Čím je zajímavá Valencie a jaké jsou technické parametry přístavního okruhu (+ video)

Petr Hlawiczka, 20. června 2012, 16:00 Google+

Čím je zajímavý okruh ve Valencii a jaké technické výzvy skýtá dějiště nedělní Velké ceny Evropy pro týmy Formule 1? Kolik paliva zde monoposty spotřebují a kdo zde drží rekord?

Počet komentářů:  13 komentářů (Poslední 22.06. 16:39) Napište svůj názor
McLaren

McLaren | foto: McLaren

Sdílejte článek

Jedno kolo na městském okruhu ve Valencii, kde se jezdí Velká cena Evropy od roku 2008, měří 5419 m a během nedělního závodu jej vítěz bude muset absolvovat 57krát, což činí celkem 308,883 km.

Tento úzký městský okruh, který se jezdí stylem brzda-plyn, má nejvyšší počet zatáček ze všech tratí v šampionátu - rovných 25. Jedenáct z nich je levotočivých, čtrnáct pravotočivých. Deset z nich se projíždí na 1. - 3. rychlostní stupeň relativně nízkými rychlostmi.

Jezdí se ve směru hodinových ručiček, a přestože průměrná rychlost dosahuje vysokých 198 km/hod, průměrná rychlost průjezdu zatáček činí pouze 86 km/hod (méně než v Monaku) a časy na jedno kolo se pohybují kolem 100 vteřin.

Asfalt je hladký a kluzký, úroveň přilnavosti nízká, během víkendu se ale s pogumováním výrazně zlepšuje. Obrubníky ani hrboly nepředstavují problém, proto je možné volit velmi nízkou světlou výšku než obvykle - kvůli jízdě přes obrubníky je však nutné monitorovat opotřebení dřevěné kluzné desky pod podlahou.

Vyvážení auta a volbu sedmého rychlostního stupně může negativně ovlivňovat i proudění vzduchu od moře. Kvůli vysokým okolním teplotám vzduchu jsou požadavky na chlazení monopostů velmi vysoké.

Přes pomalé zatáčky týmy ve španělském přístavu volí kvůli dlouhým rovinkám (tvoří 45 % okruhu) střední až vyšší aerodynamický přítlak. V nastavení jde o kompromis, důraz je kladen na přilnavost v pomalých zatáčkách, stabilitu při brzdění a přejezd obrubníků, které nejsou vysoké, a zavěšení je proto spíše měkčí.

map
Mapa okruhu ve Valencii s vyznačením dvou DRS zón
(zdroj: FIA)

Podobně jako v předchozím závodě v Kanadě se i zde FIA odebrala druhou DRS zónu. Letos je o 70 m delší a začíná 215 m za zatáčkou č. 10 (za mostem). Místo detekce se bude nacházet před mostem, resp. 130 m před zatáčkou č. 8 v místě, kde končí první sektor.

Vozy na rovinkách díky DRS dosahovat maximálních rychlostí kolem 325 km/hod (315 km/hod bez DRS). Předjíždění je zde obtížné. Nejrychleji se projíždí "zatáčky" 23 a 24 - 295 km/hod, nejpomaleji ta poslední (25.): 65 km/hod. Nejvyšší souvislé přetížení zažívají piloti v zatáčkách 19 a 20: 2,7 G po dobu 2 sekund.

Okruh je podobný Montrealu v tom, že jezdci prudce brzdí na jedenácti místech většinou do pomalých zatáček. Opotřebení brzd je tedy vysoké, jen o málo nižší než v Montrealu. Na brzdě tráví piloti 18 % času jednoho kola.

Nejtvrdší brzdění čeká na piloty před zatáčkou č. 12 na konci DRS zóny: na pedál musí vyvinout tlak až 157 kg, přičemž na ně působí přetížení 5,92 G. Při zpomalení o 230 km/hod brzy dle společnosti Brembo produkují výkon 2 481 kW.

pocasi
Předpověď počasí na víkend
(zdroj: formula1.com)

Devět z 25 zatáček relativně pomalých zatáček má obdobnou rychlost jejich průjezdu, což stěžuje optimalizaci mapování motoru. Velmi důležitý je výjezd ze zatáček č. 2, 10, 17 a 25 - a tudíž i krouticí moment motoru a jeho ovladatelnost při nižších rychlostech, aniž by byl příliš kompromitován maximální výkon.

Na první rychlostní stupeň se v každém kole podřazuje ve čtyřech až pěti místech - v zatáčkách č. 8, 10, 17 a 25. Mezi 18. - 20. zatáčkou na piloty působí přetížení 2,5 G po dobu 3 sekund.

Důležitý bude i maximální výkon, jelikož na plný plyn zde piloti jedou 69 % okruhu. Nejdelší úsek na plný plyn začíná v zatáčce za mostem: měří 970 m a monoposty jej urazí za 12 sekund. Převodovka během jednoho kola přeřadí téměř 64krát, za celý závod potom 3648krát. (více o převodovkách nejen ve Valencii zde).

Spotřeba paliva se pohybuje vysoko - kolem 2,7 kg/kolo, vozy musí mít na startu závodu v nádrži 154 kg benzínu. Úbytek 10 kg paliva se projevuje o 0,31 sec rychlejšími časy na kolo.

drs_valencia
Začátek DRS zóny za raritou F1 - pohyblivým mostem přes přístav
(foto: Sahara Force India)

Pirelli s sebou letos již počtvrté veze měkkou (soft, žlutá barva) a středně-tvrdou (medium, stříbrná) směs. Díky letošní úpravě si budou ve výkonnosti blíže než loni, očekávaný rozdíl činí 0,7 sec/kolo v kvalifikačním režimu. Okruh je k pneumatikám náročný (4/5).

Degradace měkké směsi by se měla objevit po 18 kolech, u středně-tvrdé směsi po zhruba 25 kolech. Týmy se v práci s pneumatikami zlepšují, letos obvykle vydrží o 4 - 5 kol více, proto se většinou setkáváme s o jednou zastávkou méně (dá se očekávat, že i ve zbývajících závodech se bude stavět jednou - dvakrát).

Stratégové budou u předních týmů volit většinou dvě zastávky, u týmů s menším přítlakem a šetrnějšími vozy (Lotus či Sauber) se dá předpokládat pouze jedna zastávka. Riziko vyjetí safety-caru je vzhledem k trati lemované zdmi a několika slepým zatáčkám vysoké - loni však do cíle dojelo poprvé v historii všech 24 vozů.

Ztráta plynoucí z průjezdu 243 metrů dlouhou boxovou uličkou místo plnou rychlostí po závodní dráha ve Valencii činí 16 sekund vteřin (21 sec včetně zastávky). 


Fernando Alonso popisuje průjezd Valencií (zdroj: Youtube)

Závodní rekord zde drží nejrychlejší Timo Glock s Toyotou z roku 2009 - 1:38,683 min, Sebastian Vettel byl během loňského závodu o 3,2 sec pomalejší (1:41,852 min). Kvalifikaci minulý rok vyhrál také Vettel časem 1:36,975 min (o 0,6 sec rychleji než v roce 2010).

Údaje 2011
1. trénink - 1:40,403 min (Webber)
2. trénink - 1:37,968 min (Alonso)
3. trénink - 1:37,258 min (Vettel)

Q1 - 1:38,413 min (Massa)
Q2 - 1:37,305 min (Vettel)
Q3 - 1:36,975 min (Vettel)

Rozdíl Q3 - P1: 3,428 sec
Rozdíl Q3 - Q1: 1,438 sec

Počet zastávek: 65
Počet "normálních" předjetí: 5
Počet DRS předjetí: 22

Vytisknout

Diskuze: Čím je zajímavá Valencie a jaké jsou technické parametry přístavního okruhu (+ video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 13, poslední 22.06.2012 16:39 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 13 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Pirelli

Pneumatiky po roce 2013: Pirelli chce v F1 zůstat

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud