Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Číně a jak velkou hrozbou bylo Ferrari?

Petr Hlawiczka, 14. dubna 2015, 16:00 Google+ Týmoví kolegové

Jak si ve vzájemných duelech vedli během závodního víkendu v Šanghaji týmoví kolegové a jaké je mezi nimi skóre po třech letošních podnicích?

Počet komentářů:  14 komentářů (Poslední 16.04. 10:07) Napište svůj názor
Souboj Red Bullů

Souboj Red Bullů | foto: Infiniti

Sdílejte článek

Kvalifikace
U Mercedesu došlo k těsné bitvě, kterou o 42 tisícin sekundy vyhrál Hamilton a získal letošní třetí pole-position. Rosberg byl po svém pokusu frustrovaný, trochu jej rozhodilo popohánění k tomu, aby v Q3 uspíšil nájezd do měřeného kola.

Ferrari postoupilo do poslední části s oběma vozy, Räikkönen ale na Vettela ztratil přes půl sekundy a prohrál potřetí za sebou. Fin stěžující si na nestabilní přední část v rozhodujícím kole udělal chybu ve třetí zatáčce, protože neměl dostatečně zahřáté pneumatiky.

Williams se po zklamání v Malajsii dostal na čtvrté a páté místo, v kvalifikacích je letos zatím suverénní Massa, jenž předvedl výborný výkon. Bottas se trápil se stabilitou, nepomohla mu ani úprava tlaku v pneumatikách a v Q3 zaostal za spokojeným Brazilcem o dvě desetiny.

U Red Bullu tentokrát do Q3 postoupil Ricciardo, který byl o čtvrt sekundy rychlejší než jeho týmový kolega Kvjat. Podobná situace vyvstala u Lotusu, kde Grosjean nad Maldonadem vede také 3:0, jejich duel byl však vyrovnanější - Francouz do finále postoupil rozdílem 71 tisícin sekundy.

Do elitní desítky se dostaly také oba Saubery. Nasr o desetinku překonal Ericssona a skóre otočil ve svůj prospěch na 2:1. V sobotu bylo slabší Toro Rosso, které jako jediné nenasadilo nový software pro ECU (SR711). Verstappen překonal Sainze o 0,145 sekundy a vede 2:1. Třináctá a čtrnáctá pozice však kvůli chybám pilotů neodrážely skutečnou rychlost vozu.

U Force Indie se letos poprvé dočkal Pérez poté, co Hülkenberg překvapivě vypadnul po sérii drobných chyb hned v první části. Do té prostřední se nedostaly ani McLareny, jak původně doufaly. Button potřetí pokořil Alonsa, a to nejtěsnějším rozdílem ze všech týmových kolegů - rozhodly 4 tisíciny sekundy.

Marussie jsou beznadějně vzadu, byť se do limitu 107% vlezly s přehledem. Poprvé v sobotu nasadili oba vozy. Uspěl Stevens, který má oproti nováčkovi Merhimu k dobru cenné zkušenosti z minulé sezóny.

Více se o výkonnosti jezdců v kvalifikaci můžete dozvědět v sobotní analýze nejrychlejších sektorů (nejrychlejší sektory závodu zde).

cina - kvalifikace
Tabulka č. 1 - Porovnání kvalifikačních výkonů

Závod
V neděli si suverénně počínal Hamilton, který chvíli živil naděje fanoušků na změnu pořadí, jako tomu bylo v Malajsii. Před svou druhou zastávkou na to však přitlačil a bylo jasno, že Ferrari v Číně na Stříbrné šípy mít nebude. Na Lewise neměl ani Rosberg, který si na tiskové konferenci stěžoval na příliš pomalé tempo svého týmového kolegy, kvůli kterého se dostal pod tlak Vettela.

Scuderia je ale Mercedesu blíže, ten nyní při závodech takové pohodlí jako minulý rok nezažívá a musí být ve střehu. Nemá ani takový široký prostor pro dvě hodně odlišné strategie svých pilotů, protože Vettel je velmi blízko na to, aby tu pomalejší ihned využil.

Proto německý tým už nemůže pro některý ze stintů nasadit odlišnou směs, jako tomu bývalo minulý rok, když měli osmi či vícesekundový náskok. Rudý vůz je zezadu hlídal jen s dvouvteřinovým odstupem.

Ferrari v Šanghaji scházel přítlak i výkon motoru. V nastavení se to snažil řešit nižším přítlakem, aby neztrácel moc na rovince, chyběl ale v zatáčkách. Nedokázalo také rychle zahřát tvrdší směs po výjezdech z boxů, proto Vettelovy pokusy o podseknutí nefungovaly ani náznakem.

cina - nejrychlejsi kola
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Konfigurace čínské trati také zvýraznila, jak náročná je jízda za soupeřem: vůz má méně přítlaku, pneumatiky se začnou smýkat, přehřívat a rychle odcházejí. Předjíždění v Číně je na dlouhé rovince jednoduché, jenže to vychází z dobré trakce v dlouhé otevírající se zatáčce č. 13. Zdá se, že u letošních pneumatik Pirelli se nedá šetřením vytvořit dostatečná výhoda pro předjetí. Proto piloti udržovali větší vzdálenosti.

"Tady opravdu nemůžete jezdit na skutečném limitu. Jezdíte o několik desetin, možná o půl sekundy pomaleji na začátku stintu, protože kdybyste jeli na maximum, tak byste v dalším kole byli o sekundu pomalejší a o kolo později by už pneumatiky byly zničené. Takže je těžké posoudit ten optimální limit," řekl Hamilton.

Vettela se v polovině závodu inženýr zeptal: "Mohl bys jezdit mnohem rychleji než teď?" "Ne o moc," odpověděl pilot Ferrari. "Dostanu se pak do špinavého vzduchu a zničím si pneumatiky," vysvětloval.

Jejich konstrukce se letos trochu změnily. Dobře to šlo vidět u Räikkönena, který se kvalifikoval až za Williamsy. Dokázal je předjet hned v prvním kole, pak si o dvě kola protáhl první stint a o čtyři druhý, v souboji s Vettelem to ale  nesehrálo žádnou větší roli, jak jsme pozorovali minulý rok.

Kimi uvedl, že mu výjezdu safety car tři kola před koncem překazil šanci na předjetí, jenže Sebastian měl stejně dostatek rychlosti na to, aby si svou pozici pohlídal. Fin by potřeboval měkčí pneumatiky nebo středně-tvrdou směs, která by toho za sebou měla alespoň o osm kol méně než ta u jeho týmového kolegy.

cina - cista prumerna rychlost
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez úvodní fáze za safety carem a nájezdů do/výjezdů z boxů)

Oba Williamsy projely cílem za Mercedesy a Ferrari, zajímavá však byla poznámka závodního inženýra gratulujícího Bottasovi k tomu, že "skončili před některými rychlejšími vozy." V průběhu velké ceny to sice kvůli provozu patrné nebylo, ale Grosjeanův Lotus podle nich měl lepší tempo.

U Toro Rosso byla škoda odstoupení Verstappena krátce před cílem. Max předváděl velmi vyspělou jízda, nádherné předjížděcí manévry a žádné chyby. V brzdných zónách si věřit a i při prudkém brždění v soubojích neblokoval kola a v zatáčce dokázal vůz přimět k rotaci. Ukázal velký talent a jeho výkon v Šanghaji osobně řadím nejvýše ze všech.

Škoda, že pak maršálové tolik bojovali s odklízením jeho vozu, který otloukali o boxovou zídku ve stylu Pata a Mata. Safety car by byl odvolán ještě před koncem závodu a Mercedes by mohl být postavený před hrozné dilema, které by mohlo vzbudit ještě více kontroverze, než nedělní tisková konference.

Ferrari se chytalo v samotném závěru povolat do boxů jeden ze svých vozů, protože díky obrovskému náskoku na Williamsy by přitom nepřišli o pozici. Pro poslední kolo by měli k dispozici čerstvé pneumatiky a mohli by se pokusit o útok - Stříbrné šípy na starých pneumatikách by pak mohly být snadnou kořistí. Pokud by na to Mercedes zareagoval, koho by povolal do boxů?

graf - cina

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších osmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

 

Týmoví kolegové dle mistrovských bodů
V celkovém pořadí se po závodu v Číně posunul o jedno místo vpřed Valtteri Bottas, nově se v tabulce objevil poprvé od loňského Monaka (!) bodující Grosjean, který o šestou příčku připravil Nasra. Po jedné pozici ztratili také Ericsson, Hülkenberg, Kvjat, Pérez, Sainz a Verstappen.

cina - mistrovske body

 

Přes 450 fotografií z Velké ceny Číny 2015 včetně možnosti filtrování najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Číně a jak velkou hrozbou bylo Ferrari?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 14, poslední 16.04.2015 10:07 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 14 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Daniel Ricciardo dokázal ubránit velmi cenné umístění

SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton, Lewis

Wolff: Týmovou režii bychom mohli výjimečně použít

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  3. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  4. GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

  5. SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud