Představení Abú Zabí, které rozhodne. Co potřebuje Rosberg k titulu? + VIDEO

Petr Hlawiczka, 24. listopadu 2016, 06:00 Google+ Trať

Finále sezóny 2016 je za dveřmi. Týmy se letos sejdou naposledy, aby si to společně rozdali na závodní trati. Až ve Spojených arabských emirátech se rozhodne, kdo se stane šampionem - zda Nico Rosberg či Lewis Hamilton. Čím je zajímavá Jas Marina a na co se můžeme o víkendu těšit?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Okruh navržený Hermannem Tilkem poblíž druhého největšího města Spojených arabských emirátů měří 5 554 metrů, což při 55 kolech, která čekají na vítěze nedělní velké ceny, představuje celkovou vzdálenost 305,355 km. Závodit se na něm bude už poosmé, v roce 2009 představoval novinku kalendáře. Čtyřikrát ho uzavíral (2009, 2010, 2014 a 2015), dvakrát rozhodl o titulu (2010 a 2014).

Předloni se zde udílelo dvojnásobné množství bodů (tj. pro vítěze 50 bodů), hned v roce 2015 se ale naštěstí od tohoto nápadu Bernieho Ecclestonea upustilo. Bitva o titul mezi Hamiltonem a Rosbergem je letos otevřená až do konce - Nico má náskok 12 bodů, což znamená, že pokud jeho týmový kolega z Mercedesu závod vyhraje, tak mu bude stačit i celkovému triumfu třetí místo.

Pikantní vzhledem k četným setkáním na dráze v minulých podnicích může být i souboj mezi čtvrtým Vettelem a Verstappenem - dravému Holanďanovi na čtyřnásobného mistra světa schází pouze 5 bodů.

Poslední pozici v Top10 drží Alonso s náskokem 2 bodů na Massu, jehož čeká 250. a zároveň poslední závod kariéry. Felipe tak bude mít velkou šanci na svého bývalého týmového kolegy z Ferrari. Je jediným ze současných pilotů, kteří zde skórovali pokaždé, když zde startovali. Poslední (305.) závod kariéry čeká také Buttona, jenž dnes na tiskové konferenci tuto informaci potvrdil.

Co potřebuje Nico Rosberg k titulu?

Co potřebuje Nico Rosberg k titulu? | zdroj: Formula1.com

Mezi týmy může být zajímavý ještě duel mezi šestým McLarenem a sedmým Toro Rosso, které dělí 12 bodů. Oba očekávají, že jim Abú Zabí bude vyhovovat. Mezi čtvrtou Force Indií a pátým Williamsem je po Brazílii už rozhodnuto - stažení 27 bodů již zůstává pouze v rovině matematické teorie.

V závěru startovního roštu se o nemožné pokusí Manor - dostat se zpět do první desítky před Sauber. K tomu by ale potřeboval dva body a hodně štěstí. Jaká je trať, na které se letos naposledy utkají?

Povrch dráhy je relativně hladký, proto zde nedochází k vysoké degradaci pneumatik. Vítr na něj občas navane písek z blízkého okolí, proto se přilnavost povrchu během víkendu rychle vyvíjí. Velká cena Abú Zabí se jezdí v 17 hodin místního času (ve 14 hod našeho času) při západu slunce: začíná se za světla a končí za tmy.

Pro týmy to představuje zajímavou výzvu: mění se vyvážení kvůli klesajícím teplotám asfaltu (dovezenému při stavbě z Anglie) a pneumatik. Například během 1. a 3. tréninku dosahuje teplota dráhy 40 °C, ve 2. tréninku, v kvalifikaci a v závodě jen 30 °C, což je třeba brát úvahu při práci na nastavení. Pro práci na nastavení je proto také mnohem smysluplnější 2. trénink než obvykle ten třetí.

Mapa okruhu Jas Marina

Mapa okruhu Jas Marina | zdroj: Formula1.com

Trať je svým charakterem (množství pomalých (4 pod 100 km/h) a středně-rychlých zatáček, pouze tři rychlé (2., 3., 20.)) podobná Hungaroringu, obsahuje však dvě dlouhé rovinky.

Dvanáct zatáček je levotočivých, pouze devět pravotočivých, jezdí se proti směru hodinových ručiček. Dlouhé rovinky zakončené prudkými zatáčkami (č. 8 a 11). Některé z nich (např. č. 9, 16 a 17) jsou záludné, protože jsou opačně klopené - pilotům v nich občas ustřelí záď jejich monopostů.

Druhá část trati se vyznačuje sérií pomalejších technických zatáček, které přispějí k průměrné rychlosti 193 km/h - dle tohoto údaje jde o třetí nejpomalejší trať letošní sezóny. Průměrná rychlost v zatáčkách dosahuje 105 km/h.

Šestici zatáček s rychlostí průjezdu pod 100 km/h, pět nad 250 km/h. Na čtyřech rovinkách vozy přesáhnou 275 km/h, nejvíce na před zatáčkou č. 8 - s DRS přes 340 km/h. Součet úhlů všech zatáček zde činí 1000 °, což je pod průměrem okruhů letošní sezóny.

63 % vzdálenost (46 % času) jednoho kola se jede na plný plyn, nejrychleji vozy projíždějí čtvrtou (280 km/h), nejpomaleji sedmou zatáčkou (60 km/h). 1233 metrů dlouhou rovinku mezi zatáčkami č. 7 a 8 piloti s plynem na podlaze urazí za 14 sekund.

img-responsive

Trať vede pod hotelem, jedinečný je také výjezd z boxů tunelem | foto: Williams F1 Team

Týmy zde v nastavení volí vysoký aerodynamický přítlakem (8/10): na zadním křídle se blíží monackému maximu. Nastavení předního křídla určuje zatáčka č. 2 vyžadující nejvyšší přítlak na přední části při průjezdu kola. Cílem je zamezit nedotáčivosti ve vysoké rychlosti.

V zatáčkách č. 8/9 a v posledním sektoru je pro dosažení dobrého času na kolo jezdit agresivně přes obrubníky. Týmy proto musí volit kompromis v nastavení pro dobrou trakci při jejich průjezdu (měkčí zavěšení) a na druhou stranu pro prudké změny směru (tužší zavěšení), např. mezi 11. - 13. zákrutou.

V islámském Abú Zabí nesmí používat alkoholovou reklamu, a tak uvidíme vozy ve svém zbarvení o něco chudší - např. Williams bez červeného pruhu a nápisů Martini, Force Indii oslaví svou jubilejní 150. velkou cenu bez Smirnoffa, McLaren bez Johnnieho Walkera atd. Šampaňské na stupních vítězů nahrazuje rovněž místní nealkoholický nápoj.

Předjíždění by měly usnadnit dvě nezávislé DRS zóny nacházející se těsně za sebou na zadních rovinkách mezi 7. - 11. zatáčkou. První z nich je umístěna na dlouhou rovinku mezi zatáčkami číslo sedm a osm - piloti svá křídla budou moci v prvním případě otevírat 390 m za zatáčkou č. 7, druhá ve vrcholu zatáčky č. 10. Časové odstupy mezi vozy pro využití systému pro snížení přítlaku (rozdíl musí být nižší než jedna vteřina) se budou měřit 40 m před zatáčkou č. 7 a 50 m za zatáčkou č. 9 (stejně jako minulý rok).

Stav použitých součástí pohonných jednotek před Velkou cenou Abú Zabí 2016

Stav použitých součástí pohonných jednotek před Velkou cenou Abú Zabí 2016 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Motory
Požadavky na výkon jsou na dvou dlouhých rovinkách poměrně vysoké, množství pomalých až středně-rychlých zatáček dále však celkové nároky snižují. S plným plynem piloti urazí první zadní 1,2km dlouhou rovinku za 14 sekund. Prudké akcelerace mezi zatáčkami zatěžují písty a další vnitřní součástky.

Turbo se po vysoko položených závodech v Mexiku a v Brazílii dočká snazších chvil. Protože se trať nachází na úrovni moře, bude v rychlosti otáčení blíže svému normálnímu provoznímu limitu a zatěžováno bude jen pár okamžiků. Prudké zatáčky v posledním sektoru vyžadují, aby poskytovalo dobrou odezvu, na zbylých místech to je z pohledu turba rutina.

Průměrná rychlost v posledním sektoru klesá na 160 km/h a většina zatáček se projíždí na druhý či třetí rychlostní stupeň. Zde je zapotřebí dobré ovladatelnosti i odezvy pro krátké dávkování výkonu.

Rekuperace energie je kritická kvůli vyšším nárokům na spotřebu paliva, 21 zatáček (většina na druhý či třetí rychlostní stupeň) ale poskytuje MGU-K dostatek příležitostí pro rekuperaci energie uvolňované při brzdění.

Spotřeba je zde pátá nejvyšší v celém seriálu (po Austrálii, Kanadě, Rakousku a Soči) zejména kvůli poslednímu sektoru. Úbytek 10 kg benzínu se v čase na kolo projevuje teoreticky zrychlením o nadprůměrné 0,22 s.

Převodovka je hodně zatěžována, během kola musí změnit rychlost 56krát, za závod 3080krát.

Detailní údaje o brzdění do všech zatáček okruhu Jas Marina

Detailní údaje o brzdění do všech zatáček okruhu Jas Marina | zdroj: Brembo

Okruh Jas Marina, kde se bude letos závodit už posedmé, je pro brzdy náročný, vyžadují však velmi dobré chlazení. Zpomaluje se na 13 místech, z toho na 4 prudce. Na brzdovém pedálu piloti tráví 21 % času jednoho okruhu.

Nejnáročnější je nájezd do zatáčky č. 8, kde musí vozy zpomalit na 154 metrech za 1,64 sekundy z 340 km/h na 64 km/h. Během přetížení 5,2 G na pedál podle společnosti Brembo vyvíjejí tlak 169 kg, výkon brzd dosahuje 2343 kW. Podrobné údaje o brzdění do všech zatáček najdete v tabulce výše.

Pirelli do Abú Zabí přiveze ultra-měkké (fialové barvy), super-měkké (červené) a měkké pneumatiky (žluté), s nimiž jsme se letos setkali pouze v Monaku, v Kanadě, v Rakousku a v Singapuru. Týmům, které se budou pokoušet o delší jízdy, pomůžou klesající teploty během západu slunce.

Velmi hladký asfalt zde obecně vede k celkem nízkým úrovním opotřebení pneumatik a jejich degradace. Minimální tlaky jsou letos o 1,5 PSI vyšší (21,5 vpředu, 20 PSI vzadu), odklon kol o čtvrt stupně nižší (-3,5 ° vpředu, -2,25 ° vzadu). Klíčovým bodem chování pneumatik je trakce na výjezdu ze zatáček. Očekává se však, že většina pojede na dvě zastávky (start na super-měkké s přezutím na měkkou v 12. a v 32. kole).

Historická pravděpodobnost výjezdu safety caru v závodě činí za posledních pět sezón jen 20 %. Časová ztráta z průjezdu 359 metrů dlouhou boxovou uličkou vedoucí  tunelem pod tratí včetně výměny pneumatik činí oproti normálnímu kolu 21 sekund. Z prvního místa na roštu to je do první zatáčky 300 m.

Videopředstavení okruhu Jas Marina VIDEO: Představení okruhu v Abú Zabí (zdroj: formula1.com)

Závodní rekord drží Sebastian Vettel, který v roce 2009 ujel kolo za 1:40,279 min (v kvalifikaci v roce 2011 Lewis Hamilton za 1:38,434). Loni zde byl nejrychlejší Hamilton s časem 1:44,517, kvalifikaci o den dříve ovládl Nico Rosberg (1:40,237 min).
 

Údaje z roku 2015

Nejrychlejší časy:
- 1. trénink: 1:43,754 min (Hamilton)
- 2. trénink: 1:41,983 min (Rosberg)
- 3. trénink: 1:41,856 min (Rosberg)
- rozdíl mezi 3. a 1. tréninkem: 1,898 s

- Q1: 1:40,974 min (Hamilton)
- Q2: 1:40,758 min (Hamilton)
- Q3: 1:40,237 min (Rosberg)
- rozdíl P1 - Q3: 3,517 s
- rozdíl Q1 - Q3: 0,737 s

- vítězný čas / prům. rychlost: 1:38:30,175 h / 185,998 km/h
- pódium: 1. Rosberg, 2. Hamilton (+ 8,2 s), 3. Räikkönen (+ 19,4 s)
- vítězná strategie: 2 zastávky (v 10. a v 31. kole)
- celkový počet zastávek: 42
- max. rychlost závodu: 344,1 km/h (Massa)
- celkový počet normálních / DRS předjetí: 5 / 18

Výběr pneumatik pro Velkou cenu Abú Zabí 2016

Výběr pneumatik pro Velkou cenu Abú Zabí 2016 | zdroj: Pirelli

Vytisknout

Diskuze: Představení Abú Zabí, které rozhodne. Co potřebuje Rosberg k titulu? + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Christian Horner v kvalifikaci na Monze

Red Bull by mohl případné opatrnosti Mercedesu využít, tvrdí Horner

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud