Shrnutí dvoudenního testu v Barceloně: Lotus nejrychlejší, McLaren s nejvíce koly

Petr Hlawiczka, 14. května 2014, 20:30 Google+

Jak si vedly týmy během druhého dvoudenního testování roku 2014 v Barceloně? Krátce si shrneme časy i ujeté vzdálenosti.

Počet komentářů:  10 komentářů (Poslední 16.05. 11:41) Napište svůj názor
Vandoorne, Stoffel

Vandoorne, Stoffel | foto: McLaren

Sdílejte článek

Úterní dopoledne začalo za chladného (vzduch: 11 °C, dráha: 20 °C) a deštivého počasí, Pirelli se tak dostalo ke kýženému testování přechodných pneumatik, které dle jejich slov potřebují nejvíce vylepšit. Příliš se během častých přerušení nedařilo Scuderii - Kimimu Räikkönenovi se hned ve druhém okruhu zakouřilo s vozu a musel si na delší dobu odpočinout.

Ferrari bylo jediným týmem, který během dvou dnů využila služeb jediného jezdce. Totéž platí o Caterhamu - u něj to však nebylo úmyslné: Kobajaši včera rozbil tak, že ho mechanici do středy pro Robina Frijnse nebyli schopni opravit. Testování pojali velmi vážně u Marussie, Mercedesu a u Toro Rosso - všichni jezdili pouze se závodními jezdci.

Ostatní týmy dali šanci rezervním pilotům, cenné zkušenosti s novými vozy tak získali Sébastien Buemi (Red Bull), Giedo van der Garde (Sauber), Daniel Juncadella (Force India), Charles Pic (Lotus), Stoffel Vandoorne (McLaren) i jediná žena - Susie Wolffová (Williams), kterou dnes jednou nachytal vysoký krouticí moment nových hybridních pohonných jednotek, takže skončila ve smyku.

casy
Nejrychlejší kola a počty ujetých kol

legenda

Legenda: použité pneumatiky (podklad u časů); všechny byly zajety na čerstvých pneumatikách, výjimkou byl jen Räikkönen, jenž své nejrychlejší kolo v úterý předvedl na použité měkké směsi

V závěru úterního odpoledne všem vypálil rybník Chilton z Marussií, který obul super-měkkou směs a předvedl nejrychlejší kolo - 1:26,434. Jen o dvě desetiny za ním zaostal Pic s Lotusem. S vozem E22 byl ve středu nejrychlejší Maldonado a tým z Enstone si velmi pochvaloval pokrok, který v Barceloně dosáhl.

Tyto dva dny pro nás byly určitě důležité pro pokračování ve vývoji nastavení, zkoušení odlišných věcí. Zvládli jsme dobrý program. Abych byl upřímný, tak jsme byli na dráze během dne velmi zaneprázdněni a hodně jsme se toho naučili, takže doufáme, že zbytek sezóny pro nás bude mnohem lepší," líčí Maldonado.

"Měli jsme některé nové díly. Nic velkého, šlo nicméně o drobné, ale důležité věci k vyzkoušení. Máme tedy skvělá data a nyní se s nimi naši inženýři odeberou do továrny, kde je budeme analyzovat. Lépe je během následujících dní po testu rozebereme.

Šlo o kompletní den, vlastně o náš první testovací den bez jakýchkoliv problémů. Kromě výsledku jsem velmi spokojený, protože jsme neměli žádné větší potíže kolem auta, všechno fungovalo celkem dobře. O voze jsme se leccos naučili, podle mě se to stále zlepšuje," uvádí pilot Lotusu.

Mercedes dnes dopoledne vyzkoušel novou koncovku výfuku ve tvaru trumpety, na zvuk nových motorů ale příliš velký vliv neměla. "Žel to nic nezměnilo. Budeme na to dále tlačit v zájmu sportu, aby byly motory hlučnější. Potřebujeme vyzkoušet další řešení, protože tohle správné nebylo," hodnotí Rosberg, druhý nejrychlejší muž katalánských testů.

Nejpilnějším ze všech jezdců byl Vandoorne, který dnes s McLarenem zvládl 136 kol (633 km). Kvalifikoval se tak pro udělení super licence FIA a překonal i Räikkönena (115 kol), jenž za volantem strávil oba dny. Testování si moc neužil Vergne - dnes stihl jen 21 kol (97,8 km).

 

Ujetá vzdálenost podle týmů

tymy

Z pohledu týmů ujel největší vzdálenost McLaren - 977,6 km. Druhá příčka z tohoto pohledu patří Mercedesu (842,6 km), třetí lepšícímu se Lotusu (800,7 km) a čtvrtá Sauberu (796 km). Nejhůře na tom naopak byl Williams s 512 km, po něm Toro Rosso (339,8 km) a Caterham (335,2 km), který jezdil pouze jeden den.

 

Ujetá vzdálenost podle výrobců pohonných jednotek

motory

Dle výrobců motorů si odváží nejvíce dat Mercedes (3002,5 km) pohánějící kromě továrního týmu také Force Indie, McLareny a Williamsy. Renault se svými zákazníky (Caterham, Lotus, Red Bull a Toro Rosso) ujel 2066,8 km, Ferrari dodávající pohonné jednotky kromě sebe jen dvěma dalším týmům (Marussia a Sauber) 1866,7 km.


Pneumatiky

Pro Pirelli v úterý testovalo Toro Rosso a Sauber, ve středu Force India a McLaren. Výrobce pneumatik s těmito týmy ujel 365 kol, během nich pracoval zejména na zkoušení struktur a směsí pro ročník 2015.

V úterý dopoledne si vyzkoušel také nové přechodné směsi, odpoledne prototypy slicků s novými konstrukcemi. Ve středu za slunečného počasí dosáhly teploty 40 °C a ke slovu se dostaly nové konstrukce i směsi.

Vandoorne dnes zajel svůj nejrychlejší čas na středně-tvrdé směsi, když se McLaren věnoval svým vlastním testům, což současná pravidla umožňují. Juncadella kvůli častým přerušením a výletům mimo trať nebyl schopen dokončil očekávanou práci.

"Po testu si nyní můžeme udělat dobrý obrázek o tom, jak si stojím před příštím rokem. Máme tedy mnoho užitečných dat k analýze před dalším sezónním testem, který přijde na řadu po Silverstone," pochvaluje si Hembery.

Celkem ujely týmy 6935,95 km. Každý z nich může během roku při testování v průběhu sezóny i před ní využít maximálně 135 sad pneumatik. Příští dvoudenní test se uskuteční po Velké ceně Británie v Silverstone, kde se programu Pirelli budou první den věnovat Ferrari a Lotus, druhý den potom Marussia a Red Bull.

 

Fotografie z testů najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Shrnutí dvoudenního testu v Barceloně: Lotus nejrychlejší, McLaren s nejvíce koly

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 10, poslední 16.05.2014 11:41 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 10 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Wolffová, Susie

Ve středu byl v Barceloně nejrychlejší Maldonado, Wolffová před Vettelem + FOTO

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud