Týmy si v Brazílii vyzkouší nové pneumatiky pro sezonu 2014

Piquet jr., Nelson

Piquet jr., Nelson | foto: Red Bull Racing

Týmy budou mít možnost vyzkoušet si nové pneumatiky pro sezonu 2014 ještě letos. Stáje dostanou od Pirelli vzorky nových gum během Grand Prix Brazílie, tedy posledního závodu roku.

Ve snaze pomoci týmům se lépe připravit na novou sezonu má Pirelli v plánu dát každému jezdci v Interlagosu dvě sady nových gum. Týmy tak dostanou lepší přehled o tom, jakým směrem se bude vývoj pneumatik vyvíjet. Je už na jezdcích a týmech, jestli je [nové gumy] vyzkouší v prvním nebo druhém tréninku.

Tento nápad se setkal s pozitivním ohlasem ze strany týmů. Pirelli teď už jen čeká na oficiální schválení ze strany FIA. Sportovní ředitel McLarenu, Sam Michael, sice uznává, že nové vozy s motory 1,6l a turbem se budou od těch letošních výrazně lišit, avšak podle něj i tak bude test velmi užitečný.

"Udělali [Pirelli] to samé vloni a tento krok nám poskytl docela užitečné informace. Jasně, letos budeme testovat nové gumy s vozy s motory V8 a odlišnou úrovní přítlaku, ale základní charakteristiky chování dostaneme," říká Michael. Pirelli se mimo tento test v Brazílii snaží protlačit ještě další testy v teplých krajích, které by italskému výrobci pomohli v přípravě na novou sezonu.

Pirelli varovalo, že pokud nebudou týmy ochotny přistoupit na testování, nebudou schopni vyrobit pneumatiky pro nový rok. Podle zdrojů přímo od Pirelli snad mělo dojít v jednáních s týmy k určitému posunu, když i stáje měly uznat, že je zapotřebí v oblasti testů nových gum něco podniknout. Nic konkrétního ale odsouhlaseno zatím nebylo.

Michael navíc podotýká, že jakákoliv další spolupráce s Pirelli by týmům mohla poskytnout před sezonou plnou změn důležité informace a potenciální výhodu: "Více testů se vždy hodí. Pirelli říká, že chtějí testovat. I pro nás je užitečné testovat přímo na trati." 

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu