Jaké jsou technické parametry a výzvy indického okruhu? (+ video)

Petr Hlawiczka, 24. října 2012, 07:00 Google+

Sedmnáctý díl letošní sezóny Formule 1 bude hostit Indie, jejíž okruh představuje pro týmy jedinečné výzvy. Letos se již nebudou muset spoléhat pouze na data ze simulací jako minulý rok, kdy se zde jel na čerstvě dostavěné trati vůbec první závod.

Počet komentářů:  5 komentářů (Poslední 27.10. 09:56) Napište svůj názor
gp indie

gp indie | foto: Renault Sport F1

Sdílejte článek

Délka Buddhova mezinárodního okruhu, který se nachází nedaleko hlavního města Dillí, činí 5 125 metrů. Na účastníky Velké ceny Indie, jež bude čítat 307,249 km, čeká v neděli celkem 60 kol. Piloti si rychlý okruh v Indii pochvalují - hodnocení Buttona, Hamiltona či Vettela najdete zde.

Trať nabízí 16 zatáček (7 levotočivých, 9 pravotočivých), jež se projíždějí ve směru hodinových ručiček. Průměrná rychlost nejrychlejšího kvalifikačního kola loni přesáhla vysokých 219 km/hod. Přilnavost na okruhu loni velmi rychle rostla, časy během tréninků klesly o 2 s, degradace pneumatik přitom klesala.

Zatáčky se projíždějí průměrně rychlostí 155 km/hod. Zajímavá je klopená zákruta se dvěma vrcholy (č. 10 a 11), které připomínají slavnou zatáčku č. 8 z Istanbulu. Projíždí se po dobu 8,2 sekundy sice pomaleji (170 - 210 km/hod vs. 270 km/hod v Istanbulu, kterého se možná příští rok znovu dočkáme místo závodu New Jersey), inženýři zde přesto očekávají podobná boční přetížení a tlak na pneumatiky jako v Turecku. Tento úsek je lemován tribunou pro 13 000 diváků skýtající krásný výhled na celý okruh.

Monoposty na třech místech překonají rychlost 285 km/hod, nejrychlejší je zatáčka č. 12, kterou projedou ve 255 km/hod. Nejvyšší boční přetížení dosahuje 3,8 G v zatáčce č. 13. Devět z deseti zatáček v úseku od č. 5 po č. 14 se projíždějí v rychlostech 200 - 250 km/hod. Rychlost klesá pod 100 km/hod pouze na třech místech, nejvíce v zatáčce č. 3 (70 km/hod).

mapka
Mapa okruhu (zdroj: F1 Racing)

Z pohledu nastavení trať vyžaduje vysoký aerodynamický přítlak podobně jako v Koreji (úrovně jako v Suzuce či v Barceloně) zejména kvůli středně až velmi rychlým zatáčkám ve druhém a třetím sektoru. Při optimalizaci nastavení bude brán velký zřetel na trakci a dobré změny směru ve středně-rychlých zákrutách, zavěšení je spíše tužší.

Maximální rychlost po 14 s plného plynu před brzděním do čtvrté zatáčky na konci 1 120 m dlouhé rovinky by měla dosahovat až 324 km/hod s otevřeným křídlem (310 km/hod s neaktivovaným). Uprostřed ní dráha klesá.

V tomto místě končí druhá, kolem 500 m dlouhá DRS zóna, v níž se také pojedou naplno nejdelší úsek - 14,5 sec s plynem na podlaze. Pro Velkou cenu Indie FIA stanovila zóny dvě - ta první se nachází na startovní/cílové rovince a letos bude o 80 m delší než loni, kdy se zde stejně moc nepředjíždělo.

První DRS zóna začíná 36 m za zatáčkou č. 16, detekce probíhá  10 m za zatáčkou č. 15; druhá DRS zóna začíná 430 m za zatáčkou č. 3, před níž se 16 m měří odstupy. Během tréninků a kvalifikací budou moci piloti jezdit s aktivovaným křídlem po 55 % (2 837 m) jednoho kola, což se podobá Spa. Díky DRS by předjíždění na 20 m široké dráze neměl být problém.

pocasi
Předpověď počasí na víkend
(zdroj: formula1.com)

Z pohledu motoru je třeba sladit požadavek na výkon na dlouhých rovinkách společně s dobrou ovladatelností v pomalejších zatáčkách uprostřed okruhu a táhlými zatáčkami pod ustáleným plynem. Naplno se pojede 64 % vzdálenosti (55 % času) jednoho okruhu.

Prach na trati a znečištěné ovzduší mají škodlivý vliv na výkonnost vzduchového filtru, což dodavatelé pohonných jednotek během prvních dvou tréninků pečlivě monitorují.

Pro závod bude třeba natankovat nadprůměrné množství paliva 161,6 kg, což důkladně prověří velikost palivových nádrží týmů, zvláště při využívání horkého foukání. Je proto celkem možné, že v Indii opět uvidíme piloty odstavující monoposty hned po projetí cílem.

Spotřeba se bude pohybovat kolem 2,5 kg na kolo, na startu je třeba mít v nádrži kolem 160 kg. Úbytek 10 kg paliva by se měl projevit zrychlením 0,35 s/kolo (bez ohledu na degradaci pneumatik).

Na piloty v Indii také číhají zajímavá převýšení: ze zatáčky č. 1 do zatáčky č. 3 vystoupají o o 14 m, což přispívá k vyšší penalizaci za množství paliva (neboli 10 kg benzínu zbrzdí více, než na jiných tratích). Okruh samotný se nachází ve výšce 190 m n. m.

button - webber
Souboj Buttona s Webberem na konci dlouhé rovinky (foto: Red Bull Racing), další fotografie z loňské Velké ceny Indie najdete zde

Převodovka v závodě mění rychlostní stupeň 58krát během jednoho kola, za celou velkou cenu to musí zvládnout 3480krát. Kvůli dlouhé rovince tráví piloti hodně času se zařazeným 7. rychlostním stupněm.

Opotřebení brzd je průměrné, využívají se po 11 % jednoho kola. Brzdí se na 11 místech, prudce pouze na dvou. Nejvíce před zatáčkou č. 4, kde musí během 2,04 sekundy na 107 metrech vozy zpomalit o 207 km/hod, výkon brzd při tom dosahuje 2 503 kW. Piloti musí na brzdový pedál vyvinout sílu 152 kg, k čemuž jim pomáhá přetížení 5,74 G.

Pirelli přiveze stejně jako minulý rok měkkou (soft, žlutá barva) a tvrdou (hard, stříbrná barva) pneumatiku. Letos jsou však směsi měkčí, což se projeví ve velobě strategií. Rozdíl v časech na kolo by mezi nimi mohl v kvalifikaci dosahovat 0,7 sec. Opotřebení pneumatik je průměrné, k jejich dobrému fungování pomáhají vyšší okolní teploty v Indii.

Zatáčky č. 10 a 11 dají pořádně zabrat zejména levé přední pneumatice, což bude nejvíce omezujícím faktorem nedělního závodu. Očekávají se 2 zastávky, safety car loni nevyjížděl.


On-board video: Průjezd okruhem s Nicem Rosbergem

Průjezd 414 m dlouhou boxovou uličkouzabere 14,9 vteřin, čas včetně zastávky by se tedy měl pohybovat kolem 20 sec. Kolo se zastávkou je oproti normálnímu průjezdu okruhu o 22 s delší. Z první pozice na roštu je to do první zatáčky jen 230 m - třetí nejkratší vzdálenost šampionátu po Monaku a Valencii - na startu se toho díky KERSu tedy moc získat nedá.

Nejrychlejší kolo závodu - 1:27,249 min - předvedl Sebastian Vettel, jenž byl minulý rok nejrychlejší také v kvalifikaci: 1:24,178 min.

 

Údaje z roku 2011

Nejrychlejší časy
- 1. trénink: 1:26,836 (Hamilton)
- 2. trénink: 1:25,706 (Massa)
- 3. trénink: 1:24,824 (Vettel)
   rozdíl P1 - P3: 2,012 s

- Q1: 1:26,189 (Petrov)
- Q2: 1:24,657 (Vettel)
- Q3: 1:24,178 (Vettel)
   rozdíl Q1 - Q3: 2,011 s
   rozdíl P1 - Q3: 2,658 s

Počet zastávek: 46
Počet "normálních"/DRS předjetí: 4/14
Přehled loňských zastávek v boxech a strategií: zde

Vytisknout

Diskuze: Jaké jsou technické parametry a výzvy indického okruhu? (+ video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 5, poslední 27.10.2012 09:56 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 5 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Caterham

Van der Garde se opět sveze s Caterhamem, v Indii nastoupí do úvodního tréninku

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud