GP LAS VEGAS: Drama do samotného konce s vavříny pro Verstappena

Robert RoBertino Pavelka, 19. listopadu 2023, 09:25 Google+

Naposledy se v Las Vegas formule 1 proháněla v roce 1982 a vítězně cílem projel Michele Alboreto na Tyrrellu. Jak se časy mění dokazuje fakt, že z tehdejšího startovního pole do dnešních časů "přežily" pouze týmy Williams, McLaren, Alfa Romeo a samozřejmě Ferrari.

Počet komentářů:  73 komentářů (Poslední 22.11. 21:03) Napište svůj názor
Sergio Pérez měl na dosah double pro Red Bull, ale podobně jako v Brazílii neuspěl (ilustrační foto)

Sergio Pérez měl na dosah double pro Red Bull, ale podobně jako v Brazílii neuspěl (ilustrační foto) | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Počasí se příliš nezměnilo, i když teplota neznatelně vystoupala na 18°C (trať měla o stupínek víc) - naštěstí se nenaplnily prognózy, že se budeme limitně blížit bodu mrazu. Startovní pole rozdělilo i použití výrobků Pirelli ve škále C5 - C3: tři čtvrtiny vsadily na žlutou směs, proti proudu šli Cunoda a Stroll na nejměkčí; Hamilton, Zhou a Piastri naopak měli na svých vozech bíle označené pneu.

Očekávalo se, co se stane na startu a drama se přeneslo hned do první zatáčky: Verstappen zvnitřku vytlačil Leclerca až za okraj, daleko dramatičtější situace se odehrála ve středu pole. Sainz jr. ťukl do Alonsova levého zadního kola a oba se roztočili, do Fernandova vozu nos k nosu narazil ještě Bottas. Ještě v průběhu prvního kola tak proběhl krátký režim virtuálního safety caru, ten skutečný už diváci na trati viděli od 3. kola, kdy Norrisovi před 12. zatáčkou "ujel" jeho McLaren pod rukama a vycestoval až do bariéry v únikové zóně. Pilot byl v pořádku, vozu chybělo zadní kolo. Hamilton si stěžoval, že nejspíš najel na nějaké trosky a ty mu poškodily přední křídlo.

Restart na začátku 7. kola přinesl především boje v druhé pětici, kde se Haasy marně snažily zabránit propadu, stejně jako Sargeant. Verstappenovi přišla zpráva o penalizaci v podobě pěti vteřin za incident v první zatáčce, což komentoval posměšným "pozdravem" na adresu komisařů. Leclerc se ho dokázal držet a na konci Las Vegas Strip ho dokonce předjel, ovšem Max bezprostředně poté zamířil do boxů, kde si odpykal svůj trest. Leclerc se dlouho držel na středně tvrdé směsi, nakonec zajel do boxů ve 22. kole, ovšem lehce ztratil kvůli problémům s pravým předním kolem. Verstappen se prodíral kupředu a stěžejním se stal jeho duel s Russellem - potkali se 25. kole v zatáčce 12, bohaté na události. Holanďan se dostal dopředu a Russell mu zleva najel do boku. Rozlétly se další trosky a vzápětí podruhé Bernd Mayländer ve svém Mercedesu mohl udělat okružní jízdu kolem hotelů za okraji tratě.

Druhý výjezd využili k výměně Péerz, Verstappen, Stroll, Sainz, oba Haasy a oba Mercedesy. Startovní pole se seřadilo následovně: Leclerc, Pérez, Gasly, Piastri, Verstappen, Ocon, Stroll, Albon, Russell, Sainz, Sargeant, Alonso, Zhou, Magnussen, Ricciardo, Hülkenberg, Hamilton, Bottas a Cunoda. Těsně po restartu ve 27. kole se Russell dozvěděl, že duel s Verstappenem pro něj bude mít následky v podobě penalizace 5 vteřin.

Bitva se pak rozdělila na dvě skupiny - v té první se o vítězství a stupně vítězů prali oba Red Bully, Leclerc a Piastri, druhá bojovala o zbytek bodů. Postupně začal odpadávat jediný McLaren v závodě a gradoval souboj mezi Red Bullem a Ferrari. Leclerc se ve 35. kole dostal před Péreze, ale to už se zezadu blížila raketa v holandských barvách. Max pro sebe rozhodl duel s Gaslym (31. kolo), Piastrim (33.), v 36. kole přespurtoval Checa a o kolo později už vedl. Nejčastěji zdolával své soupeře na Las Vegas Strip, kde byla DRS zóna opravdu dlouhá. Poté se na Leclerca dotáhl i Pérez, ale překonat Ferrari se mu nedařilo. Nakonec mu Leclerc pomohl sám - ve 43. kole nedobrzdil do zatáčky 12 a Mexičan byl rázem na stříbrném stupínku. Monačan však dokázal udržet kontakt a tři kola před cílem už byl zase v DRS režimu. Verstappen možná chtěl pomoci Checovi zpomalením, aby jeho kolega měl rovněž tuto pomůcku k dispozici, ale Ferrari bylo příliš blízko - nakonec Charles v posledním kole odvážným manévrem před zatáčkou 12 Péreze podjel a druhé místo udržel až k cílové vlajce, jíž se tentokrát chopil Justin Bieber. Mexičan tak podruhé po sobě přišel o pozici v samotném závěru závodu...

Russell se po penalizaci snažil eliminovat škody a postupně zdolal Albona (38.), Strolla (48.) a v posledním kole i Ocona, ale trest ho nakonec srazil až na osmou příčku. V Georgeově závěsu se propracovával vpřed i Sainz jr. Po úvodu to vypadalo bledě a ze zídky dokonce přišla znepokojivá zpráva, že se vůz přehřívá a mohlo by to skončit jeho odstavením. Nakonec se Španěl ze 17. místa, kam spadl po zastávce ve 3. kole dokázal také posouvat - i on si poradil s Albonem (40.), Gaslym (44.) a v závěru se dotáhl těsně za Strolla, ale už mu chyběl čas.

Astony dokázaly vydobýt z ničeho maximum. Alonso musel už po prvním kole do boxů vyměnit poškozený přední spoiler, ale ukázal své schopnosti a zkušenosti. Ve skupince Russell, Sainz jr., a Hamilton si dokázal dlouho držet svou pozici a Lewis, finišující ze všech sil, byl jediný, komu ve 47. kole nedokázal odolat.  Stroll také vytěžil co se dalo a důležité pro něj bylo předjetí Gaslyho (41. kolo). S Russellem se příliš nezabýval, protože věděl, že George bude odečítat pět vteřin, soustředil se na udržení Sainze jr. za sebou a to se mu na cílové čáře povedlo.

Alpiny se v druhé fázi závodu objevily hodně nahoře, ale zatímco Ocon dokázal držet krok s TOP 5, Gasly se postupně propadal stále více dozadu. Nakonec vypadl i z bodované desítky, když ho dvě kola před cílem pokořil Piastri. Ten se dlouho držel na výborném 4. místě, ale ve 44. kole životnost jeho pneumatik byla na nule - zastávka byla nevyhnutelná a vedle bodu útěchy za 10. místo čekal Australana ještě druhý za nejrychlejší kolo. A to přečkal bez větších následků i malý ťukanec s Hamilton v 17. kole - kde jinde než v zatáčce 12. Hamilton si z něj odnesl tak obávaný "plíživý plattfuß" a než se dostal do boxů, tak také přišel o rozhodující čas, který mu zabránil v posunu do poloviny bodově ohodnocených příček.

Zklamáním skončil závod pro týmy, doufající v bodový zázrak. Williams vůbec nevyužil vynikající startovní pozici a jeho piloti se propadali stále níž. Sargeant vůbec neměl šanci, Albon se alespoň dlouho bránil na konci TOP 10, ale pak se i on evidentně potýkal s odcházejícími pneumatikami Zcela bezvýrazná byla AlphaTauri, Cunodovi jeho strategie na  měkké směsi nepodařila (Stroll ji vzdal už ve třetím kole, kdy měnil pneumatiky pod SC na trati) a Ricciardo na tom nebyl o mnoho lépe. Haasy chvíli chovaly naději na body, Magnussen se dokázal se soupeři několikrát solidně popasovat, ale i pro ně visely spásné bodíky příliš vysoko. Zhou se shodou okolností vyšvihl v jednu chvíli na sedmé místo, ale velice rychle zase z TOP 10 vypadl a Bottas doplatil na úvodní skrumáž.

Max Verstappen zpěvem hitu Elvise Presleyho (nebo také ZZ Top) - jak jinak - Viva Las Vegas oslavil jedenadvacáté vítězství týmu v tomto ročníku, ale hrdinou byl bezesporu Charles Leclerc - ostatně jako pilota dne ho zvolilo 21 % hlasujících. Takže i zpěvačka Rihanna s červenými sluchátky Ferrari na uších mohla mít důvod k úsměvu.

GP Las Vegas (Las Vegas)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 251:29.08,289
2. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 18+ 2,070
3. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 15+ 2,241
4. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team 12+ 18,665
5. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco Cognizant 10+ 20,067
6. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 8+ 20,834
7. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 6+ 21,755
8. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 4+ 23,091
9. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco Cognizant 2+ 25,964
10. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team 2+ 29,496
 
 
11. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team  + 34,270
12. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  + 43,398
13. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team  + 44,825
14. 33 Daniel RICCIARDO ausScuderia AlphaTauri  + 48,525
15. 24 Guanyu ZHOU chnAlfa Romeo F1 Team Stake  + 50,162
16. 2 Logan SARGEANT usaWilliams Racing  + 50,882
17. 77 Valtteri BOTTAS finAlfa Romeo F1 Team Stake  + 1:25,350
18. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri  defekt
19. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team  defekt
20. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team  nehoda
 
 Nejrychlejší kolo:
  81 Oscar PIASTRI McLaren MCL60
Mercedes M14
Pirelli   1:35,490
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP LAS VEGAS: Drama do samotného konce s vavříny pro Verstappena

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 73, poslední 22.11.2023 21:03 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 73 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Max Verstappen si dojel pro vítězství v závodě v Brazílii

PROHLÁŠENÍ po závodě: "To byla zábava", shodují se jezdci

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  5. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud