Whitmarsh: Která část McLarenu funguje nejhůře a co se děje s Hamiltonem?

Petr Hlawiczka, 14. července 2011, 06:15 Google+

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh v rozhovoru pro oficiální stránky Formule 1 hovoří o slabinách současného vozu, hodnotí své piloty a hovoří o diametrálně odlišném vývoji jejich kariér.

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 15.07. 21:13) Napište svůj názor
McLaren

McLaren | foto: McLaren

Sdílejte článek

Martine, jste jedním ze dvou týmů, které letos vyhráli více než jeden závod. Je to uspokojující, byť vede Red Bull se šesti vítězstvími a McLaren má dvě?
Martin Whitmarsh: Není to moc uspokojující. Určitě bych byl raději, kdyby to bylo opačně (smích). Samozřejmě do každého závodu jdeme s tím, že chceme vyhrát - a pár dobrých vítězství máme - ale McLarenu to nikdy nebude stačit.

Faktem u Ferrari a McLarenu je to, že když nevyhráváme, pak prožíváme náročné období. McLaren ve Formuli 1 závodí od roku 1967 a od té doby vyhrál 25 % všech závodů, takže když nevyhráváme, není nám to omlouváno, stejně jako ani u Ferrari. Když ostatní týmy nevyhrají, prochází jim, to, nám ale ne.

Nemám s tím problém. Chceme vyhrávat, a proto jsme k sobě tvrdí a samozřejmě velmi zklamaní, když se to nedaří. Dvě vítězství jsou tedy hezká, ale rádi bychom dosáhli mnohem více.

hamilton

Která část auta nefunguje nejlépe?
MW: Dokonalost nám schází všude. Aniž bych zacházel do technický detailů, myslím si, že Red Bull dobře využívá foukání, pro nás je to trochu nová věc, takže se to snažíme dohnat a dále vyvíjet auto. Zlepšujeme se, ale to dělají i ostatní týmy. Jedná se o nekonečný závoj ve vývoji.

Když se ohlédnete zpět za naší zimou, byli jsme katastrofální. Podařilo se nám z toho dostat řekl bych, že jsme se určitě zlepšili více, než kdokoliv jiný. A rádi bychom to udrželi.

Překvapuje vás dominance Red Bullu a trápení Ferrari s Mercedesem?
MW: Nejsem překvapený. Vím, že Formule 1 prochází výkonnostními cykly. Znám Adriana [Neweyho] velmi dobře - odvádí v Red Bullu, ve velmi bohatém týmu, excelentní práci. Pokud se podíváte na Sebastiana [Vettela], udělal jedinou chybu v Kanadě, ale to bylo z jeho strany vše. Pokud se dokážete velmi dobře kvalifikovat, tak jak se mu to daří, jste v nejrychlejším vozu, vyrážíte z prvního místa a neděláte chyby, pak můžete vyhrávat závody.

My jsme měli dva nebo tři závody, kdy jsme měli nejrychlejší auto, ale nedokázali jsme se Red Bullu vyrovnat v kvalifikaci. V kvalifikaci jsme obvykle druzí nejrychlejší, někdy třetí, a někdy nejrychlejší. Byli jsme hluboce zklamáni v Monaku, tam jsme podle mě měli vyhrát, podařilo se nám to však v dalším závodě. Tak už to ale v motosportu chodí. Máme dva výborné piloty, a pokud je dostaneme do stejné pozice, v jaké je Sebastian, pak jsem si jistý, že ho mohou porazit.

whitmarsh

Co špatného se děje s Lewisem Hamiltonem? Předvedl některé ne příliš chytré manévry  a mimo dráhu byl za to kritizován.
MW: Vraťme se tedy zpět. Znám Lewise od jeho 11 let. Je fenomenálním pilotem a ohromně soutěživou individualitou.  Je na sebe dost přísný, když dělá chyby, a je ve všem velmi vášnivý, ne jen ve svém jízdním stylu. Rozhodně nemá rád porážky, takže to je pro něj zatím velmi těžká sezóna. Je frustrovaný z toho, že nemůže vždy bojovat na špici a upřímně - v některých z těch případů měl smůlu.

Média mu šla nevyhnutelně po krku, že je příliš agresivní, příliš takový a makový. A pak máte Niki Laudu a podobné lidi, kteří přicházejí se svými názory a jakmile se to rozpoutá, nabaluje se to dále jako sněhová koule. Vím, že Lewis je dostatečně silný a schopný na to, aby se s tím vyrovnal, zůstal soustředěný, vyvíjel auto a vyhrával závody. Lidé pak na to zapomenou, protože vítězstvím se nic nevyrovná.

mclaren

Jenson Button se ve srovnání s ním zdá mnohem vyzrálejším.
MW: Nesmíme zapomenout na to, že je Jenson starší, má více zkušeností a prošel velmi těžkými obdobími, takže ho kariéra učinila vyzrálejším. Někteří tvrdí, že je až příliš velký pohodář, v Kanadě však dokázal, že je na tom stále dobře: je odhodlaný a zoufale si přeje vyhrávat.

Lewisova kariéra se vyvíjela úplně jinak. Do Formule 1 pronikl v roce 2007 a na pódiu stál hned v prvních devíti závodech, což už možná nikdo nevyrovná. Mohl v první sezóně vyhrát šampionát, vyhrál ho v druhém roce a mohl i ve třetím. Nikdy tedy nezažíval situaci, ve které je nyní. On je však rychlý a poučí se. Ví, že udělal nějaké chyby, je ale pod obrovským drobnohledem.

A když vás tak lidé sledují a vystoupíte z auta plní emocí a frustrovaní - a dovolte mi být upřímní: některá  média jsou velmi sympatická a chápavá, ale jiná když vidí takovou zranitelnost, snaží se přijít a využít ji. Chtějí vyvolat okamžitou vášnivou odpověď, která je dobrá pro hlavní titulky, ale ne pro Lewise.

Učí se, že někdy je lepší se držet zpátky, kousnout si do jazyka a raději neříkat, co si myslí. Víme, jak to chodí. Máte jeden rozhovor, kdy jste v klidu, pak přijde druhý, třetí a vaše emoce stoupají výše a výše a najednou řeknete něco, čeho litujete. To se letos přihodilo Lewisovi.

Vytisknout

Diskuze: Whitmarsh: Která část McLarenu funguje nejhůře a co se děje s Hamiltonem?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 15.07.2011 21:13 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

O setrvání Schumachera pro sezónu 2012 se rozhodne na konci roku

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud