Piquet junior: Pokud dostanu druhou šanci, v F1 nebude odhodlanějšího pilota

Piquet jr., Nelson

Piquet jr., Nelson | foto: Lotus F1 Team

Nelson Piquet junior, bývalý pilot stáje F1 Renault, kritizuje bývalého šéfa týmu Flavia Briatoreho, lituje své vlastní účasti v podvodu stáje a doufá v návrat do F1. Rozhovor s brazilským jezdcem přinesla v pondělí agentura Reuters.

Piquet junior v den, kdy jeho bývalá stáj byla potrestána podmínečným vyloučením ze šampionátu, doufá, že se v F1 najde jiný tým, který mu dá šanci "začít od nuly." Brazilec, který po téměř roce zveřejnil, že tým ho před Velkou cenou Singapuru požádal, aby záměrně havaroval a pomohl tak kolegovi Fernandu Alonsovi vyhrát, v emocionálním prohlášení uvedl, že jeho působení ve stáji Renault byla noční můra.

"Dlouho jsem snil, že budu jezdcem F1 a tvrdě jsem na tom pracoval. A pak jsem byl vydán na milost panu Briatoremu," řekl čtyřiadvacetiletý Piquet. "Jeho pravý charakter, o kterém dříve věděli jen ti, ke kterým se choval jako ke mně, teď znají všichni. Pan Briatore byl mým manažerem stejně jako šéfem týmu a měl mou budoucnost ve svých rukách, ale nic to pro něj neznamenalo. V době Velké ceny Singapuru mě úplně izoloval a dostal mě na nejnižší bod, na jakém jsem se mohl v životě ocitnout," prohlásil Piquet.

Briatore byl kromě Piqueta manažerem ještě dalších čtyř jezdců, FIA ho nyní potrestala doživotním zákazem jakékoli činnosti spojené s F1.

"Ulevilo se mi, když FIA uzavřela vyšetřování," řekl Piquet, který se na jednání Světové rady motorismu omluvil fanouškům i FIA za svou účast ve skandálu. "Nynější vedení Renaultu udělalo stejné rozhodnutí jako já, když přiznalo chybu. Je dobře, že pravda vyšla najevo se všemi důsledky. Pozitivní je na tom to, že něco takového už se nikdy nestane. Osobně trpce lituji, že jsem tehdy uposlechl příkazu. Každý den si přeji, abych to nebyl udělal," řekl Piquet a dodal, že dnes nemůže uvěřit, že s plánem na úmyslnou havárii souhlasil.

FIA zaručila Piquetovi při vyšetřování případu imunitu, takže se nemusel obávat trestu. Ví však, že svou kariéru bude muset začít znovu od začátku a nečeká, že mu někdo odpustí nebo zapomene. "Mohu jen doufat, že nějaký tým uzná, jak mě v Renaultu dusili, a dá mi šanci ukázat, co ve mně je. Jisté je, že v F1 nebude ani jeden pilot tak odhodlaný něco dokázat, jako já."

Diskuze:

Počet příspěvků: 12 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu