Gascoyne: Do tří let můžeme vyhrávat

Lucie Vyčichlová, 19. prosince 2009, 17:55 Google+

Mike Gascoyne je zpět. Uznávaný konstruktér s povahovými rysy, jež mu vysloužily přezdívku Rotvajler, je jednou z hlavních postav malé stáje s velkým jménem - Lotusu. V rozhovoru se přiznal trpkosti z minulosti i nadějím do budoucna, které rozhodně nejsou skromné.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Gascoyne, Mike

Gascoyne, Mike | foto: Spyker F1

Sdílejte článek

Po více než roce mimo formuli jedna máte znovu na starosti design nového monopostu, stejně jako kdysi s Toyotou.
Mike Gascoyne:
Myslím, že po mých dvou předchozích místech bylo jasné, že mě nikdo nechce zaměstnat, takže jsem si řekl, že by bylo nejlepší postavit vlastní tým. Tohle je očividně jedinečná příležitost, protože se buduje celý tým z ničeho, ne jen auto – a to tým se jménem Lotus. Je to děsivý úkol, ale výhody jsou zřejmé. Nepůsobí na nás žádný tlak, se kterým bychom se museli vyrovnávat a můžeme vybudovat zdatný tým. Co se týče Lotusu, pro kluka z Norfolku, který se v téhle oblastni narodil a vyrůstal, je fantastická příležitost přinést jméno týmu zpět.

Oživovat značku Lotus musí být opravdu vzrušující, zároveň ale také riskantní, když pomyslíte na vítězné časy týmu. Bude se tým Lotus z roku 2010 schopen připojit k těmto úspěchům? Jak dlouho to potrvá?
MG:
Nemůžete vrátit jméno Lotus do F1 bez tlaku od Skupiny Lotus a fanoušků. A tak by to mělo být, nevyhýbáme se tomu. Z lidské stránky, jako kluk, co vyrostl a chodil do školy kousek od továrny Lotusu, je pro mě návrat tohoto jména hodně osobní. Formule jedna se mění a přestává být soutěží v utrácení, snad už je spíš záležitostí inovativního inženýrství. A taková byla také filozofie Colina Chapmana (zakladatele původního Lotusu). Takže pokud se nám povede uspět, bude to fantastické. Jak rychle můžeme být konkurenceschopní? Účelné jednání k tomu může vést za tři až pět let, to je náš cíl.

Najali jste Jarna Trulliho a Heikkiho Kovalainena, aby vám podporou při vývoji auta co nejvíc usnadnili začátek. Znáte Jarna už mnoho let ze spousty týmů. Byl tohle jeden z důvodů, proč jste ho vybrali?
MG:
Jarno byl vždycky jedna z prvních voleb. Pracoval jsem s ním už několikrát a velmi dobře spolu vycházíme. Skoro vždycky byl ten nejrychlejší jezdec na jedno kolo, se kterým jsem pracoval, a to nám dá jasný pohled na skutečné tempo vozu. Mít v autě zkušené jezdce je základ. Při tom, jak pozdě jsme začali, jsme hlavně nechtěli nové kluky, které bychom museli učit, jak dělat svou práci v F1. Měli jsme to štěstí, že jsme získali dva vítěze závodů.

Patříte do týmu, ke kterému se upírají naděje celého národa. Oznámení pilotů se například konalo v budově parlamentu v Kuala Lumpur za přítomnosti premiéra Malajsie Dato' Sri Mohd Najib Tun Abd Razaka. Je to velká zodpovědnost, především proto, že Malajsie je natolik nadšeným příznivcem F1. Jak se s tím vyrovnáváte?
MG:
Je to velký tlak. Jsem v tomhle světě už dvacet let a já i celý tým si ten závazek užíváme. Dokonce i PR oddělení...

Jste pověstný svým silným vůdcovským stylem, který vám vynesl přezdívku „rotvajler“. Někdy to přineslo i konflikty s vedením. Je Lotus místem, kde budete moct fungovat podle vlastních představ?
MG:
Nemyslím si, že bych měl konfrontační přístup, ale jsem hodně přímý a říkám to, čemu věřím. V Toyotě se technologický směr, kterým jsem se chtěl vydat, neslučoval s představami vedení. A to je v pořádku, je to jejich volba, každý jsme šli svou cestou. Můžeme podotknout, že důsledky jejich rozhodnutí nebyly nejlepší. Jedna z úžasných věcí v F1 je spousta lidí, kteří se chtějí přidat a pracovat se mnou. V Jordanu, Renaultu, a dokonce i v Toyotě jsem vybudoval velmi silné týmy. A to se Toyotě nelíbilo. Je milé, že teď do Norfolku přichází tolik lidí.


Co vás přimělo odejít z Toyoty?
MG:
Někdo by řekl, že minulost byly mé nejlepší časy, ale já mám z toho smíšené pocity. Na jednu stranu jsem hodně zklamaný. Když jsem v roce 2004 přišel, byla to skvělá příležitost, dát dohromady tým a vyhrát mistrovství. V roce 2005 jsem překonal své cíle, chtěli jsme se dostat na pódium a získat 40 bodů – na pódiu jsme byli pětkrát a bodů měli 88. První závod jsme měli vyhrát v roce 2006 a o rok později první šampionát. Ale bylo jasné, že vyšší management chtěl tým vést směrem, který podle mě nemohl tyhle výsledky přinést. Poslední kapkou bylo, že neměli dostatečné výsledky. Někdy stačí říct: Já vám to říkal, ale jindy jsem cítil, že je to ohromná hanba pro ty lidi. Opravdu, můj hlavní pocit je zklamání.

Tony Fernandes řekl, že bude nějakou dobu vystupovat jako týmový šéf a poté ustoupí do pozadí. Má toho hodně na práci a kromě své dřívější role sponzora Williamsu je relativním nováčkem v F1. Znamená to, že opratě týmu budete držet právě vy?
MG:
Nemyslím si, že musím Tonymu předvést, jak se drží opratě. Jako profesionální obchodník je v tomhle hodně zběhlý, to mi bylo jasné, už když jsem ho uviděl poprvé.

Jak vyvinuté je auto a bude do Bahrajnu připravené?
MG:
V Bahrajnu budeme připravení, otázka je, jak moc. Řekli jsme, že chceme být nejlepší z nováčků, a jsem si jistý, že toho můžeme dosáhnout. Ale myslím, že to není jen otázka Bahrajnu, jako spíš tempa vývoje – kde budeme za tři měsíce a kde za šest. Na tým, který vstoupil tak pozdě, budeme mít v Bahrajnu dobrý start.

 

Vytisknout

Diskuze: Gascoyne: Do tří let můžeme vyhrávat

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Carlos Sainz přijíždí do boxů po svém vítězství v Austrálii

"Mohli jsme vyhrát," lituje Ferrari po nasazení novinek v Imole. Leclerc viní Red Bull a McLaren z 'podivností'

Lando Norris se stává sběratelem trofejí (ilustrační foto)

PROHLÁŠENÍ po závodě: GP Emilia Romagna - Norris lituje, ostatní doufají

George Russell prohrál týmový duel, ale získal bod útěchy

GP Emilia Romagna: Podruhé se šok nepovedl, Verstappen se spasil na cílové čáře

Max Verstappen získal v Imole osmou pole-position v řadě, jako druhdy legendární Ayrton Senna

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen opěvuje úspěch, McLaren mu chce řádně zatopit

Piastrimu úspěch na Imole poněkud zhořkl (ilustrační foto)

Pořadí na startu GP Emilia Romagna se mění, Piastri přišel o první řadu

Sergio Pérez si připsal další nepovedený výkon

GP Emilia Romagna: Verstappen poosmé v řadě na pole-position, Ferrari zklamalo

Fernando Alonso si před kvalifikací řádně zkomplikoval život

McLaren vyhrál v dramatickém závěru poslední, dvakrát přerušený trénink

Nico Hülkenberg si vyzkoušel trať v Imole vůbec poprvé ve své kariéře (ilustrační foto)

Leclercova nadvláda pokračuje i v druhém tréninku, Cunoda velkým překvapením

Lando Norris zkoušel zpočátku konstrukční prvky, takže k měřeným časům se dostal až v druhé části tréninku (ilustrační foto)

Pochybující Leclerc ovládl první trénink, mistři světa chybovali, Albon nechal vyvěsit červenou vlajku

Charles Leclerc

Ferrari do Imoly přivezlo velká vylepšení, Leclerc před nimi varuje

  • Pátek

    • 1. Trénink (13:30 - 14:30)
    • 2. Trénink (17:00 - 18:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (12:30 - 13:30)
    • Kvalifikace (16:00)
  • Neděle

    • Závod (15:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Briatore, Flavio

Briatore vrací úder: Mosley je intrikán!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. PROHLÁŠENÍ po závodě: GP Emilia Romagna - Norris lituje, ostatní doufají

  2. Ferrari do Imoly přivezlo velká vylepšení, Leclerc před nimi varuje

  3. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen opěvuje úspěch, McLaren mu chce řádně zatopit

  4. GP Emilia Romagna: Verstappen poosmé v řadě na pole-position, Ferrari zklamalo

  5. Norris je rychlejší než Verstappen, domnívá se šéf McLarenu

  6. Leclercova nadvláda pokračuje i v druhém tréninku, Cunoda velkým překvapením

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud