Novinky Mercedesu měly vůz zrychlit o 2 desetiny, nový nos ale neprošel nárazovým testem

Mercedes

Mercedes | foto: Mercedes AMG F1 Team

Mercedes do Austrálie přivezl nové přední křídlo a užší kapotu kolem motoru. Technické změny jim měly přinést 2 desetiny na kolo, ale přední křídlo musí zůstat v továrně. Důvodem je, že neprošlo nárazovým testem.

Inovace Mercedesu
Časy se mění - zatímco Red Bull bude rád, když se v Austrálii dostane k základní práci na nastavení během jízd, které zvládne pouze v případě, že Renault vyřešil problémy s motory, Mercedes je už o krok napřed. V přepravních kontejnerech byly nová přední křídla a také změněná kapotáž kolem motoru. 

Aldo Costa, šéfdesignér, říká: "S novým křídlem jsme udělali významný pokrok." Přední křídlo i bočnice jsou kompaktnější než provedení z Bahrajnu -  tam jsme viděli každý den jinak vyvedené otvory na konci karoserie.

Detailní analýza dat po testu vedla v návrh lepšího řešení. "Problém jsme rozpoznali a přišli s novým řešením," řekl Toto Wolff. První velká změna aerodynamiky v sezoně měla týmu přínést dvě desetiny.

Jenže jeden důležitý detail z tohoto balíku zůstává v továrně Mercedesu v Evropě - nový, kratší nos. Ten totiž neprošel nárazovým testem. Ambiciozní projekt si vyžádá ještě nějakou vývojovou práci. Nos je totiž tak krátký, že už vůbec nepřekrývá přední křídlo. Díky tomu došlo k podstatnému zlepšení proudění vzduchu kolem předního křídla. Experti ale dost pochybují o tom, zda-li je vůbec možné s tímto řešením projít nárazovými testy.


Jezdci Mercedesu jsou již na místě první Velké ceny

Kryt u Ferrari
Mercedesu se ale povedlo, společně s Renaultem, dotlačit Ferrari k tomu, aby kolem svého turba udělalo kryt. V Paříži a Brixworthu si totiž pravidla vyložili tak, že je tento kryt povinný a jeho úkolem je při selhání turba zabránit vylétnutí jeho částí mimo auto. Ochranný kryt váží zhruba 3 kg.

Ferrari se snažilo FIA dokázat, že je i jejich řešení bez krytu bezpečné. Světová rada si nechala zaslat kompletní technickou dokumentaci a byla s výsledky spokojena. Jenže Mercedes a Renault to neuklidnilo. Ferrari teď podle všeho dobrovolně kryt kolem turba nainstaluje, avšak bude to trvat několik závodů. 

"Naše řešení je bezpečné," zní od Ferrari. Krytem by se ale mělo zajistit, že by při destrukci turbíny nedošlo k vyletění dílů mimo karosérii. FIA by totiž mohla v takovémto případě klasifikovat jejich auto jako nebezpečné a nemusela by je nechat jezdit.

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu