Představení Abú Zabí: Kdo v arabské pohádce zakončí sezónu nejlépe?

Petr Hlawiczka, 26. listopadu 2015, 00:00 Google+ Trať

Po 9 měsících, 18 závodech v 18 zemích a 18822 ujetých kolech míří Formule 1 ke svému poslednímu podniku sezóny 2015 do luxusního Abú Zabí s pohádkovou atmosférou. Co tam můžeme očekávat, čím je zajímavý okruh Jas Marina a jaké nároky klade na techniku a piloty?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Část okruhu vede pod místním hotelem

Část okruhu vede pod místním hotelem | foto: Tilke GmbH & Co.

Sdílejte článek

Okruh navržený Hermannem Tilkem poblíž druhého největšího města Spojených arabských emirátů měří 5554 metrů, což při 55 kolech, která čekají na vítěze nedělní velké ceny, představuje celkovou vzdálenost 305,355 km.

Loni se zde udílelo dvojnásobné množství bodů (tj. pro vítěze 50 bodů), letos se naštěstí od tohoto pofidérního nápadu Bernieho Ecclestonea na "zpestření" šampionátu upustilo. Bitva o titul mezi Hamiltonem a Rosbergem je už dávno uzavřená, nejzajímavější bude zřejmě boj o čtvrtou příčku mezi Finy, kteří jsou spolu v poslední době na ostří nože - mezi Kimim Räikkönenem a Valtterim Bottasem.

Mezi týmy může být zajímavý ještě duel mezi Toro Rosso a Lotusem, který má na šestém místě náskok devíti bodů - to by Max Verstappen a Carlos Sainz ale museli dojet na 7. a 8. místě, aniž by piloti stáje z Enstone bodovali. Jistě, podobný rozdíl je také mezi osmým Sauberem a devátým McLarenem, v případě britského týmu ale asi nikdo double (s nadsázkou) nečeká.

Povrch dráhy je relativně hladký, proto zde nedochází k vysoké degradaci pneumatik. Vítr na něj občas navane písek z blízkého okolí, proto se přilnavost povrchu během víkendu rychle vyvíjí. Velká cena Abú Zabí se jezdí v 17 hodin místního času při západu slunce: začíná se za světla a končí za tmy.

Pro týmy to představuje zajímavou výzvu: mění se vyvážení kvůli klesajícím teplotám asfaltu (dovezenému při stavbě z Anglie) a pneumatik. Například během 1. a 3. tréninku dosahuje teplota dráhy 40 °C, ve 2. tréninku, v kvalifikaci a v závodě jen 30 °C, což je třeba brát úvahu při práci na nastavení. Pro práci na nastavení je proto také mnohem smysluplnější 2. trénink než obvykle ten třetí.

Mapa okruhu Jas Marina

Mapa okruhu Jas Marina | zdroj: Formula1.com

Trať je svým charakterem (množství pomalých (4 pod 100 km/h) a středně-rychlých zatáček, pouze tři rychlé (2., 3., 20.)) podobná Hungaroringu, obsahuje však dvě dlouhé rovinky.

Dvanáct zatáček je levotočivých, pouze devět pravotočivých, jezdí se proti směru hodinových ručiček. Dlouhé rovinky zakončené prudkými zatáčkami (č. 8 a 11). Některé z nich (např. č. 9, 16 a 17) jsou záludné, protože jsou opačně klopené - pilotům v nich občas ustřelí záď jejich monopostů.

Druhá část trati se vyznačuje sérií pomalejších technických zatáček, které přispějí k průměrné rychlosti 193 km/h - dle tohoto údaje jde o třetí nejpomalejší trať letošní sezóny. Průměrná rychlost v zatáčkách dosahuje 105 km/h.

Šestici zatáček s rychlostí průjezdu pod 100 km/h, pět nad 250 km/h. Na čtyřech rovinkách vozy přesáhnou 275 km/h, nejvíce na před zatáčkou č. 8 - s DRS až 340 km/h. Součet úhlů všech zatáček zde činí 1000 °, což je pod průměrem okruhů letošní sezóny.

63 % vzdálenost (46 % času) jednoho kola se jede na plný plyn, nejrychleji vozy projíždějí čtvrtou (280 km/h), nejpomaleji sedmou zatáčkou (60 km/h). 1233 metrů dlouhou rovinku mezi zatáčkami č. 7 a 8 piloti s plynem na podlaze urazí za 14 sekund.

img-responsive

Závodí se za jedinečných podmínek - při západu slunce | foto: Scuderia Ferrari

Týmy zde v nastavení volí vysoký aerodynamický přítlakem (8/10): na zadním křídle se blíží monackému maximu. Nastavení předního křídla určuje zatáčka č. 2 vyžadující nejvyšší přítlak na přední části při průjezdu kola. Cílem je zamezit nedotáčivosti ve vysoké rychlosti.

V zatáčkách č. 8/9 a v posledním sektoru je pro dosažení dobrého času na kolo jezdit agresivně přes obrubníky. Týmy proto musí volit kompromis v nastavení pro dobrou trakci při jejich průjezdu (měkčí zavěšení) a na druhou stranu pro prudké změny směru (tužší zavěšení), např. mezi 11. - 13. zákrutou.

V islámském Abú Zabí nesmí používat alkoholovou reklamu, a tak uvidíme vozy ve svém zbarvení o něco chudší - např. Williams bez červeného pruhu a nápisů Martini, Force Indii oslaví svou jubilejní 150. velkou cenu bez Smirnoffa, McLaren bez Johnnieho Walkera atd. Šampaňské na stupních vítězů nahrazuje rovněž místní nealkoholický nápoj.

Předjíždění by měly usnadnit dvě nezávislé DRS zóny nacházející se těsně za sebou na zadních rovinkách mezi 7. - 11. zatáčkou. První z nich je umístěna na dlouhou rovinku mezi zatáčkami číslo sedm a osm - piloti svá křídla budou moci v prvním případě otevírat 390 m za zatáčkou č. 7, druhá ve vrcholu zatáčky č. 10. Časové odstupy mezi vozy pro využití systému pro snížení přítlaku (rozdíl musí být nižší než jedna vteřina) se budou měřit 40 m před zatáčkou č. 7 a 50 m za zatáčkou č. 9.

Využívání plynového pedálu při průjezdu okruhem v Abú Zabí

Využívání plynového pedálu při průjezdu okruhem v Abú Zabí | zdroj: Petronas Motorsports

Motory

Požadavky na výkon jsou na dvou dlouhých rovinkám poměrně vysoké, množství pomalých až středně-rychlých zatáček dále však celkové nároky snižují. S plným plynem piloti urazí první zadní 1,2km dlouhou rovinku za 14 sekund. Prudké akcelerace mezi zatáčkami zatěžují písty a další vnitřní součástky.

Turbo se po vysoko položených závodech v Mexiku a v Brazílii dočká snazších chvil. Protože se trať nachází na úrovni moře, bude v rychlosti otáčení blíže svému normálnímu provoznímu limitu a zatěžováno bude jen pár okamžiků. Prudké zatáčky v posledním sektoru vyžadují, aby poskytovalo dobrou odezvu, na zbylých místech to je z pohledu turba rutina.

Průměrná rychlost v posledním sektoru klesá na 160 km/h a většina zatáček se projíždí na druhý či třetí rychlostní stupeň. Zde je zapotřebí dobré ovladatelnosti i odezvy pro krátké dávkování výkonu.

Horko a nedostatek vlhkosti v Abú Zabí mohou způsobovat velmi destruktivní jev, tzv. klepání (knocking), který se občas objevuje u přeplňovaných motorů. Při detonacích dochází k abnormálnímu spálení paliva a směsi vzduchu. Klepání pochází ze zvuku, který je vytvářen vyšším tlakem ve válci a který vede k rezonanci pístů, ojnice a ložisek. Výrobci ho můžou zvládnout načasováním zapalování a vstřikování paliva o správném složení.

Rekuperace energie je kritická kvůli vyšším nárokům na spotřebu paliva, 21 zatáček (většina na druhý či třetí rychlostní stupeň) ale poskytuje MGU-K dostatek příležitostí pro rekuperaci energie uvolňované při brzdění.

Pro závod bylo předloni nutné mít natankováno 160 kg paliva, v současnosti si musí všichni vystačit s maximálně 100 kg. Spotřeba je zde pátá nejvyšší v celém seriálu (po Austrálii, Kanadě, Rakousku a Soči) zejména kvůli poslednímu sektoru. Úbytek 10 kg benzínu se v čase na kolo projevuje teoreticky zrychlením o nadprůměrné 0,34 s.

Převodovka je hodně zatěžována, během kola musí změnit rychlost 68krát, za závod 3740krát.

Údaje o brzdění do jednotlivých zatáček okruhu Jas Marina

Údaje o brzdění do jednotlivých zatáček okruhu Jas Marina | zdroj: Brembo

Okruh Jas Marina, kde se bude letos závodit už posedmé, je pro brzdy náročný, vyžadují však velmi dobré chlazení. Zpomaluje se na 13 místech, z toho na 4 prudce. Na brzdovém pedálu piloti tráví 22 % času jednoho okruhu.

Nejnáročnější je nájezd do zatáčky č. 8, kde musí vozy zpomalit na 155 metrech za 1,65 sekundy o z 335 km/h na 63 km/h. Během přetížení 5,2 G na pedál podle společnosti Brembo vyvíjejí tlak 169 kg, výkon brzd dosahuje 2320 kW. Podrobné údaje o brzdění do všech zatáček najdete v tabulce výše.

Pirelli do Abú Zabí přiveze super-měkké a měkké pneumatiky, s nimiž jsme se setkali pouze v Monaku, v Kanadě, v Rakousku, v Singapuru a v Rusku. Rozdíl v čase na kolo by se měl mezi nimi pohybovat kolem 1,0 - 1,2 sekundy. Týmům, které se budou pokoušet o delší jízdy, pomůžou klesající teploty během západu slunce.

Po aktivaci DRS jsou vertikálně dost zatěžovány pneumatiky (na každou přes 800 kg), což vede k zahřívání jejich povrchu na dlouhé rovince. Očekává se však, že většina pojede na dvě zastávky (start na super-měkké s přezutím na měkkou v 12. a v 32. kole).

Onboard video: Průjezd okruhem Abú Zabí (zdroj: YouTube)

Historická pravděpodobnost výjezdu safety caru v závodě činí 33 %. Časová ztráta z průjezdu 358 metrů dlouhou boxovou uličkou vedoucí  tunelem pod tratí včetně výměny pneumatik činí oproti normálnímu kolu 22 sekund. Z prvního místa na roštu to je do první zatáčky 300 m.

Závodní rekord drží Sebastian Vettel, který v roce 2009 ujel kolo zajel za 1:40,279 min. Loni zde byl nejrychlejší Daniel Ricciardo s časem 1:44,496, kvalifikaci o den dříve ovládl Nico Rosberg (1:40,480 min).
 

Údaje z roku 2014

Nejrychlejší časy:
- 1. trénink: 1:43,476 min (Hamilton)
- 2. trénink: 1:42,113 min (Hamilton)
- 3. trénink: 1:41,424 min (Rosberg)
- rozdíl mezi 3. a 1. tréninkem: 2,052 s

- Q1: 1:41,207 min (Hamilton)
- Q2: 1:40,920 min (Hamilton)
- Q3: 1:40,480 min (Rosberg)
- rozdíl P1 - Q3: 2,996 s
- rozdíl Q1 - Q3: 0,727 s

- vítězný čas / prům. rychlost: 1:39:02,619 hod / 184,982 km/h
- pódium: 1. Hamilton, 2. Massa (+ 2,6 s), 3. Bottas (+ 28,9 s)
- nejrychlejší kolo závodu: 1:44,496 (Ricciardo)
- vítězná strategie: 2 zastávky (ve 10. a v 31. kole)
- celkový počet zastávek: 41
- max. rychlost závodu: 337,7 km/h (Bottas, v kvalifikaci 341,8 km/h)
- celkový počet normálních / DRS předjetí: 2 / 24

 

Stav použitých součástí pohonných jednotek

Stav použitých součástí pohonných jednotek před závodním víkendem v Abú Zabí

Stav použitých součástí pohonných jednotek před závodním víkendem v Abú Zabí | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Přes 580 fotografií z loňského závodního víkendu v Abú Zabí najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Představení Abú Zabí: Kdo v arabské pohádce zakončí sezónu nejlépe?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Kvalifikaci ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

GP Abú Zabí v roce 2015 - ještě je čas na úsměvy (di Montezemolo a Alonso)

Abú Zabí 2010 - Jak Ferrari a Alonso přišli o titul mistra světa

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. GP ČÍNY - Kvalifikaci ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud