Renault bude slavit výročí 1. vítězství

Jabouille, Jean Pierre

Jabouille, Jean Pierre | foto: Renault ČR

1. července 1979 triumfoval Renault ve Formuli 1 poprvé, letos tomu bude 25 let.

Před čtvrtstoletím proťal vítězný Jean-Pierre Jabouille s šasi RS10 a turbomotorem cílovou čáru domácího závodu a odstartoval novou éru přeplňovaných motorů, které nakonec F1 zcela ovládly až do jejich zákazu pro brutální sílu a riziko těžkých havárií.

Renault vstoupil do F1 v roce 1977 s RS01 a první roky byly skutečně těžké. Jak dokládá Jean-Pierre Jabouille: „Nová technologie byla tím, co továrnu do F1 lákalo. Nikdy by tam Renault nevstoupil, pokud by měl stavět další V8 motor, jako Cosworth. Ale nebylo to jen o motoru. Mnoho složité práce bylo s novými radiálními pneumatikami Michelin a jízdními vlastnostmi šasi. V případě motoru byla vzdálenost mezi prvním spuštěním turba na brzdě a použitím v závodu rovna světelným rokům.“

RS10 bylo velkým pokrokem proti RS01, a to i v aerodynamice. Konstruktéři použili tzv. "wing car", který v předchozí sezoně postavil legendární tým Lotus.

„Když jsme přijeli do Dijonu, byl jsem si docela jistý,“ vzpomíná Jean-Pierre a dodává, že tehdy měli za sebou simulaci celého závodu a vše bez vážnějších problémů. „Získal jsem Pole position a na roštu jsem byl úplně klidný. Zato všichni kolem byli pěkně nervózní.“

Vedení se však ujal Gilles Villeneuve s Ferrari, ale Jean-Pierre Jabouille ho neztratil z dohledu a ve 47. kole šel do vedení, které udržel až do slavného cíle.

„Tenkrát jsme jezdili bez tankování a museli jste dbát na to, abyste vydrželi do cíle s 220 litry paliva a jedněmi pneumatikami,“ vysvětlil tehdejší vítěznou strategii Francouz.


Foto: Renault ČR

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu