Jak v Monaku pokračovaly souboje týmových kolegů?

Petr Hlawiczka, 29. května 2012, 15:35 Google+

Šampionát Formule 1 má za sebou prvních šest závodů s šesti odlišnými vítězi. Jak si v Monaku vedli týmoví kolegové ve vzájemném srovnání?

Počet komentářů:  12 komentářů (Poslední 01.06. 09:11) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Kvalifikace

Letos pošesté svého týmového kolegu v Monaku porazili Lewis Hamilton, Fernando Alonso a na opačném konci roštu Pedro de la Rosa s vůbec největším rozdílem Naraina Karthikeyana, který konzistentně podává slabší výkony. Výrazně se naopak zlepšil Felipe Massa, jenž do té doby v kvalifikacích průměrně ztrácel přes půl sekundy.

U McLarenu pokračuje nejhorší období Jensona Buttona od dob jeho působení v Hondě, ani tentokrát nedokázal správně zahřívat pneumatiky a výrazně za svým kolegou zaostával. Sám přiznal, že nechápe, kam se poděla jeho rychlost a cit pro auto, ale věří, že se jim problémy brzy podaří vyřešit (více zde).

Zcela vyrovnaná je situace u Mercedesu, kde dal Michael Schumacher vzpomenout na dávné časy a mladíkům dal vítězstvím v kvalifikaci pořádně za vyučenou. Mercedes v posledních dvou závodech nasadil obrovské novinky (podrobněji zde) a v Monaku disponoval nejrychlejším vozem.

Michael však doplatil za svou chybu z Barcelony, kde sestřelil Bruna Sennu, a proto se musel na startu posunout o pět míst dozadu. Společně s ním dostali penalizaci + 5 míst za výměnu převodovky také Pérez a Maldonado.

U Péreze se tím umístění nezměnilo, těžce doplatil zřejmě na incident z 3. tréninku, kdy do něj horkokrevný Venezuelan bezohledně najel, což dle Sergia projevilo při havárii v Q1. Maldonado udělal stejný podraz jako minulý rok v Belgii na Hamiltona, komisaři na něj měli být přísnější.

06_tk_qual
Tabulka č. 1 - Srovnání výsledků v kvalifikaci


Závod

V Monaku jsme viděli celkem jen 12 předjížděcích manévrů, což je hluboko pod průměrem letošní sezóny. Nepomáhá ani DRS - zóna je příliš krátká, a tak jedinou možností pro zlepšení pozice představuje dobrá strategie.

Týmy šly do velké ceny s velmi omezenými znalostmi chování letošní super-měkké směsi Pirelli při větším množství paliva a přiznávaly, že se budou rozhodovat ad-hoc během závodu. Původně všichni neplánovali pouze jedinou zastávku.

K tomu je nakonec přimělo čekání na déšť a maximální protahování prvního stintu, protože nechtěly přezout na nové pneumatiky, aby za pár kol kvůli dešti museli do boxů znovu. Jejich rozhodnutí také ovlivnil Vettelův dlouhý stint na měkké sadě, která byla i po 40 kolech velmi rychlá. Z toho poznaly, že bude v jejich moci po přezutí dojet s trochou šetření a bez další zastávky až do cíle. Degradace měkké směsi (tj. té tvrdší ze dvou v Monaku nabízených) byla vzhledem k úbytku paliva nulová.

06_tk_fastest
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Fernando Alonso předvedl lišácký kousek, když se dostal před Lewise Hamiltona. Ferrari uvědomuje, jak prospěšné je jezdit na čerstvém vzduchu, proto Španěl v úvodním stintu za Hamiltonem zvolnil, aby šetřil pneumatiky. Super-měkká směs nemá ráda protáčení kol při výjezdu z pomalých zatáček - ať už v přímém směru nebo v kombinaci se zatáčením.

Fernando proto vždy nejdříve srovnal kola pře přidáváním plynu, čímž je méně zatěžoval. A vyplatilo se. Nejprve se sice zdálo, že nestíhá, když nabral čtyřsekundovou ztrátu, pak ale McLaren najednou stahovat a v době prvních zastávek Hamiltona dojel. Pak vykouzlil velmi rychlá kola, při nájezdu do boxů (in-lap: 1:36,242 min) byl dokonce o 3,453 sec rychlejší než Brit.

Ferrari možná přemýšlelo o tom, že by Alonsa na trati ponechalo ještě o pár kol déle, díky čemuž by se mohl posunout ještě výše, žel pneumatiky byly proti - ve 29. kole (1:21,474) byl o 0,8 sec pomalejší než ve 28. (1:20,645), navíc Rosberg byl na nových pneumatikách velmi rychlý (1:19,181 min) a hrozilo, že by Španěl spíše ztratil, než získal.

06_tk_avg
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení kol za safety-carem, úvodního kola či in-/out-lap)

Zajímavý strategický tah předvedl již v sobotu Red Bull v případě Sebastiana Vettela, který po loňské dominanci prohrává se svým týmovým kolegou Markem Webberem 2:4. Úřadující mistr světa se rozhodl v Q3 nezajet žádné měřené kolo, mohl si tak svobodně vybrat pneumatiky pro start do nedělní velké ceny. Zvolil tvrdší ze dvou nabízených směsí a velmi dlouhý první stint.

Očekávání deště mu hrálo do not - zatímco u ostatních hrozilo, že po přezutí budou muset měnit pneumatiky znovu, Vettel v pohodě kroužil velmi slušným tempem. Kvůli otálení zůstávali na dráze déle, jejich tempo vadlo a po návratu na trať neměli na mladého Němce takový náskok, jak by měli v případě realizování ideální dvouzastávkové strategie, s níž kalkulovali před závodem.

Po prvních zastávkách Vettel vedl a ujížděl, zatímco se soupeři trápili s tím, aby do nové tvrdší sady dostaly potřebnou teplotu, což jim navíc stěžovalo ochlazení. Letošní pneumatiky - jak je známo - fungují při velmi úzkém teplotním rozmezí. Kolo za kolem náskok Sebastiana na Marka narůstal z původních 9,7 sekund po zastávkách na 11,6 - 13,0 - 13,8 - 14,7 a 15,8 sec v 37. kole. Aby se vrátil po své zastávce před Webbera, potřeboval vést o 21 sec.

Ve 38. kole však Australan konečně přiměl pneumatiky k fungování a přestal ztrácet, stratégové se pak zaměřili na ostatní závodníky. Vybrali si Hamiltona, který byl v 45. kole o 21,4 sec za Vettelem - a udeřili. Lewis si stěžoval, že v této fázi mohl snadno zrychlit, pokud by ho McLaren o hrozbě ze strany Red Bullu dostatečně informoval - ke své nelibosti přišel o další příčku: po startu ze třetího místa byl pátý bez další šance na zlepšení.

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších pěti pilotů Velké ceny Monaka 2012
(pro zvětšení klikněte)

S podobnou strategií jako Vettel slavil úspěch také Paul di Resta, který letos podruhé podlehl v kvalifikaci Nicovi Hülkenbergovi. Startoval rovněž na měkkých pneumatikách a kvůli dřívější zastávce musel v závěru na super-měkkých ujet o 11 kol více než pilot Red Bullu. Vedl si velmi dobře a po startu ze 14. místa finišoval na sedmém za Felipem Massou a před svým týmovým kolegou, jenž na opačné strategii završil výborný víkend Force Indie v Monte Carlu.

Vytisknout

Diskuze: Jak v Monaku pokračovaly souboje týmových kolegů?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 12, poslední 01.06.2012 09:11 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 12 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ferrari

Ferrari poslalo své zaměstnance domů, kvůli zemětřesení

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud