Safety car může ve Valencii zkazit celý závod

GP Evropy (Valencie)

GP Evropy (Valencie) | foto: www.valenciastreetcircuit.com

Dobrá strategie je klíčem k úspěchu. Stratégové týmů vždy před závodem zahrnují do taktiky různé aspekty, které mohou do jízdy zasáhnout. Nejčastěji mezi ně patří safety car.

Pokud se podíváme zpětně do historie, zjistíme, že hodně práce nemíval safety car v Monte Carlu, nýbrž v Montrealu. Kanadský okruh je velmi rychlý a když jeho profil z části lemuje zeď, není prostor pro chybu. Podobně bude vypadat i závod ve Valencii.¨

Dráha je obehnána zdí, navíc je na městský okruh velmi rychlá, takže většina týmů počítá s častým výjezdem safety caru. Dokonce ani není jasné, jak dlouho budou žluté fáze trvat, nikdo neví, kolik času budou traťoví maršálové potřebovat k odstranění monopostu.

Stratégové budou mít co na práci, Formule 1 vstupuje do neznámých vod. Ale některé týmy mohou z této situace těžit. „Pro týmy jako jsme my, to může být výhoda,“ řekl technický ředitel Force India Mike Gascoyne. Pro Force India nebo Toro Rosso stačí opatrně číhat v pozadí a využít příležitosti.

Naopak týmům, které bojují o přední pozice, výhoda padá. „Bohužel v těchto dnech, s pravidlem safety caru, vás může zpomalovací vůz velmi ovlivnit,“ řekl Mark Webber, jenž chce Red Bullu vybojovat čtvrté místo v poháru konstruktérů.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu