Některé termíny prostě musí kolidovat, vysvětluje Todt

Fernando Alonso příští ročník Le Mans s velkou určitostí neodstartuje

Fernando Alonso příští ročník Le Mans s velkou určitostí neodstartuje | foto: Scuderia Ferrari

Kolize termínů mezi Grand Prix Evropy v Ázerbajdžánu a 24 hodin Le Mans vyvolalo nemalé dohady a odliv některých pilotů, kteří se museli rozhodnout, kam pojedou. Týkalo se to například posledního vítěze čtyřiadvacetihodinovky Nico Hülkenberga.

Dalším z dnes už bývalých pilotů, který plánoval návrat na trať, byl Jos Verstappen. Ten za daných okolností uvedl, že bude volit účast v podniku F1, protože hodlá syna Maxe doprovázet na všechny závody v sezóně. Současně s mnoha dalšími vyjádřil podiv nad tím, že FIA dovolila, aby se dva podniky takového významu sešly v jednom termínu.

Prezident Automobilové federace Jean Todt však odmítá kritiku s tím, že v současné nabité termínové listině prostě nebylo možné se některým kolizím vyhnout. "Sestavení kalendáře je velmi ošidná záležitost. Příští rok se pojede 21 Grand Prix formule 1, deset závodů Formule E a deset závodů WEC. A připočtěme ještě 14 podniků světové rallye. Takže vytvořit ideální kalendář, kde by se nějaké závody »nepotkaly«, je prakticky nemožné," vysvětluje Todt.

Mezi Le Mans a Baku, kde se pojede příští rok Grand Prix Evropy, je tříhodinový časový rozdíl. Jedinou možností, jak alespoň vyjít vstříc fanouškům, je odstartovat závod formule 1 bezprostředně po skončení čtyřiadvacetihodinovky Le Mans, což je podle Todta to nejlepší, co pro danou věc může řídící orgán FIA udělat. "Možná na startu Le Mans bude chybět jeden nebo dva piloti, protože se nemohou rozdvojit. Ale opravdu lituji, že nemůžeme udělat víc," uzavírá Todt.

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu