Pohádková Arábie - Seznamte se s okruhem v Abú Zabí a jeho výzvami (+video)

Petr Hlawiczka, 1. listopadu 2012, 16:00 Google+

O víkendu nás čeká Velká cena Abú Zabí, kterou mnozí přes velkolepé stavby a špičkově vybavený okruh mnozí kritizují kvůli nudnému závodění. Jak vypadá okruh Jas Marina, jaké jsou jeho parametry a technické výzvy?

Počet komentářů:  46 komentářů (Poslední 02.11. 13:52) Napište svůj názor
Sauber

Sauber | foto: Sauber Motorsport AG

Sdílejte článek

Okruh poblíž druhého největšího města Spojených arabských emirátů měří 5 554 metrů, což při 55 kolech, která čekají na vítěze nedělní velké ceny a nejspíše i mistra světa, představuje celkovou vzdálenost 305,355 km.

Povrch dráhy je relativně hladký, proto zde nedochází k vysoké degradaci pneumatik. Vítr na něj občas navane písek z blízkého okolí, proto se během víkendu rychle vyvíjí. Velká cena Abú Zabí se jezdí při západu slunce: začíná se za světla a končí za tmy.

Pro týmy to představuje zajímavou výzvu: mění se vyvážení kvůli klesajícím teplotám asfaltu a pneumatik, kvůli klesající přilnavosti, výrobce motorů pak ovlivňují související změny v tlaku vzduchu. Například během 1. a 3. tréninku dosahuje teplota dráhy 40 °C, ve 2. tréninku, v kvalifikaci a v závodě jen 30 °C, což je třeba brát úvahu při práci na nastavení.

Trať je svým charakterem (množství pomalých (4 pod 100 km/hod) a středně-rychlých zatáček, pouze tři rychlé (2., 3., 20.)) podobná Hungaroringu, obsahuje však dvě dlouhé rovinky. Průměrná rychlost se pohybuje kolem 190 km/hod.

Dvanáct zatáček je levotočivých, pouze devět pravotočivých, jezdí se proti směru hodinových ručiček. Dlouhé rovinky zakončené prudkými zatáčkami (č. 8 a 11). Některé z nich (např. č. 9, 16 a 17) jsou záludné, protože jsou opačně klopené - pilotům v nich občas ustřelí záď jejich monopostů.

mapa
Mapa okruhu v Abú Zabí (zdroj: Formula1.com)

Druhá část trati se vyznačuje sérií pomalejších technických zatáček, které přispějí k průměrné rychlosti 197 km/hod - dle tohoto údaje jde o třetí nejpomalejší trať letošní sezóny. Šestici zatáček s rychlostí průjezdu pod 100 km/hod (více jich má pouze Monako, Singapur a Valencie) vyvažují čtyři (stejně jako v Monze) rovinky, na nichž vozy přesáhnou 275 km/hod. Součet úhlů všech zatáček zde činí 1000 °, což je pod průměrem okruhů letošní sezóny.

Z prvního místa na roštu to je do první zatáčky 300 m. 58,8 % závodu se jede na plný plyn (v kvalifikaci 73 % času jednoho kola, 82 % vzdálenosti), nejrychleji vozy projíždějí čtvrtou (280 km/hod), nejpomaleji sedmou zatáčkou (60 km/hod). Na 1 173 m dlouhé rovince (druhá nejdelší v kalendáři), kterou piloti ujedou s plynem na podlaze za 14 s, dosahují před šikanou č. 8/9 s aktivovaným DRS až 324 km/hod. Aerodynamika přitom vytváří přítlak převyšující 1200 kg.

Týmy zde v nastavení volí vysoký aerodynamický přítlakem (8/10): s vyšším než v předchozí Koreji či v Indii - na zadním křídle se blíží monackému maximu. Nastavení předního křídla určuje zatáčka č. 2 vyžadující nejvyšší přítlak na přední části při průjezdu kola. Cílem je zamezit nedotáčivosti ve vysoké rychlosti.

V zatáčkách č. 8/9 a v posledním sektoru je pro dosažení dobrého času na kolo jezdit agresivně přes obrubníky. Nově byly vyšší oranžové obrubníky nainstalovány v zatáčkách č. 5, 6, 12, 13, 14, 18 a 19, minulý rok byly pouze v šikaně 8/9. Týmy proto musí volit kompromis v nastavení pro dobrou trakci při jejich průjezdu (měkčí zavěšení) a na druhou stranu pro prudké změny směru (tužší zavěšení), např. mezi 11. - 13. zákrutou.

pocasi abu zabi
Předpověď počasí na víkend (zdroj: Formula1.com)

Předjíždění by letos měly usnadnit dvě nezávislé (každá s vlastním místem detekce) DRS zóny nacházející se těsně za sebou na zadních rovinkách mezi 7. - 11. zatáčkou. První z nich je umístěna na dlouhou rovinku mezi zatáčkami číslo sedm a osm, piloti svá křídla budou moci otevírat 390 m za zatáčkou č. 7, což je o 80 m dříve než loni. Časové odstupy se budou měřit 40 m před ní.

Druhá DRS zóna bude následovat hned po první - od vrcholu zatáčky č. 10 až po brzdění do trojice pomalejších zatáček 11 - 13. Detekce pro tuto zónu bude probíhat 50 m za zatáčkou č. 9. Pro jízdu s otevřeným křídlem se v trénincích a v kvalifikaci nabízí 3 250 m (58,5 % okruhu).

Nároky na motor jsou střední. Požadavky na výkon jsou kvůli dvěma dlouhým rovinkám poměrně vysoké, množství pomalých až středně-rychlých zatáček je však snižují. Průměrná rychlost v posledním sektoru klesá na 160 km/hod a většina zatáček se projíždí na druhý či třetí rychlostní stupeň. Zde je zapotřebí dobré ovladatelnosti i odezvy pro krátké dávkování výkonu.

Brzdění motorem musí být při nájezdech do zatáček efektivní kvůli stabilní zádi monopostů, odezva však musí být zároveň zcela správné, protože na dlouhou rovinku, kde se bude dát předjíždět, se vyjíždí z pomalé vlásenky. Kvůli písku  výrobci motorů nasazují

Více je zatěžována převodovka, která musí během jednoho kola 68krát změnit rychlostní stupeň (během závodu 3740krát). Volba rychlostních stupňů je obtížná, protože zadní rovinka vyžaduje dlouhou sedmičku, zatímco v pomalejší druhé části na sebe převodové poměry musí těsně navazovat. Vítr loni dosahoval 15 km/hod.

Pro závod je třeba mít natankováno 150 kg paliva, přičemž v každém kole ho vozy spotřebují kolem 2,5 kg. Spotřeba 10 kg se v čase na kolo projevuje teoreticky zrychlením o nadprůměrné 0,4 sec.

telemetry abu dhabi f1

Telemetrie z loňské kvalifikace - pro zvětšení klikněte (zdroj: Team Caterham F1)

Opotřebení brzd je zde střední, vyžadují však velmi dobré chlazení. Brzdí se na 13 místech, z toho na 4 prudce. Na brzdovém pedálu piloti tráví 1 % času jednoho okruhu. Nejnáročnější je nájezd do zatáčky č. 8, kde musí vozy zpomalit na 129 metrech za 3,06 sekundy o 247 km/hod. Během přetížení 5,93 G na pedál vyvinou tlak 158 kg, výkon brzd dosahuje 2 610 kW.

Pneumatiky jsou na okruhu Jas Marina zatěžovány průměrné. Pirelli veze pro suchý závod stejně jako v roce 2011 měkkou (soft - žlutá barva) a střední (medium - bílá barva) směs. Po aktivaci DRS jsou vertikálně dost zatěžovány přední pneumatiky, což vede k zahřátí jejich povrchu na dlouhé rovince až na 120 °C.

Safety-car během dvou velkých cen vyjížděl pouze jednou - v roce 2010 na začátku po smyku Michaela Schumachera, historická pravděpodobnost jeho nasazení v závodě tedy činí 33 %.

Časová ztráta z průjezdu 360m dlouhou boxovou uličkou činí 16 sekund. Celkový čas včetně zastávky by u těch nejrychlejších měl lehce přesahovat 21 sec. Zvláštností je výjezd z boxů tunelem pod tratí.

Abú Zabí se nachází na úrovni mořské hladiny, proto má nejvyšší průměrný tlak (1013 hPa) ze všech tratí v letošním šampionátu. Motory zde budou disponovat vzhledem k okolnímu tlaku velkou silou - ne jako v následujícím závodě v Brazílii, kde se jejich výkon propadne o 10 % kvůli nadmořské výšce Interlagu (750 m n. m.).


Video: Průjezd okruhem s Fernandem Alonsem (zdroj: YouTube)

Závodní rekord drží Sebastian Vettel, který v roce 2009 ujel kolo zajel za 1:40,279 min. V kvalifikaci byl loni nejrychlejší Lewis Hamilton s časem 1:38,434 min.

 

Údaje z roku 2011

Nejrychlejší časy:
- 1. trénink: 1:40,263 (Button)
- 2. trénink: 1:39,586 (Hamilton)
- 3. trénink: 1:38,976 (Hamilton)
- rozdíl mezi 3. a 1. tréninkem:

- Q1: 1:39,782 (Hamilton)
- Q2: 1:38,434 (Hamilton)
- Q3: 1:38,481 (Vettel)
- rozdíl Q3 - P1: 1,782 s
- rozdíl Q3 - Q1: 1,301 s

- pódium: 1. Hamilton, 2. Alonso, 3. Button
- nejrychlejší kolo závodu: 1:42,612 (Webber)
- nejvyšší rychlost dosažena v závodě: 322,7 km/hod (Pérez)
- vítězná strategie: 2 zastávky (v 16. a ve 40. kole)
- celkový počet zastávek: 40
- celkový počet "normálních"/DRS předjetí: 6/50

 

Ty nejlepší snímky z loňského závodního víkendu v Abú Zabí najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Pohádková Arábie - Seznamte se s okruhem v Abú Zabí a jeho výzvami (+video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 46, poslední 02.11.2012 13:52 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 46 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lewis Hamilton tentokrát zabránil blamáži, ale optimální formu stále nemá

GP USA: Verstappen poprvé vyhrál v Miami kvalifikaci, Leclerc mu šlapal na paty

Daniel Ricciardo dokázal ubránit velmi cenné umístění

SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Force India

Mallya: Hülkenberg je budoucí hvězda

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  3. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  4. GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

  5. SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

  6. GP USA: Verstappen poprvé vyhrál v Miami kvalifikaci, Leclerc mu šlapal na paty

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud