Allison: Společná stavba šasi i motoru dává Ferrari příjemnou výhodu

Massa, Felipe

Massa, Felipe | foto: Scuderia Ferrari

Ferrari věří, že díky společné výrobě šasi i motoru v Maranellu získájí v nové turbo éře ve Formuli 1 příjemnou výhodu.

Ferrari včera v Maranellu novinářům prezentovalo nový motor a technický ředitel James Allison při té příležitosti uvedl: "To, že můžeme společně stavět motor i šasi je pro Ferrari rozhodně příjemnou výhodou. Ostatní týmy to tak nemají a letos bude zabudování nové pohonné jednotky do šasi složitou operací."

"Má s tím přímé zkušenosti z Lotusu. Je pravdou, že dodavatelé motorů se snaží splnit vaše požadavky, ale nikdy to není stejné jako zde s historickou kulturou, kde to patří k běžné úloze definice a vývoje designu nového vozu," pokračuje Allison, jenž letos přišel z Lotusu, na historickou tradici Ferrari, které staví pod jednou střechou auta i motory už od roku 1950.

Souhlasí s ním šéf vývoje motorů Luca Marmorini: "Během let jsme spolupracovali s našimi kolegy pro šasi. Přesně víme, že nemá smysl, abychom my, motoroví inženýři, kladli příliš velký důraz na náš samotný projekt, pokud by se pak nedokázal přizpůsobit vítěznému vozu.

V tomto případě nejde pouze o motor, ale i o další prvky tohoto pohonného ústrojí, které je mnohem složitější než v minulosti, jak jistě chápete," vysvětluje Marmorini.

ferrari v8
Ferrari se loučí s atmosférickými osmiválci, Formuli 1 čeká nová éra (foto: Scuderia Ferrari)

"S Lucou mohu jedině souhlasit. Tento argument platí také pro prvek, který byl v uplynulých letech středem pozornosti - pro výfuky. Foukání z nich nabídlo zajímavé technické výzvy, ale osobně musím říci, že jsem rád, že jsme se toho zbavili a můžeme se věnovat designu výfuků s cílem získat z motoru co nejvyšší výkon," dodává Allison.

První jízdy s novým V6 turbomotorem 059/3 jsou plánovány na konec ledna v Jerezu, kde začne společné testování před sezónou 2014. Očekává se, že Ferrari svůj příští monopost odhalí týden před odletem do Španělska.

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu