Dohoda o prodeji akcií Hondě skutečností?

Sato, Takuma

Sato, Takuma | foto: Michelin / DPPI

O prodeji stáje BAR jejímu dodavateli motorů se hovořilo již několikrát.

Podle dnešní zprávy BBC je dohoda již na světě. Současný většinový vlastník akcií BAT (British American Tobacco) nemá příliš zájmu na držení týmu, neboť tabáková reklama bude v F1 brzy zakázána úplně, lepší tedy prodat tým ve chvíli jeho úspěchu.

„Honda koupí tým BAR v následujících 12 měsících,“ tvrdí jeden zdroj BBC. Druhý však říká: „Dohoda již byla udělána, Honda ale nemá zájem o většinový podíl, jednání však stále probíhají." Zdroje BBC se tak rozchází jen v informaci, zda jde o prodej majoritního a nebo minoritního podílu akcií.

Generální ředitel BAR Nick Fry nechtěl záležitost komentovat. Vlastník části akcií a zakladatel stáje Adrian Reynard navíc o ničem neví a je přesvědčen, že vlastní takový podíl akcií stáje, že by o chystaném obchodu musel vědět.

Dodává však, že vždy doufal v převzetí stáje automobilkou Honda. „Vždy jsem věřil, že by to bylo ideální řešení, je to skvělá společnost s dlouholetým vztahem k F1.“

Věrní fanoušci F1 ví, že Honda měla v F1 svůj vlastní tým již jednou. V letech 1964-68 absolvovala 37 Grand Prix a připsala si i dvě vítězství. Za volanty jejich monopostů se vystřídali Jo Bonnier, Ronnie Bucknum, Richie Ginther, David Hobbs, Jo Schlesser a největší hvězdou byl nepochybně John Surtees.

Největší úspěchy v F1 ale slavila japonská automobilka jako dodavatel motorů v 80. letech minulého století, když spolupracovala s Williamsem, Lotusem a následně McLarenem. Pokud by skutečně Honda koupila tým BAR, zařadila by se po bok dalších celotovárních týmů jako Ferrari, Renault a Toyota.


Foto: BAR Honda

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu