Blíží se konec McLarenu?

McLaren

McLaren | foto: McLaren

Německá automobilka uvažuje nad vzkříšením svého slavného týmu Formule 1. Jednání mezi McLarenem a Mercedesem již mají probíhat.

Současný tým McLaren Mercedes se sídlem ve Wokingu je vlastněn třemi majiteli, z nichž žádný nevlastní nadpoloviční většinu. Ron Dennis, současný šéf týmu, kontroluje 30% akcií, podobně jako spolumajitel Mansour Ojjeh. Automobilka Mercedes vlastní balík zbývajících 40% akcií.

„Odkoupení zbývajících akcií je možností, o které Mercedes uvažuje. Není tajemstvím, že Mercedes o koupi McLarenu zájem má,“ přiznal šéf sportovního oddělení Mercedesu Norbert Haug.

Fungující symbiózu týmu narušil krok německého rivala BMW. Po nezdaru spolupráce s Williamsem a odmítnutí Sira Franka vlastní tým automobilce prodat, koupilo BMW raději soukromý tým Sauber.

Po vzniku samostatného týmu BMW a koupi týmu BAR japonskou Hondou je McLaren Mercedes jediným továrním týmem, který není plně kontrolován výrobcem automobilů.

Samotný Stuttgart připustil, že o McLaren zájem má, stáj Mercedes by pak zůstala pod vedením Rona Dennise, jemuž by jako dosud asistovali Martin Whitmarsh a Norbert Haug. Z Německa však vzešly zprávy, jež naznačují svržení Dennise Haugem.

Hlavní šachovou figurou se zdá být Mansour Ojjeh. V případě jeho akcií v rukou Mercedesu by totiž Dennis nemohl nesouhlasit s prodejem. Jako menšinový vlastník by nejen přišel o možnost rozhodování, ale také by jeho 30% podíl ztratil výrazně na ceně.


Foto: McLaren Mercedes

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu