Jak dopadly souboje týmových kolegů v Monaku?

PH, 31. května 2011, 15:10 Google+

Jak si vedli týmoví kolegové ve vzájemném srovnání během závodního víkendu v Monaku? Podíváme se na jejich výkony v sobotní kvalifikaci i v nedělním závodě, v němž byly klasifikovány pouze tři čtvrtiny z celkového počtu 24 pilotů.

Počet komentářů:  35 komentářů (Poslední 02.06. 13:43) Napište svůj názor
HRT

HRT | foto: HRT F1 Team

Sdílejte článek

Red Bull
Sebastian Vettel položil základní kámen svého vítězství v sobotní kvalifikaci, v níž zajel perfektní kolo - 1:13,556 min, což představuje historický rekord, na kterém se podílely nové pneumatiky Pirelli. Ty jsou na pomalých okruzích lepší než loňské Bridgestony, protože na jejich povrchu nedochází k drolení.

Lewis Hamilton se sice cítil na vítězství v kvalifikaci, tento čas by však velmi těžko překonával. K pokusu se po přerušení kvalifikace kvůli nehody Sergia Péreze na studených pneumatikách a vychladlých brzdách po dvouminutovém stání u semaforu na výjezdu z boxů ani nedostal.

Mark Webber na svého kolegu v kvalifikaci ztratil 0,463 sec. Nevyšel mu ani závod, v němž se propadl v úvodu až na čtrnáctou pozici, vlivem odpadnutí soupeřů a dobré jízdy se nakonec ale nenápadně prokousal těsně pod pódium.

Vettel během své první zastávky v boxech (mimochodem pro mechaniky lovící pneumatiky v garáži stejně překvapivé, jako v případě Hamiltona) dostal tvrdší směs, což dávalo stratégům velký prostor pro další varianty v průběhu velké ceny (o tento prostor přišel Button, když po druhé zastávce nazul opět pouze superměkkou směs a bylo jasné, že do boxů bude muset ještě jednou). Úřadující mistr světa se rozhodl po druhé do boxů nezajíždět a měl velké štěstí, že závod byl v závěru přerušený.

Jeho pneumatiky toho již po 56 kolech měly dost a byť na nich zajížděl stále obdivuhodně rychlé časy, podle Pirelli je pravděpodobné, že by výkonnostně v samotném závěru zcela odpadly. Jenže červené pneumatiky a výměna pneumatik na roštu obraly Fernanda Alonsa o velkou šanci na vítězství. S největší pravděpodobností by si polepšil i Button, který měl pneumatiky po 24 kolech v ještě lepším stavu než Alonso (o 14 kol - viz Přehled zastávek v boxech a stintů).

Ferrari
Fernando Alonso předvedl další výborný výkon. Ferrari měkčí směsi vyhovují podstatně více, a tak byl schopen využít zaváhání stratégů McLarenu a poslat svůj vůz do druhé řady. Asi není třeba opakovat stálou frázi, že svého kolegu Felipeho Massu opět porazil - tentokrát o 4 desetiny. Brazilec je ve startovním poli nejhorším kvalifikačním pilotem - svému kolegovi podlehl již šestkrát, stejně bídně si vede už pouze Jarno Trulli u Lotusu. Ve velké ceně skončil po závodním incidentu s Hamiltonem, o kterém se ještě zmíním.

Fernando i v Monaku bleskurychle odstartoval a již před první zatáčkou předjel Webbera. Ferrari ve svých strategiích v případě španělského pilota na rozdíl od McLarenu či Red Bullu nic neriskovali. Pomalejšímu Massovi naplánovalo pouze jednu zastávku - nebyl totiž dostatečně rychlý na to, aby středu pole poodjel, proto se v boxech objevil později s tím, že do konce již nepřezuje.

Alonsovi naplánovali zastávky dvě, chytře jej přitom povolali do boxu při výjezdu safety caru, a protože Button musel do boxů ještě jednou, získal další příčku. Vydělal tak na změně pravidel po loňské Valencii, což mělo v Monaku obrovský vliv.

Jenom připomenu: safety-car se zařadí před vedoucího jezdce a kdokoliv je rychlejší, může jet po okruhu rychleji (musí pouze dodržovat delta časy), zastavit klidně v boxech a zařadit se na chvost vláčku za safety-carem. Právě z toho těžil také Kobajaši a Sutil, kteří se nenápadně vyšvihli na čtvrtou a pátou příčku poté, co startovali ze 13. a 15. místa - zastávky si odbyli během safety-car fáze.

Ale zpět k Ferrari. Alonso se díky strategie propracovával dopředu, o šance na předjetí ho však v závěru připravilo výše zmíněné přerušení. Podle svých slov byl odhodlaný v závěru k útoku za každou cenu: "Neměl jsem co ztratit. Nevedu šampionát, tak bych se pokusil závod vyhrát, a kdybychom havarovali, tak bychom havarovali." Škoda, bylo by to teprve podruhé, co by někdo v letošní sezóně porazil Vettela a zdramatizoval jasně se vyvíjející sezónu.

tk_kvalifikace_6
Tabulka č. 1 - Výsledky sobotní kvalifikace

McLaren
V prvních dvou částech kvalifikace sice byl absolutně nejrychlejší Hamilton, v poslední části mu však bylo kvůli zkrácení si šikany odečteno i to jediné pomalé kolo, a tak piloty Red Bullu oddělil velmi podařeným výkonem Jenson Button. Těžko omlouvat strategickou chybu McLarenu v případě Hamiltona na okruhu, kde není třeba šetřit měkčí směs pro závod. Lewis zůstal bez času, a proto startoval až z devátého místa.

Těžko se mi chápe i tří zastávková závodní strategie u Buttona. Pokud už naplánuji tři zastávky, budiž, proč si ale tým nenechal manévrovací prostor a nenasadil Jensonovi při druhé zastávce tvrdší sadu pneumatik, na které by klidně dojel až do cíle? Možná počítali s výjezdem safety caru, v této fázi závodu se však podle mě jednalo o velkou chybu, protože později museli zbytečně stavět ještě jednou, veškerá flexibilita byla pryč. Buttona stála minimálně druhé místo, možná i vítězství.

Hamilton se závodem strastiplně prokousával. Přes poškození zadního křídla, jehož spodní okraj mu urazil v první zatáčce Schumacher a v závěru zcela zlomil Alguersuari, přes poškození předního křídla, penalizaci v podobě průjezdu boxy za kolizi s Massou, penalizaci v podobě přičtení 20 vteřin za kolizi s Maldonadem, dojel nakonec šestý - na tu hrůzu velmi slušných osm bodů.

Faktem je, že Monako je velmi úzkou a klikatou tratí, kde se nedá normálně předjíždět. Pokud někdo zezadu nasadí k útoku a před brzděním je již části vozu na mé úrovni, musím mu nechat místo a zvolit mnohem nevýhodnější stopu než na jiných okruzích. Jde to, jak to ukázal zkušený Schumacher na začátku Hamiltonovi nebo ve vlásence Hamilton, když k předjetí nasadil německý veterán.

Pokud mě někdo na rovince dojede, v ten moment jsem v knížectví zatáčku prohrál, nemůžu zde soupeři bezohledně přibouchnout v zatáčce dveře, ale nechám mu místo. Marně po závodě hledali Massa s Maldonadem chybu kdekoliv jinde a ani z části si nepřipouštěli chybu. Ještě jednou škoda červených vlajek: vzhledem k prohlášení Alonsa a jeho odhodlání by se ještě děly věci, po nichž by ohně vášní plály ještě více.

Komisaři však přísnými penalizacemi dali najevo, že o předjíždění v Monaku nestojí a že by bylo nejlepší, kdyby ji piloti zkrátka nudně odkroužili. Proti chronometru je soupeření v Monte Carlu nesmírně zajímavé, závod ale moc vzruchu nepřináší. Pouze prostředí kolem - pozlátka elity, jachty a spousta lidí, kteří jsou slavní proto, že jsou slavní. Zde mají jedinečnou příležitost okázale demonstrovat své bohatství.

Mercedes
Michaelovi Schumacherovi se letos poprvé podařilo v kvalifikaci porazit mladšího Rosberga, a to výrazným jednovteřinovým rozdílem - Nico ale doplatil na podobnou chybu jako Hamilton, který v Q3 vyčkával s měřeným kolem do samotného závěru, kdy už to po vyproštění Péreze lépe  nešlo.

Při startu mu ale příliš spadly otáčky a elektronika musela zasáhnout proti zhasnutí motoru. Kvůli tomu se propadl až za Hamiltona, se kterým svedl krásné chlapské souboje tak, jak bych si je v Monaku představoval. Jakmile se Hamilton dostal na jeho úroveň, zvolnil a nechal mu na rozdíl od Maldonada v první zatáčce místo. Vždyť jen o chvíli později mu to mohl oplatit a nemusel hořekovat v Sainte Devote nad rozbitým monopostem. Před vlásenkou Leows šel bezhlavě do předjíždění, Lewis se podíval do zrcátka a krásně mu nechal místo. Takto to má vypadat, Felipe!

Hodně se ale na superměkké směsi trápil, při souboji nezavřel dveře Barrichellovi, který šel před něj. V 41. kole musel kvůli požáru v airboxu odstoupit ze 14. místa. O moc lépe se nevedlo ani Rosbergovi, který snaží na nepovedený závod v městečku, v němž vyrůstal (do školy chodil o patro výše než je místnost, kde se konaly tiskové konference), rychle zapomenout. I on se trápil s vysokým opotřebením pneumatik, a proto finišoval se neuvěřitelnou ztrátou 2 okruhů.

tk_nejrychlejsi_6
Tabulka č. 2 - Srovnání dle nejrychlejších kol v závodě

Renault
Sobota byla pro tým zklamáním, když s žádným z vozů nepostoupil do elitní desítky. Petrov byl letos potřetí úspěšnější než Heidfeld, od jehož návratu za volant čekal tým podstatně více. S Vitalijem, s nímž loni Kubica zametl, prohrává 2:3. Díky dlouhé druhé zastávce na čerstvé sadě superměkkých pneumatik a odpadnutí soupeřů dojel na osmém místě. Petrov po nehodě v 68. kole nedojel, lékaři ho dlouho vyprošťovali z havarovaného vozu, protože mu do kokpitu nebezpečně pronikl kus zavěšení, který mu poranil nohu.

Williams
Pastor Maldonado v Monaku umí, letos podruhé zajel v kvalifikaci rychlejší čas než jeho kolega, který na rozdíl od něj ani nepostoupil do Q3. Po nehodě Petrova jezdil na bodech, během přerušení mu tým nasadil tvrdší sadu, ačkoliv měl k dispozici ještě jednu superměkkou. Hamilton se snažil využít přilnavosti této směsi a předjet jej v první zatáčce, žel došlo ke kolizi, po níž Maldonado musel odstoupit. Traťoví komisaři velmi rychle odklidili jeho vůz, takže safety-car nemusel vyrážet znovu na dráhu. Barrichello jezdil mimo bodovaná místa, díky kolizím se mu však podařilo získat letošní první body Wililamsu, který na ně čekal od loňského famózního výkonu Hülkenberga v Brazílii. Tým z Grove se tak v tabulce posunul na deváté místo před Lotus.

Force India
Paul di Resta vede na vítězství v kvalifikacích nad Sutilem po Monaku již 5:1, tentokrát to bylo však velmi těsné, týmové kolegy indické stáje dělily pouhé tři tisíciny sekundy. Skotský talent byl po kolizi s Alguersuarim penalizován a přišel o naději na body, zatímco jeho kolega se díky zastávce ve 34. kole během výjezdu safety-caru najednou vyhoupl dopředu.

Sutilovi v 67. kole odpadly pneumatiky, narazil zadní částí vozu do svodidel v zatáčce Tabac a svým pomalu jedoucím, ze strany na stranu se potácejícím monopostem zavinil hromadnou nehodu, která nakonec vedla k přerušení závodu. Mechanici mu během safety-car fáze vůz opravili a německý pilot mohl nakonec získat šest bodů za 7. místo.

Jarno Trulli nenašel u Lotusu ani tentokrát v sobotu recept na překonání Trulliho, v závodě však po startu Fina předjel a finišoval před ním na třinácté pozici, čímž vyrovnal nejlepší letošní výsledek týmu.

Hispania se do kvalifikace nezapojila ani s jedním vozem: Liuzziho monopost nestihli po havárii v závěru třetího tréninku opravit, u Karthikeyana se na poslední chvíli objevil problém se zavěšením. Komisaři HRT udělili na základě časů z tréninků výjimku a připustili je k závodu, do něhož díky nižšímu číslu startoval z lepší pozice Narain, během závodu byl ale svými italským kolegou předjet. Liuzzi díky červeným vlajkám, které srovnaly pole, projel cílem jen o tři vteřiny později než D'Ambrosiův Virgin.

tk_prumerne_6
Tabulka č. 3 - Srovnání dle "čistého" průměrného kola v závodě
(není v něm započítáno první kolo, in-lapy, out-lapy a kola za safety-carem)

Nebudu se dále věnovat srovnáváni týmových kolegů u Sauberu, Toro Rosso a Virginu. U švýcarského týmu po sobotní vážné nehodě Pérez nemohl nastoupit do závodu, u zbylých dvou stájí dojel pouze jeden z pilotů (Alguersuari v závěru havaroval, Glock musel odstoupit kvůli zlomenému zadnímu push-rodu). Do tabulek jsem je na rozdíl od předchozích článků na přání čtenářů ale zařadil, stejně jako ostatní neklasifikované jezdce.

graf_6
Graf - Časy na kolo (pro zvětšení klikněte)

Vytisknout

Diskuze: Jak dopadly souboje týmových kolegů v Monaku?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 35, poslední 02.06.2011 13:43 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 35 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

Finále sezóny 11. prosince? Naprosto nepřijatelné

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud