Massa měl letět domů, místo toho však kvůli svým výkonům míří do Maranella

Petr Hlawiczka, 28. března 2012, 06:55 Google+

Rozdíly ve výkonnosti mezi Felipem Massou a jeho týmovým kolegou Fernandem Alonsem jsou v úvodu letošní sezóny markantní. Brazilec proto místo domů míří do Maranella, kde bude analyzovat předchozí závody a pracovat na své výkonnosti.

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 28.03. 18:38) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Fernando Alonso absolvoval dvě schůzky s prezidentem Ferrari Lucou di Montezemolem – jednu dlouhou v pondělí a druhou včera, kdy se také zúčastnil ceremoniálu zvedání vlajky před bránou do továrny po svém vítězství ve Velké ceně Malajsie, čímž zvýraznil výkonnostní rozdíl mezi sebou a svým týmovým kolegou, který stal naposledy na podiu v roce 2010.

„Dobře si vzpomínám, že před čtyřmi lety, přesně po Velké ceně Malajsie, kterou vyhrál Kimi Räikkönen, byl Felipe ve víceméně stejné situaci jako dnes. Noviny si žádaly jeho okamžitou náhradu a on díky podpoře týmu dokázal zareagovat tím nejlepším možným způsobem – vyhrát dva nebo tři další závody,“ vzpomíná Stefano Domenicali.

"Vzpomínáme si, jak ta sezóna dopadla, když se Brazilec vlastně stal mistrem světa, byť to bylo jen na několik vteřin, přičemž jsme získali náš šestnáctý konstruktérský titul.“

Šéf závodního týmu Scuderie nyní potvrzuje  změnu plánu Brazilce, který zamířil do továrny, aby řešil své problémy: “Místo toho, aby letěl domů do Brazílie za svou rodinou, bude v Maranellu pracovat se svými inženýry. V klidu zanalyzují vše, co se přihodilo v posledních dvou závodech, aby přišli na to, proč nebyl schopen podat takové výkony, jakých je schopen. To je projev toho správného ducha a my jsme zde kvůli tomu, abychom mu pomohli."

massa
Felipe Massa s letošním Ferrari F2012 (foto: Scuderia Ferrari)

Ferrari je vůči Massovi nebývale shovívavé a trpělivé. Poté, co mu v Malajsii poskytlo nové šasi, zaostával za Alonsem před závodem průměrně o 4 desetiny – což je sice méně než v Austrálii, ale stále mnohem víc, než se od něj očekává. Během schůzek v Maranellu se tentokrát zřejmě již dozví, že trpělivost jeho šéfů není bezbřehá.

Dalším chmurné mraky nad hlavu Massy přivolal svým nedělním výkonem Sergio Pérez, který jej zřejmě jednou nahradí. Za mokra jezdil velmi vyspěle. Mnoho pozorovatelů si žádá jeho přestup k Ferrari již před příštím závodem v Číně. Pro to, aby co nejdříve dostal šanci, se vyslovil také šéf McLarenu Martin Whitmarsh.

Jedná se však o velmi nepravděpodobný krok. Ferrari dá zřejmě Massovi ještě šanci s novým vozem, Péreze by si vyzkoušelo nejdříve zřejmě až při testování v Mugellu na počátku května. Je však otázkou, nakolik rozumným krokem by to pro mladého Mexičana bylo, protože F2012 je obtížně ovladatelným vozem.

Důležitější než jeho situace je však řešení problémů s vozem F2012. Podle inženýrů z konkurenčních týmů bude velmi obtížné ho dostat na úroveň McLarenu, který nyní udává tempo. Důvodem je zřejmě radikální změna předního zavěšení, kde Ferrari letos využilo jako jediný tým pull-rod, který se neprokazuje být tak efektivní jako push-rod (více o slabinách letošního Ferrari v analýze zde).

„Víme, že máme nestabilní auto. Takové, které nám toho v určitých momentech dává hodně, a při jiných zase mnohem méně,“ řekl Domenicali. S tím souhlasí také technický ředitel Pat Fry: „Zdá se, že F2012 se chová velmi odlišně v závislosti na podmínkách. V tomto závodě byly chvíle, kdy byl vůz konkurenceschopný, při jiných se trápil. Nyní musíme najít ty chybějící desetiny.“

massa
Felipe nezamířil za svou rodinou do Brazílie, nýbrž do Maranella (foto: Scuderia Ferrari)

Změna týmu uprostřed sezóny bez testování by pro Péreze, který má v F1 pouze jednoleté zkušenosti, by byla velmi riskantní. Připočtěme si k tomu výkonnost Alonsa ve druhém voze, čímž by laťka pro jezdce Sauberu byla nasazena velmi vysoko. Možná by bylo lepší počkat a začít kariéru v Maranellu s rudým vozem. Navíc jedním z výsledků jednání o nové Concordské dohodě může být prosazení Montezemolova návrhu na více testování.

Pokud se Felipe nerozhodne tým sám opustit, bude konečné rozhodnutí na Ferrari. Současná situace kolem Ferrari je jednou z dalších vzrušujících zápletek letošní Formule 1. Čekají nás vzrušující závody, v nichž bude zajímavé sledovat výkony výše jmenovaných jezdců v dalších závodech.

Vytisknout

Diskuze: Massa měl letět domů, místo toho však kvůli svým výkonům míří do Maranella

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 28.03.2012 18:38 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

Brawn: Všichni z DRS dostáváme ne o 5, ale o 20 km/hod více. Jak to?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  3. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud