skvělou práci - byl to jeho první víkend s týmem a předvedl úspěšný výkon... Těším se, až ho uvidím závodit v Suzuce, protože tu trať velmi dobře zná z japonského šampionátu Super Formule. Teď musíme analyzovat, proč došlo ke ztrátě výkonu v Sepangu v porovnání s jinými okruhy, ale jsem přesvědčen, že pro Suzuku najdeme adekvátní řešení.


RENAULT

Jolyon Palmer, 15. místo
Start nebyl ideální, sledoval jsem Nica a měl pár dobrých předjížděcích manévrů. Potom jsem ztratil kontrolu, ani nevím proč, bylo to překvapení, a od té doby bylo po závodě. Nyní se musíme zaměřit na další závod už příští týden.

Nico Hülkenberg, 16. místo
Je to velké zklamání. Začalo to ne příliš dobrým startem, kde jsem ztratili pár pozic v první zatáčce a od té doby jsme museli dohánět. A bylo tam pár obtížných situací. Zasekl jsem se v provozu a musel dvakrát do boxů. Zariskoval jsem a snažil se dostat vpřed, je škoda, že jsem nemohl ukázat naplno rychlost a potenciál vozu. Budeme se těšit na lepší závod.

Cyril Abiteboul, závodní ředitel
Tým měl náročný víkend a špatný závod. Kromě kvalifikace jsme nedokázali auto pořádně přimět k provozu jako tomu bylo v předchozích závodech. Po špatném prvním kole pro oba vozy jsme museli dohánět a zůstalo to tak až do konce.  Snažili jsme se být agresivní se strategií v případě Nica, zavolali jsme jej brzy, ale nevyšlo nám to, protože zůstal zaklíněn v provozu. Jeho pokusy se dostat vpřed ničily pneumatiky a musel znovu do boxů.

Jolyon měl podobné umístění než dostal hodiny a ztratil pozice. To je naposledy, kdy chceme něco podobného vidět a musíme lépe pochopit, proč nám chyběla rychlost. Jsem si jistý, že v Suzuce to bude lepší. Jinak bych také rád pogratuloval Red Bullu. Je to skvělý úspěch pro tým a je dobré vidět partnerský tým uspět.


SAUBER

Pascal Wehrlein, 17. místo
S dnešním závodem jsem docela spokojen. To už se nedá říci o konečném výsledku, ale dokázal jsem udržet dlouhou dobu dobré tempo a probojoval se do středu startovního pole. To je dobrý krok. Nyní je třeba si zkontrolovat naše údaje a analyzovat, jak jsme s tímto pokrokem naložili. Cílem je udržet dobrou práci pro zbylé závody v sezóně, aby bylo dosaženo uspokojivých výsledků.

Marcus Ericsson, 18. místo
Dnešní závod by opravdu špatný. Nebyl jsem dost rychlý a vůbec nechápu, proč tomu tak bylo. Prověřuji si naše data, abych pochopil příčiny a nabyl jistoty, že se v příštím závodě v Japonsku vrátím na trať v mnohem silnější formě.

Frédéric Vasseur, šéf týmu
Pokud jde o naši rychlost, dnes to bylo v porovnání s předchozími závody celkem dobré vystoupení - i když to výsledné pozice neodrážejí. Naše strategie byla také dobrá a v jednom okamžiku jsme dokonce dokázali stíhat konkurenty ve středu pole. Pascal je stále velice silný a Marcus podal také dobrý výkon. Celkově je pro nás Malajsie pozitivním znamením, je třeba nadále dobře pracovat a pokračovat v tlaku na soupeře.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po závodě: U Mercedesu nechápou, kam se poděla jejich rychlost + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 14, poslední 02.10.2017 12:16 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 14 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Daniel Ricciardo a Max Verstappen oslavují na pódiu po závodě v Malajsii

FOTO: Závod v Malajsii s překvapivým vítězstvím Verstappena a stíhající jízdou…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  5. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  6. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud