Ani rozpočet 250 milionů liber nepomohl Ferrari k titulu

BŽ, 27. listopadu 2013, 14:54 Google+

Magazín Autosport odhaduje výši letošních rozpočtů týmů Formule 1. Ferrari sumu popírá.

Počet komentářů:  22 komentářů (Poslední 29.11. 05:48) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Ve Formuli 1 je v povědomí nepsané pravidlo, že tým, který má nejvíc peněz, vítězí v závodech.

Pověsti o nedostatku financí ve Formuli 1 se nezdají být moc pravdivé. Naopak, v průměru má každý tým Formule 1 o mnoho peněz víc, než v kterékoliv jiné motoristické kategorii. Největším problémem podle šéfů týmů je velký rozdíl mezi jednotlivými týmovými rozpočty.

V této sezoně nezískal titul mistra světa tým s nejvyšším rozpočtem. Ani 250 milionů liber nepomohlo Ferrari k titulu, ten získal tým s rozpočtem 235,5 milionů liber – Red Bull. Ferrari obsadilo „pouze“ třetí místo v Poháru konstruktérů. Týmy, které vedly souboj o druhé místo spolu s Ferrari, měly údajně o hodně menší rozpočty – Mercedes 160 milionů liber a Lotus 130 milionů liber. McLaren spotřeboval stejnou sumu jako Mercedes – 160 milionů liber, přesto bojoval jen o pátou příčku spolu s týmem Force India, kterého rozpočet byl 100 milionů liber. Z toho vychází fakt, že Lotus a Mercedes dosáhly vzhledem na své rozpočty skvělých úspěchů.

„V principu ten velký dobrý vždy porazí toho malého dobrého,“ vysvětluje Ross Brawn. „Když použijete peníze správným způsobem, tak čím víc jich máte, tím rychleji jedete. Velký rozpočet není jediným faktorem úspěchu, protože ho můžete použít špatným způsobem.“ To je podle šéfů týmů klíčem k získání bohatých sponzorů, kteří chtějí lepší výsledky za méně peněz.

Na konci startovního pole je situace následovná: tým Marussia disponuje rozpočtem 51 milionů liber, Caterham rozpočtem 65 milionů liber. „Fanoušci nemají zájem o závod rozpočtů. Zajímavé je sledovat, co kdo dokáže se stejnými penězi, pak je to sport. Ale je velmi složité přesvědčit špičkové týmy, aby snížily své rozpočty,“ vyhlásil Andy Webb, výkonný ředitel Marussie.

„V systému je něco špatného,“ říká Moniša Kaltenbornová, šéfka týmu Sauber, který má rozpočet 90 milionů liber, stejně jako Williams. „O čem je náš sport? Je o rozdílných týmech. Není jen o silných týmech, které mezi sebou soutěží. V našem sportu nemají všichni stejné podmínky. My jsme ale ani nikdy neříkali, že chceme rovnost ve všech oblastech, vůbec ne. Formule 1 je soutěž a nejlepší vítězí. Ale když je ten nejlepší definován výší svých finančních zdrojů, něco není v pořádku. Nemělo by to být o penězích, ale o sportu.“ Podle Kaltenbornové by bylo řešením zavedení omezení financování pro silné týmy, potom by záleželo, kdo jakým způsobem peníze použije. „I kdybyste stanovili parametry financování, stále by zůstávali lepší inženýři, kteří připraví lepší vozy, lepší piloti s lepšími výsledky,“ dodává Kaltenbornová. „V této situaci by měly menší týmy větší motivaci o něco bojovat, bylo by to zajímavější.“

K stanovení finančního stropu rozpočtů se ale staví negativně Bernie Ecclestone. „Kdybyste dali menším týmům o 25 procent víc, než mají teď, na konci sezony by vznikla stejná diskuse o tom, že potřebují víc peněz.“

Neexistuje ani soulad mezi šéfy týmů v otázce, jak snížit náklady na financování. V budoucí sezoně například výrobci motorů pro Formuli 1 – Ferrari, Mercedes a Renault – zvednou cenu v porovnání s těmi letošními.

Webb navrhuje, aby byly komerční příjmy Formule 1 rozděleny mezi týmy rovným dílem. „Co kdybychom rozdělili příjmy a každý tým by dostal 50 milionů dolarů, pak by se uvidělo, kdo je nejlepší.“

Formule 1 byla vždy o tom, že přežijí ti nejúspěšnější. Christian Horner, šéf týmu Red Bull, který získal všechny tituly v posledních čtyřech sezonách, uvedl, že náklady na provoz týmu se pro jeho majitele – společnost Red Bull – postupně snižují díky většímu množství sponzorů a získaným prémiím za sportovní úspěchy.

K uvedeným částkám se vyjádřilo oficiální prohlášení Ferrari, ve kterém se popírá suma 250 milionů liber jako rozpočet Scuderie Ferrari. „Když se končí sezona, je čas na bilancování. Pro hodnocení sportovní stránky se stačí podívat do výsledkové listiny. Odhady Autosportu o rozpočtech jednotlivých týmů se přetransformovaly do novinářské pravdy. Je škoda, že uvedené sumy jsou jen součástí fantazie a můžou vést k nesprávným závěrům. Bylo by jednoduché popřít uvedenou sumu fakty, ale pravda o našich ekonomických aspektech provozu týmu zůstane důvěrná. Ekonomika týmu, stejně jako naše technologie, jsou pro nás významným faktorem závodění.“

Vytisknout

Diskuze: Ani rozpočet 250 milionů liber nepomohl Ferrari k titulu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 22, poslední 29.11.2013 05:48 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 22 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a design jeho přilby při testech v Bahrajnu

GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Toro Rosso

Berger: Vettel zůstane v Red Bullu ještě pár let

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  3. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

  4. GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud